Seguidors

dissabte, 29 d’octubre del 2022

ROCA DE LA BRUIXA o ROCA NEGRA

PALS - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 
















***********************************************

Llegenda que va explicar l’Ester Reig a Radio Capital el 10 de març del 2022 al següent enllaç:

https://www.radiocapital.cat/ester-reig-darrere-daquest-edifici-shi-amaga-la-historia-dun-crim-esgarrifos/

Llegenda de La roca de la bruixa i on suposadament s’hi va assassinar una dona per haver “quedat embarassada sense haver tacat les calces” i per aquest fet se la va tractar de bruixa. 

La llegenda explica els motius per els que va ser repudiada per casa seva perquè li va començar a créixer el ventre, va haver de viure en unes circumstàncies peculiars en una vivenda, va tenir dos nadons, i que el primer molt probablement va néixer en dificultats en el part. 

Tot plegat, en una època difícil, va fer que la població de Pals la veiés com una persona estranya, i més quan va ser de domini públic que havia maleït a un pastor desitjant-li que es morissin les seves ovelles. El fet és que les aigües fecals del poble produïdes per la presència de bestiar podien ser transmissores de malalties, i la noia va relacionar això amb els pous on la gent anava a proveir-se d’aigua. 

Aleshores aquell pastor va veure com, al cap de pocs dies, se li morien vuit de les seves ovelles, amb el conseqüent esparverament dels habitants de Pals. Segurament, l’explicació empírica dels fets responia a la presència en els prats d’una planta anomenada cicuta, la qual era letal per als animals.

Però la noia va ser acusada de bruixa, i un grup de persones la va executar damunt de la pedra de la qual parlem. Aquest fet va crear una llegenda al voltant de la roca, la qual es va convertir en un símbol estigmatitzat per a la població. Sovint, els adults dissuadien els infants d’acostar-s’hi. 

Una possibilitat plausible del per què aquesta dona va parir tan jove, seria que hagués estat violada. Però en comptes de contemplar aquesta opció, la gent la va acusar de bruixa com a tantes altres que potser per tenir la capacitat de sanar persones amb remeis casolans, eren vistes com un perill. 

Aquest episodi pot servir per adonar-se de com les dones, per diferents motius, han estat tractades al llarg de la història com una amenaça degut a la incomprensió popular dels seus actes.

***********************************************



***********************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada