Seguidors

diumenge, 2 d’octubre de 2022

SAFAREIG DE SANT SEBASTIÀ

SANT FELIU DE PALLEROLS - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 
****************************************************
Enllaç amb informació:

Antic safareig, era utilitzat antigament per rentar la roba, però també significava un punt de trobada del poble. Actualment se’n conserven molt pocs a la Garrotxa.

Antigament els pobles en construïen de públics, on les dones eren les encarregades de rentar la roba de la família. Els safareigs eren espais on la gent solia socialitzar i conversar, pel que encara queden expressions com fer safareig per indicar quan s’està rumorejant o explicant coses de terceres persones.

Actualment els safareigs públics han deixat d’utilitzar-se per l’existència de la rentadora, encara que generalment s’han conservat pel seu caràcter lúdic i fresc, convertint-los en fonts i a vegades en abeuradors d’animals.

Per normativa legal avui en dia tots els habitatges de nova construcció han de tenir una previsió d’un espai per a rentar la roba i poder-la penjar. Les antigues basses han donat pas a unes aigüeres grans com a complement de la rentadora i per a la neteja dels mateixos estris d’higiene de la casa. Així mateix s’anomena safareig a l’habitació que les conté, i en la qual acostuma a haver-hi també una assecadora o un espai per estendre la roba, la rentadora, les escombres, fregones i resta de l’equip i productes de neteja. Primerament els safareigs estaven situats en els soterranis de les cases o bé en els patis del darrere.

****************************************************

Altre enllaç amb informació:

https://gorguesgarrotxa.blogspot.com/2018/05/garrotxa-sant-feliu-de-pallerols.html

****************************************************

 
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada