Seguidors

dimecres, 7 de juny del 2023

CASA PANXO FERRER

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARARF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 






*****************************************************
Al catàleg de l'inventari del patriomoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l'Ajuntament diu:

Època: Època contemporània any 1883, arquitectura historicista

Autors: Camil Oliveras i Gensana, arquitecte i director d’obres, Bonaventura Pollés i Vivó, arquitecte any 1884: dependències annexes jardí, Miquel Pascual i Tintorer, arquitecte anys 2005-2009: reformes Alfonso de Argila de Chopitea, arquitecte.

Promotor: Francesc Ferrer i Ferret

Descripció: Edifici entre mitgeres d’origen unifamiliar am complementari, ocupant la parcel·la tot un extrem de l’illa. Edifici principal de planta rectangular compost de planta baixa aixecada respecte al carrer, dues plantes pis i una planta golfa que ocupa el terç central de l’edifici. Cobertes planes. Escala central adossada a la mitgera. Galeria posterior de dues alçades sense tancaments. Edifici complementari de planta rectangular compost de planta baixa i una planta pis a la part de façana al carrer del Vapor i de planta baixa i afegits posteriors en planta pis al pati interior. Cobertes a dues vessants i planes.

Sistema constructiu: Parets de càrrega de paredat comú i totxo. Forja de fusta i revoltó. Pilars de totxo i de foneria.

Façanes: Façana principal de composició simètrica amb obe Portal central i dues finestres laterals a la planta baixa. Balcó corregut de dues obertures a la planta pis i dos balcons simples sense volada a la planta segona. Coronament amb cornisa amb dentellons i barana de terrat. Façana del cos complementari de composició simètrica descompost en tres paraments verticals amb pinyó del parament central vist i finestrals de mig punt.

Interiors: Interiors de la planta baixa conservant la mateixa estructu vestíbul i escala. Planta primera amb artesanats, papers pintats i paviments originals. Planta segona actualment desocupada. Planta golfa ocupada per habitatge. Cos complementari adaptat a dos habitatges.

Elements: Singulars Sostres de la planta l’escala.

Material: Paviments de marbre hidràulics. Columnes de foneria a la galeria. Enteixinats. Reixes de ferro colat i forjat. Pedra.

Espai lliure: Abans del 2005 es conservava l’antic sobretot d’una monumental palmera canària (Phoenix canariensis), una figuera (Ficus carica) antiquíssima, un fals pebrer (Schinus molle) i altre vegetació molt descuidada. A finals del 2006 encara es van detectar una liana de jardí que resistia enfilada a les escales del pati (Ipomoea sp.), restes secs d’heura (Hedera helix), i alguna herbàcia ornamental (Phytolacca americana, Asparagus plumosus, Ricinus communis i Acanthus nobilis). Tot i que el Pla Especial i Catàleg del Patrimoni Històric-Artístic i Natural de Vilanova i la Geltrú té en compte el seu manteniment, l’actual propietari va obtenir llicència per talar la palmera, la figuera i el fals pebrer, amb la condició de restaurar la palmera, la qual cosa no s’ha fet encara.

Notícies històriques: L’any 1856, es van enderrocar unes cases situades al cap damunt de l’actual rambla, denominada ja Principal l’any 1858, que es va prolongar fins l’actual plaça de Gumà i Ferran l’any 1860. Va ser en aquest nou espai urbà on moltes famílies vilanovines benestants van voler edificar la seva residència. Francesc Ferrer i Ferret (1847-1920), conegut com a Panxo Ferrer era fill de Gregori Ferrer Soler, qui s’havia establert a l’Havana, on va tenir activitats comercials que li van proporcionar una considerable fortuna. Gregori Ferrer, de retorn a la ciutat, va invertir en negocis industrials, comercials i immobiliaris. El fill, Francesc Ferrer, es va establir de jove a l’Havana on es va dedicar a negocis comercials. Va retornar l’any 1875 i va ser accionista de la fàbrica de la rambla, sota la raó comercial Soler, Ferrer y Cía., conseller del Banc de Vilanova, membre de la Junta de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, director de l’Escola d’Arts i Oficis, va impulsar la construcció del pantà de Foix i regidor del grup de tendència liberal als anys 1887 i 1902. També va ser articulista de la vida vilanovina i col·laborador del Diari de Vilanova. L’any 1883, Francesc Ferrer va sol·licitar obres segon projecte de l’arquitecte Camil Oliveras i Gensana, i com a director d’obres l’arquitecte Bonaventura Pollés i Vivó. L’edifici es va aixecar sobre els terrenys que ocupava el Cafè del Jardí, construït cap a l’any 1854, propietat de Salvador Raldiris. La casa Panxo Ferrer consta de dos volums separats per un jardí. L’edifici principal amb façana a la rambla era el destinat a l’habitatge; el pavelló posterior, destinat a cotxeres, va ser projectat per l’arquitecte Miquel Pascual i Tintorer, dins l’eclecticisme i reminiscències medievalistes, l’any 1884. Durant molts anys, l’edifici va ser la seu del Servei de Correus i Telègraf. L'any 2005, el propietari José Gómez, va sol·licitar obres de reforma de l'edifici principal i restauració de les façanes, segons projecte de l'arquitecte Alfonso de Argila de Chopitea. Les obres van finalitzar l'any 2009.

*****************************************************

Enllaç amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/12023

*****************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada