Seguidors

divendres, 7 d’octubre del 2022

CASTELL DE TORCAFELLÓ

MAÇANET DE LA SELVA - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




Capella de Sant Jordi


























************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XII

Descripció:

Edifici de planta rectangular d'una planta i terrassa envoltat per les restes de l'antic fort medieval. Està cobert amb una terrassa amb merlets de rajol i sòl de rajola, on hi ha també un campanar de cadireta, mig de pedra i mig d'estructura de ferro, que conté una campana.
La Capella de Sant Jordi és l'únic edifici que resta sobre les restes de la torre mestra del castell de Torcafelló. L'interior està cobert amb volta de canó arrebossada i pintada de blanc, encara que les parets són de pedra vista, com les exteriors. Al presbiteri hi ha una pintura de Sant Jordi a cavall i una fornícula amb una imatge d'alabastre del mateix sant feta per Maurici Herraiz. Pel que fa les obertures, excepte la porta d'entrada, són petites i amb vàries fileres de ferro forjat de diferents moments. La porta principal és un arc de mig punt adovellat que emmarca una doble porta de fusta i de ferro. A tocar de la porta, a la part esquerra, surt un mur d'un metre i mig d'alçada en forma semicircular que cobreix l'accés a la porta. La finestra superior té els muntants de rajol.
A mitjans del segle XIX va instal·lar-se dins del recinte del castell un sistema de telegrafia òptica militar de la línia Barcelona-Girona. Les obres consistiren en bastir una torreta (desapareguda) sobre de la coberta de la capella de Sant Jordi i excavar un fossar defensiu.
Pel que fa a les restes del recinte fortificat, existeixen restes del fossar, d'una cisterna, de la torre circular central i d'estructures internes dels recintes sobirà i jussà del castell.

Notícies històriques:

La construcció d'aquest castell data pels voltants de 1080, quan el fort de Torcafelló era domini del comte de Girona com a límit de les seves possessions. Però les primeres notícies documentals són de principis del segle XII (1106) quan estigué vinculat al llinatge dels Cabrera.
Al segle XV el fort es desmuntà i es va construir la Capella de Sant Jordi, ermita de culte processional (1450).
A mitjan segle XVIII va funcionar com a Santuari de repòs d'administració laica.
Fou lloc de culte fins la desamortització, quan passà a ser propietat estatal.
Durant la segona guerra carlista s'hi establí un grup de militars valencians (1845-49) que va fortificar i realçar la capella i s'hi instal·là una torreta d'una línia militar de telegrafia òptica actualment desapareguda. Aquesta torre, situada a 169 m. d'alçada, tenia visual directa amb l'anterior d'Hostalric a 8 km de distància. La torre posterior de la línia militar era la de Puigsardina, a Riudarenes, situada a 4 km.
Durant el segle XX estigué abandonat fins el 1983, quan l'associació maçanetenca del Taller d'Història va començar a promoure la seva restauració que es va dur a terme entre 1985 i 1992. En aquest moment es van trobar, descontextualitzats, diversos elements arqueològics que abasten des de l'ibèric final al baix imperi. En destaquen fragments de ceràmica campaniana (àmfora Pasqual I), fragments de dolium i quatre monedes de bronze del segle IV dC.
Recentment, els anys 1999-2000, hi va tenir lloc una campanya d'excavació arqueològica que va evidenciar i classificar les restes romanes, medievals i modernes del lloc. En aquesta campanya, sota les estructures medievals es van trobar diversos materials del canvi d'era i fragments de ceràmica baix-imperial del segle IV. Sobretot es van documentar les diferents fases de construcció del castell, des del segle XI al segle XIII.

************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6868

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6869

http://www.artmedieval.net/

https://www.xn--maanetdelaselva-fmb.cat/castell-de-torcafello

************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada