Seguidors

divendres, 12 de juny del 2020

ESGLÉSIA DE SANT MAURICI
SANT MORI - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa














Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XIII // FINAL SEGLE XVIII

Descripció:

Edifici d'una sola nau amb absis de planta semicircular i capelles laterals. La volta de la nau és apuntada, de la mateixa manera que l'arc triomfal, i l'absis presenta volta ametllada. Les capelles laterals tenen volta de canó, dues d'elles amb llunetes. Al sud de l'absis hi ha la sagristia. Les obertures son d'arc de mig punt i doble esqueixada, una d'elles situada a l'absis i l'altra en una de les capelles laterals de la banda de llevant del temple. La façana principal, orientada a ponent, presenta una gran portalada d'obertura rectangular, emmarcada amb carreus de pedra i amb la llinda plana, gravada amb la data 1788 al centre, i rematada amb una cornisa motllurada. És d'inspiració clàssica. Al seu damunt, una fornícula apetxinada amb la imatge del sant. Per sobre la portalada hi ha un rosetó motllurat amb vitralls de colors. La façana està rematada amb un coronament sinuós amb cornisa de maó. El campanar s'aixeca a la banda nord de la façana, angle nord-oest del temple. És de base quadrada i cos vuitavat, amb obertures d'arc apuntat, algunes cegues. Destaca un rellotge de sol amb la data 1790. Està coronat amb un petit torricó també octogonal, amb quatre arcs apuntats. L'interior del temple fou restaurat fa uns anys, netejant tots els murs de la capa de calç que els cobria.
L'obra és bastida amb còdols i altres pedres sense treballar, lligades amb abundant morter. Les úniques parts on hi ha carreus són el cos superior del campanar i la part baixa del frontis i a les cantonades.

Notícies històriques:

L'església parroquial de Sant Maurici apareix ja esmentada documentalment des del segle XIII, encara que l'actual temple va ser bastit durant el segle XVIII. Diverses dates que apareixen inscrites en l'edifici permeten deduir que aquest va ser iniciat aproximadament l'any 1750 (data que figura a la sagristia) i que es devia concloure l'any 1788 (data de la porta d'accés), encara que tenim una darrera data, 1790, que correspondria a la instal·lació d'un rellotge de sol al parament del campanar.





Altres enllaços amb informació:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada