Seguidors

dilluns, 1 de juny del 2020

CREU DE TERME DE LA PLAÇA DELS GERMANS MARISTES DE PONTÓS
PONTÓS - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa









Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVI

Descripció:

Creu de pedra formada per un basament de planta hexagonal, que presenta una motllura decorativa a la part superior i un escut ornamentat en una de les seves cares que està gravat amb la data 1528. Damunt seu s'assenta el fust, de planta octogonal i que presenta un basament rectangular motllurat i decorat amb petites aplicacions. El fust, completament llis, està coronat per un senzill capitell decorat amb una sola motllura. Damunt seu hi ha la creu, llatina i amb la imatge de Jesucrist crucificat. El conjunt està envoltat per una jardinera metàl·lica.

Notícies històriques:

La primera menció documental que es té de la creu és de l'any 1904, quan l'alcalde de Pontós, Baldiri Hera, d'acord amb el Germans Maristes, va traslladar la creu per poder donar més espai per a la circulació dels carruatges.
Després de la Guerra civil, sent alcalde Narcís Granollers, es va recuperar el fus amb el peu i posar-hi una creu de ferro. Posteriorment vers el 1969 mitjançant un subscripció popular que recollí 8.348 pessetes, l'alcalde Sebastià Quer va refer la creu de pedra aprofitant el que quedava del fus i del peu.
A principis del segle XXI, amb motiu de la renovació de la plaça, es va guardar un anys fins que, l'any 2007, durant l'alcaldia de Narcís Algam, es va emplaçar en el lloc actual.





Altre enllaç amb informació:

que diu:

Al fons del carrer de la Creu hi ha plantada, al mig de dos xiprers, una creu de terme del segle XVI. Al peu de la creu hi ha un escut gravat amb la data 1528 i una branca que sembla d’olivera. Segons expliquen alguns veïns aquest és l’autèntic escut del poble i no el que fa servir actualment l’ajuntament, que representa un pont amb tres arcades.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada