Seguidors

dimecres, 7 de juny del 2023

CASA FREIXEDES o CASA SEGIMON

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


















*********************************************
Al catàleg de l'inventari del patriomoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l'Ajuntament diu:

Època: Època contemporània, any 1872, arquitectura del neoclassicisme romàntic.

Autors: Josep Salvany i Juncosa, mestre d’obres

Promotor: Antoni Freixedes

Descripció: Edifici d’habitatges plurifamiliars entre mitgeres que ocupa un extrem d’illa i té tres façanes a carrer. Edifici de planta sensiblement rectangular compost de planta baixa, entresolat i dues plantes pis sota coberta plana de la que sobresurt la caixa d’escala que es converteix en torratxa-mirador. Accés principal pel carrer de Sant Antoni a través d’un vestíbul de doble alçada. Torratxa de planta quadrada amb coberta de pavelló i finestres coronelles de mig punt a cada parament.

Sistema constructiu : Parets de càrrega de totxo. Forjats amb bigues de fusta i revoltó ceràmic. Escala de volta a la catalana.

Façanes: Façanes composades segons eixos verticals. Planta baixa amb obertures d’arc deprimit còncau i portalada de mig punt. Planta principal amb balcó corregut fent cantonada amb llosa de pedra i obertures d’arc carpanell igual que les del pis superior. Motllures i cornises recorrent el perímetre de la façana. Coronament amb barana de matxons d’obra i balustres ceràmics.

Interiors: Planta baixa amb l’accés, magatzems i botiga. Plantes pis ocupades per habitatges amb interessants sostres amb rosasses i motllures a les plantes primera i segona. Escala de pedra artificial.

Elements singulars: Vestíbul de doble alçada amb arcs central i laterals i guixeries d’interès. Claraboia rectangular amb guixeries. Torratxa-mirador.

Material: Pedra de sòcol de la planta baixa. Reixes de ferro forjat. Restes de diferents oficis. Ceràmica als balustres, coberta, torratxa... Ferro colat a les baranes. Paviments hidràulics. Guixeries. Pedra a les lloses dels balcons.

Dades històriques: L’any 1872, Antoni Freixedes, va sol·licitar obres segons projecte del mestre d’obres Josep Salvany i Juncosa. La casa Freixedes destaca dins el tramat urbà de la Vilanova antiga pel seu volum considerable ja que ocupa tot un extrem d’una illa de cases amb façana als carrers de Sant Pere, el de Montserrat i el de Sant Antoni. La casa Freixedes s’emmarcava dins el que es denominaven cases de renda, nova tendència de tinença, en les que el promotor edificava el seu edifici ocupant la planta principal i llogava la resta de plantes  molt usuals a la ciutat a finals de segle XIX. En la composició de l’edifici, Josep Salvany i Juncosa va utilitzar recursos propis del neoclassicisme, incorporant elements estructurals de ferro colat dins la tradició de l’arquitectura catalana de l’època.




*********************************************
Enllaços amb informació:


*********************************************












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada