Seguidors

dimecres, 7 de juny del 2023

CASA BOLET

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 






***************************************************
Al catàleg de l'inventari del patriomoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l'Ajuntament diu:

Època: Època contemporània, any 1859, arquitectura neoclàssica

Autors: Josep Salvany i Juncosa, mestre d'obres any 1942: habilitació 1ª planta Centre Sanitari Comarcal, Josep Mª Miró i Guibernau, arquitecte municipal any 1992: reformes interior i façanes, Antonio Palacios i Asensio, arquitecte.

Promotor: Salvador Bolet i Vidiella

Descripció: Edifici entre mitgeres fent cantonada, destinat originalment a habitatge unifamiliar i actualment com a habitatge plurifamiliar i locals comercials. Edifici de planta rectangular en planta baixa i formant U en plantes superiors, compost de planta soterrani, planta baixa i dues plantes pis. Coberta plana accessible de la que sobresurt una torratxa central de planta rectangular. Crugies perpendiculars a la façana principal. A la planta baixa, vestíbul amb arqueria i escala central d’accés a les plantes superiors.

Sistema constructiu: Parets de paredat comú i totxo. Forjats de bigues de fusta i revoltó i de llata i rajola.

Façanes: Façanes composades segons dos eixos verticals, amb balcons en ordre descendent i allindats. Façana principal amb portal central d’arc rebaixat i tres de mig punt a la planta baixa. Balcons de pedra a planta superior. Finestra i tribuna al primer pis. Cornisa i barana de terrat.

Interiors: Planta baixa amb vestíbul central i arrencada d’escala, dependències de celler i magatzem. A planta primera sales i dependències d’habitatge amb alguna guixeria senzilla. Planta segona amb distribució d’habitatge sense interès.

Material: Pedra a obertures de plantes baixa i primera, cornisa i cantonada, etc. Baranes de ferro forjat. Balustres ceràmics.

Notícies històriques: La casa Bolet forma part de les edificacions construïdes al carrer de Pàdua al llarg segle XIX, sobre anteriors edificacions. La casa Bolet va ser aixecada sobre la casa propietat de Manuel Torrents i Higuero, qui l’havia venut a Salvador Bolet i Vidiella, el qual va sol·licitar obres per reformes de la planta baixa i dues plantes segons projecte del mestre d’obres Josep Salvany, l’any 1859. Salvador Bolet es va establir a l’Havana l’any 1848, va retornar a la vila l’any 1859, va presidir el Círculo Villanovés i va ser regidor de l’Ajuntament. L’any 1942 es va habilitar la primera planta per a Centre Sanitari Comarcal, per l’arquitecte municipal Josep M. Miró i Guibernau. La casa Bolet és segregada en tres parcel·les, l'any 1992, es van realitzar reformes interior i de façanes en la parcel·la de Pàdua número 14, segons projecte de l'arquitecte Antonio Palacios i Asensio.

***************************************************

Enllaç amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/32878

***************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada