Seguidors

dimecres, 7 de juny del 2023

VILLA LAGUARDA

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 







******************************************
Al catàleg de l'inventari del patriomoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l'Ajuntament diu:

Època: any 1910-1912, reformes any 1981, arquitectura modernista

Autors: Bonaventura Pollés i Vivó (Vilanova i la Geltrú 7-7-1856 – Sevilla 28-4-1918), arquitecte any 1981: reforma de façana i teulada, Joan Artiga Peinado, arquitecte.

Promotor: Institució de beneficència per a cecs Empara de Santa Llúcia, de Barcelona.

Descripció: La Villa Laguarda forma part del conjunt d’edificacions que componen la Ciutat Jardí de Ribes Roges. Té un volum amb cobertes d’alçades diferents, compostes, i una torratxa; les cobertes són molt inclinades, amb teules de ceràmica vidriada. Participa en una de les característiques de l’arquitectura modernista que pretenia que tots els espais fossin il·luminats amb llum natural. Façanes composades amb finestrals de diversa mena i formes amb ornaments ceràmics d’elements vegetals.

Dades històriques: L’estiueig de la burgesia de final generar una arquitectura de característiques tipològiques pròpies; exemples de la qual van ser a Vilanova la ciutat jardí a la platja de Ribes Roges i al Turó de Sant Cristòfol, caracteritzada per un tramat urbà de cases unifamiliars aïllades, envoltades de jardí. L’Ajuntament va autoritzar la construcció de vint-i-quatre xalets, a la platja de Ribes Roges, voltats de jardins i de diversos passeigs, dels quals només se’n projectaren onze, entre ells Villa Laguarda. La construcció d’aquests onze xalets va ser iniciativa d’Anna Raventós que presidia la institució de beneficència per a cecs Empara de Santa Llúcia, de Barcelona, i també de la vilanovina Marcel·lina Jacas, que posseïa un patrimoni considerable heretat del seu pare i d’un oncle, tots dos indianos, i que va cedir els terrenys rústics de la seva propietat per a la construcció dels xalets. La construcció dels onze xalets era una inversió que feia la institució per aconseguir beneficis amb la seva venda i destinar-los al sosteniment de l’entitat benèfica. La junta de la institució benèfica convidar diferents arquitectes per a la construcció dels onze xalets, entre ells l’arquitecte Bonaventura Pollés i Vivó que va projectar Villa Laguarda i el xalet del doctor Ribot. La ciutat jardí de Ribes Roges es va iniciar l’any 1910, amb la presència del bisbe de Barcelona Monsenyor Joan Josep Laguarda i Fenollera (1866- 1913) a la col·locació de la primera pedra, per la qual cosa aquest xalet va rebre el seu cognom. Les obres del xalet van acabar l’any 1912. La propietat va sol·licitar obres de restauració a la façanes i a la teulada, l’any 1981.

L’any 1981, l’Ajuntament va aprovar un nou  Pla General d’Ordenació Urbanística que preveia, dins l’àmbit de l’antiga urbanització de Ribes Roges, la qualificació de zona de Conservació de Ciutat Jardí de Ribes Roges que pretenia salvaguardar el nucli primitiu de xalets que originaren la urbanització. Posteriorment, la zona quedaria protegida pel Pla Especial i Catàleg de 1987.

******************************************

Enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/32773

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2014/01/la-casa-del-bisbe-vilanova-i-la-geltru.html

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/vilanova-i-la-geltru/tots/vil-la-laguarda-xalet-num-3

 https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=759

https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/bonaventura-polles-vivo

******************************************

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada