Seguidors

dijous, 27 d’octubre del 2022

EL REC D'ARGELAGUER

ARGELAGUER - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Argelaguer, poble d’aigua

Argelaguer es troba situat a la vall del riu Fluvià i al mig de dos dels seus principals afluents: el Llierca i el Borró. Un torrent –el torrent del Vinyot- travessa el poble pel bell mig, i el terme municipal està banyat per diverses rieres, algunes de les quals també hi neixen.

L’aigua ha configurat la identitat del municipi, tant a nivell econòmic com social, esportiu i lúdic. Els rius i rieres proporcionaven energia als antics molins del poble, materials constructius i llenya als vilatans, aliments en cas de necessitat, aigua i pastures pel bestiar, rec per als horts i un lloc per rentar la roba, alhora que constituïen un espai lúdic per al passeig, el bany i la celebració. Les fonts, al seu torn, eren un important espai de relació i s’hi feia molta vida al voltant.

Així mateix, i gràcies a l’orografia, Argelaguer és un territori ric en fonts i naixements d’aigua. El més important és l’aiguaneix* del Jonquet, al rec d’Orriols, i podem trobar més d’una vintena de fonts a diferents punts del municipi.

L’aiguaneix és el lloc on un corrent d’aigua subterrani apareix a la superfície del terreny, i on s’origina així un riu o rierol.

El rec

Precisament l’aigua provinent de l’aiguaneix del Jonquet va ser canalitzada, antigament, per donar servei als vilatans. Un enginyós canalet descobert de pedra i obra distribuïa l’aigua per tot el nucli antic fins a l’església de Santa Maria, alhora que formava diversos abeuradors per a animals.

Si bé en un abeurador del carrer Major s’hi llegeix la data 1776, és molt probable que el sistema de canalització fos molt anterior i que aquesta data correspongui tan sols a una reforma o millora realitzada. Aquest antic sistema de canalització, utilitzat també per al consum humà i per al regadiu, va ser vigent fins a l’arribada de l’aigua corrent al poble, ja a mitjan segle XX.











1 - Font de les Indianes 2 – Font de Plandiura 3 -  Aiguaneix del Jonquet 4 – Font de Morató  5 – Font de Bonet 6 – Font dels Morts 7 – Font de Juiàs 8 – Font d’en Perecaula 9 – Font de Ca l’Ornós 10 – Font del Guilar 11 – Font de les Clotes 12 – Font del Grèvol 13 – Font de l’Hostal del Molí 14 – Font de la Mata 15 – Font Nova 16 – Font de Ca n’Abulí 17 – Font del Torrós 18 – Font Puda 19 – Font d’en Roca

Aiguaneix del Jonquet

Font de Morató

Font dels Morts

Font de Juiàs

**************************************************
Enllaç amb informació:

**************************************************








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada