Seguidors

divendres, 21 d’octubre del 2022

PLAÇA DEL MÚSIC i COMPOSITOR PERE FONTÀS PUIG

AMER - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 








**************************************************
Enllaç amb informació:

Pere Fontàs i Puig (Amer, la Selva, 13 d’agost de 1932 –9 de juliol de 2002) fou un intèrpret de fiscorn i piano, pedagog, i compositor de sardanes.

Va dedicar gairebé tota la vida a la música en general i a la sardana en particular. Des dels 13 anys fins que es va retirar l'any 1993, Fontàs va pertànyer a diverses cobles, entre les quals cal destacar, a part de la Moderna d’Amer (1946-1951), on va començar, Els Montgrins (1955-1960) i la Selvatana (1964-1984), la qual va dirigir durant 30 anys.

Pere Fontàs va compondre una setantena de sardanes entre les quals destaquen La planxadora de casa, En Joan i la Maria Pilar, Aires amerencs, Dalt del padró, Montsevalls i, sobretot El Parc de la Guineu, interpretada infinitat de vegades per totes les cobles del país.

Guanyador de diversos premis sardanístics, entre els quals el de la Sardana de l’any (Montsevalls el 1975, i El parc de la Guineu el 1977), i el Joaquim (Castell d'Estela el 1980), el mestre Fontàs va compartir l'any 1988 la Creu de Sant Jordi que la Generalitat de Catalunya va atorgar a la Selvatana amb motiu del seu 75è aniversari.

Fou un excel·lent pedagog, més de tres-cents alumnes varen rebre les seves ensenyances, també els darrers temps, malgrat la malaltia que no li permetia fer gaire esforç.

L'ajuntament d'Amer, conjuntament amb l'Agrupació Sardanista Amer i el Grup Excursionista Esquelles convoquen bianualment el concurs de composició de sardanes Vila d'Amer, memorial Pere Fontàs, que s'instituí el 2003, un any després de la mort del compositor.



**************************************************
Altres enllaços amb informació:




**************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada