Seguidors

dimecres, 26 d’octubre del 2022

FONT i PICA DE LA PLAÇA DE JOANET

JOANET - ARBÚCIES - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 






*********************************************
Enllaç amb informació:

Època: final segle XIX

Descripció:

Es tracta d’una font pública que surt d’una mina exterior, situada al bell mig del nucli de Joanet. L’aigua de la font surt a través d’una aixeta que es situa en un lateral de la mina, i va a parar en una pica de pedra que és el més rellevant de la font. Aquesta pica és de forma octogonal per la part exterior i circular per la paret interior, i es troba adossada a la paret de la mina. Al costat hi ha una mena de banc per seure.
La mina està coberta amb arc de mig punt, formant un bloc compacte de ciment. A la part frontal i sota l’arc hi ha una placa de fang amb la inscripció “ A 1896 M”, per la part posterior hi ha adossada una de les cases del poble, anomenada “Can Camas”.

Notícies històriques:

La pica que recull l’aigua de la font és possible que provingués de l’església de Sant Mateu de Joanet o d’algun altre temple de les rodalies ja que per la forma i el material en què està construïda, sembla una pica baptismal. No se sap la seva procedència però que es tracta d’un element reaprofitat és evident.
La font va ser restaurada l’any 1931 tal com indica una placa de metraquilat que diu “Font de la plaça de Joanet Reformada 1931”.

*********************************************

Publicació a: Exposició fonts del Montseny - fonts d’Arbúcies. Oscar Farrerons, Adrià Corella. 

Joanet és una petita entitat de població al nord del terme municipal d’Arbúcies, de tan sols 20 habitants permanents. A la plaça Catalunya, o plaça de Joanet podem trobar aquesta font, que rep el nom a dalt indicat, o també el de font de la Pica, o font de Can Cames. Es tracta d’un font molt antiga: al lateral esquerra de la font trobem dues inicials i una data “A. 1896 M.” en una placa de fang, i fou reformada al 1931, tal i com indicat una placa de metacrilat aferrada a la paret. Just a l’esquerra de la pica trobem una escriptura cisellada que sembla indicar la data de 1988 repetida dos cops. La font esta adossada a una edificació amb sostre de volta de canó, i d’una de les seves parets surt un petit broc en forma d’aixeta per on es precipita l’aigua a una pica arrodonida de pedra. Enganxat a la font hi ha les bústies dels masos del voltant on es centralitza el repartiment de cartes.

*********************************************






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada