Seguidors

dimarts, 6 de juny del 2023

CAN FONT

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

Portal de pedra arc rebaixat amb una F pintada i dos estels a la clau











***************************************************

A l’inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l’Ajuntament diu:

Època: època moderna, any 1788, arquitectura del barroc classicista.

Promotor: Família Font.

Descripció: Edifici d’habitatge unifamiliar entre mitgeres fent cantonada. Edifici de planta sensiblement quadrada, compost de planta baixa, dues plantes pis i golfes sota coberta plana en la que sobresurt la caixa d’escala que conforma un mirador. Tres crugies perpendiculars a la façana principal amb el vestíbul i l’escala central. Edifici secundari annex pel carrer de Sant Pere, de la mateixa alçada i unit per una única cornisa.

Sistema constructiu: Parets de càrrega de paredat comú i tàpia. Voltes escarceres a la planta baixa. Balcons del 1er. Pis amb llosa d’entramat metàl·lic i ceràmica i del 2on. Pis de pedra. Forjats de bigues de fusta i revoltó ceràmic. Façanes: Façana en angle amb cantonera arrodonida i de composició simètrica remarcant les tres crugies a la façana de la plaça Llarga i amb estucats ornamentals de bandes horitzontals. Portals de la planta baixa d’arc rebaixat i allindat, amb balcons a les plantes pis allindats d’obertura i volada decreixent. Ulls de bou el·líptics a les golfes. Coronament amb cornisa de pedra, balustrada i gàrgoles de carassa.

Interiors: Distribució interior seguint l’esquema de tres crugies. Vestíbul d’entrada amb escala d’esglaonat de pedra, barana de ferro i passamà de llautó. Pintures a les parets i els sostres de les principals sales de la planta primera amb motius ornamentals paisatgístics i figuratius. Mobiliari d’interès. Elements singulars: Característiques bandes horitzontals ornamentals. Vestíbul d’entrada. Carasses de les gàrgoles i escuts de les claus dels portals. Cantonera de carreus arrodonits. Pintures interiors.

Material: Pedra a brancals, arcs, llindes, paviment del vestíbul, cornisa i gàrgoles. Paviment hidràulic i de rajola, ferro forjat. Persianes de llibret de fusta.

Dades històriques: La casa Font és situada a la plaça Llarga, al costat de la porta d’en Negrell o Pont del Nin. Segons les inscripcions a la clau de l’arc del portal de la façana de la plaça Llarga, l’any d’acabament de la construcció va ser el 1788; la data de 1790 consta al portal de la façana del carrer de Sant Pere.

***************************************************

Enllaç amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/12007

***************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada