Seguidors

dimecres, 7 de juny del 2023

CASA TERESA i EULÀLIA ROSELL i CAPDEVILA 

Professores de català i d'esperanto, folkloristes i amants de les tradicions

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Aquí van viure i transmetre el seu saber les germanes Rosell, Teres i Eulàlia, grans pedagogues. Març 2009



*********************************************
Al catàleg de l'inventari del patriomoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l'Ajuntament diu:

Època: probablement segle XVII

Autors: reformes, Josep Maria Miró i Guibernau, arquitecte l’any 1954

Descripció: Es una casa que, en el seu origen, tenia l’accés pel carrer Major, amb una portalada de cancell en arc de mig punt amb dovelles. Aquest portal ha estat anul·lat perquè segurament en la reforma es va fer una nova escala, es van refer las finestres del carrer de Sant Josep i es va eliminar la torratxa. La casa actualment és de dos pisos, amb paraments estucats de nou amb colors sienes rosats, i al carrer Joaquim Mir existeix una terrassa en cantonada, porxada amb arcs carpanell, amb embigats de fusta i llates. Cal destacar els guarda cantons i reforços de cantoneres. Terrat pla.

Notícies històriques: La configuració actual de la casa Germanes Rosell és de l’any 1954, quan es van realitzar les últimes reformes. No podem documentar els seus orígens, però molt possiblement són molt antics, tal com ho va indicar l'arquitecte Josep Maria Miró i Guibernau en la memòria de les reformes de 1954. A la façana del carrer Major número 44, antiga entrada principal de la casa abans de 1954, es conserva un arc de portal d'entrada del segle XVIII o anterior, característic del carrer Major, un dels carrers més antics de la Vilanova de Cubelles. L'actual entrada a la casa per la façana del carrer de Sant Josep es va realitzar en les reformes de 1954. Al Plano de Villanueba y Geltrú con sus immediatos terrenos de 1751, la parcel·la que ocupa la casa Germanes Rosell ja era edificada. A finals de l’any 1895, el propietari de la casa era Francesc Rosell i Fuster, procurador i administrador de la família Samà, qui tenia la seva residència familiar al mateix carrer, al número 54 i 56. En aquesta casa van viure les filles de Francesc Rosell i Fuster, les germanes Teresa (1872-1954) i Eulàlia Rosell (1879-1953), com ho recorda la placa commemorativa a la façana del carrer de Sant Josep. En aquesta casa i a l'Ateneu Vilanoví, les germanes Rosell es van dedicar a l’ensenyament, especialment de la llengua catalana i de l’esperanto. A més de l'activitat docent, les germanes Rosell van desenvolupar una intensa activitat cultural i social; defensores de la cultura catalana i de la recuperació de les tradicions locals, casa seva va esdevenir un museu producte de les seves recerques relacionades amb el folklore i la cultura popular i religiosa, part del qual es va incorporar a l'Arxiu de l'Orfeó Català de Barcelona.

Alfonso Roure, veí de Barcelona, es va dirigir a l'Ajuntament, l'11 de maig de 1954, per sol·licitar llicència d'obres en tant que ... desea reformar su dicha casa de la calle Mayor 44, para su utilización para diversas viviendas, según proyecto adjunto... signat el plànol i la memòria per l'arquitecte Josep Maria Miró i Guibernau, el 6 de maig de 1954. En la memòria, l'arquitecte indica que ... Esta casa en su fachada recayente a la calle Mayor está algo adelantada con respecto de la línia allí adoptada..., un element més que manifesta l'antiguitat dels orígens de la casa. També assenyala que De estas fachadas se respeta integramente la correspondiente a la calle Mayor... Les reformes van modificar els interiors de la casa, l'entrada principal del carrer Major es va habilitar com a botiga, a la façana del carrer de Sant Josep es van obrir noves finestres i va ser enderrocada la seva torratxa, tal com s’indica a la memòria.

*********************************************

Enllaços amb informació:

https://www.patrimonivng.cat/patrimoni/germanes-rosell-teresa-i-eulalia-rosell-i-capdevila

https://www.vilanova.cat/doc/doc_20315953.pdf

*********************************************






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada