Seguidors

dimecres, 26 d’octubre del 2022

ARBRE DE LA LLIBERTAT

ARBÚCIES - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 










*************************************
Enllaç amb informació:

Va ser plantat l'any 1873 per commemorar la Revolució del Setembre de 1868 i com a símbol de llibertat en plena la Guerra Carlina (1872-1876).

L'any 1875, les forces de la I Divisió de l'Exèrcit Reial de Catalunya van intentar arrencar l'arbre per la significació que tenia. Malgrat tot i gràcies a les súpliques del mossèn del poble, el general Auguety cedí i a canvi demanà que es posés un rètol amb el nom "Arbre d'esplai".

L'arbre de la Plaça de la Vila, anomenat Arbre de la Llibertat, és un dels signes d'identitat de la vila d'Arbúcies i dóna ombra a la plaça de l'Església, indret d'inspiració per a molts pintors i poetes. 

A la Pasqua de Resurrecció de l'any 1944, s'estrenà una sardana, a la qual Antoni Vives i Batlle posà lletra, titulada "Cant a la Vil·la d'Arbúcies", comença així: "Sota l'arbre de la plaça tota flor del jovent enllaçant mans i mirades van saltant joiosament ... Amb la fe del cor posada tots els vells també han dansat als acords de la sardana de sota eix arbre sagrat. ... Mirant l'arbre de la plaça les muntanyes van formant una sardana gloriosa per la vila exuberant."

Mesures: Alçària total (h) = 13,0 m   Volt de canó (c) = 3,35 m   Capçada mitjana (C) = 18,3 m


*************************************

Altre enllaç amb informació:

*************************************



*************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada