Seguidors

dimarts, 6 de juny del 2023

CASA SAMÀ

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 















************************************************
Al catàleg de l'inventari del patriomoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l'Ajuntament diu:

Època: Època contemporània, any 1862, arquitectura del neoclassicisme romàntic.

Autors: Josep Salvany i Juncosa, mestre d’obres

Promotor: Joan Samà i Martí

Descripció: Edifici entre mitgeres amb façanes a dos carrers sensiblement paral·lels. Originàriament unifamiliar, reconvertida en plurifamiliar. Edifici de planta sensiblement rectangular compost de planta baixa, principal i dues plantes pis sota coberta en plana i en part a dues vessants. Escala principal substituïda i vestíbul en desús. Cos lateral d’una única planta amb pèrgola superior d’arcades de mig punt.  

Sistema constructiu : Parets de càrrega amb paredat comú i totxo. Forjats de bigues de fusta i revoltó ceràmic. Coberta de teula àrab i terrat a la catalana.

Façanes: Façana principal amb obertures composades amb set eixos verticals. Descomposició horitzontal, entres parts: Parament de la planta baixa amb sòcol formant encoixinats i portals, parament central amb balcons, cornisa i pilastres de dues plantes d’alçada i parament de coronament amb balcons i barana del terrat. Façana posterior de composició simètrica amb obertures allindades i d’arc rebaixat.

Interiors: Vestíbul amb arcs de mig punt, columnes de marbre i voltes d’aresta rebaixada. Restes d’estucats al foc, fonts de marbre, guixeries als sostres.

Material: Pedra de sòcol de la planta baixa. Reixes de ferro forjat. Restes de diferents oficis.

 Dades històriques: La casa Samà és al carrer Major, número 54-56, el primer de la Vilanova antiga que seguia l’antic camí ral de Barcelona a Tarragona per la costa. La parcel·lació antiga, estreta i allargada, encara és present en moltes de les cases d’aquest carrer, de la qual no participa el gran volum de la casa Samà. L’any 1862, Joan Samà i Martí va comprar la casa de Joan Álvarez i com indica un document de l’Arxiu Comarcal, sobre la propiedad de Juan Álvarez ha adquirido la contigua propia Maria Almirall y Andreu.

Joan Samà i Martí era un indiano establert comercialment a l’Havana i el principal exportador de vins vilanoví de la dècada de 1860. Al retornar a la ciutat es va dedicar tant a l’exportació de vins, com a formar un important patrimoni immobiliari. Va adquirir patis per urbanitzar, com l’hort dels carmelites descalços i també cases velles que rehabilitava, com la pròpia, la casa Samà. Va invertir en la línia fèrria Barcelona-Tarragona, soci de l’empresa Samá, Raventós y Cía. encarregada de la distribució d’aigües a la població i creà amb altres dos socis les anomenades Herrerías de DIPUTACIÓ DE BARCELONA, SERVEI DE PATRIMONI ARQUITECTÒNIC LOCAL. AJUNTAMENT DE VILANOVA I LA GELTRÚ M. Claver, R. Lacuesta, J. Marsé, J.M. Pujol, I.Vilamala 2009-2010 Vilarodona, on es fabricaven els cèrcols de les bótes que s’utilitzaven posteriorment en el comerç. Sobre els edificis de la seva propietat es va construir, l’any 1853, la seu del Círculo Vilanovés, l’actual Foment Vilanoví. L’any 1862, en Joan Samà i Martí va sol·licitar obres de reforma de la façana principal, d’estil neoclàssic, i l’addició d’una planta i golfes, segons projecte del mestre d’obres Josep Salvany i Juncosa. També es van realitzar reformes a la façana posterior i construcció d’una galeria d’arcades, també segons projecte de Josep Salvany. L’edifici conserva els signes de riquesa del seu passat a les façanes, on destaca el treball de forja de les balconades i reixes. Posteriorment, els interiors de la casa Samà es van adaptar en plurifamiliar desvirtuant la primitiva distribució que ha arribat avui subdividida en nombrosos habitatges.

************************************************

Enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/12008

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=626

************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada