Seguidors

dimarts, 6 de juny del 2023

CASA SALES i VIDAL o CASA D'ANDREU MILÀ i MESTRES o CAL NOI DEL PIULAR

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 






********************************************************
Al catàleg de l'inventari del patriomoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l'Ajuntament diu:

Època: Època contemporània, any 1865

Autors: Josep Fabré, mestre d’obres; 1945: reformes planta baixa, construcció soterrani i obertures façanes, projecte de Francesc Berenguer Bellvehí, arquitecte.

Promotor: Andreu Milà i Mestre

Descripció: Edifici entre mitgeres fent cantonada destinat a habitatge plurifamiliar. Edifici de tres crugies, de planta rectangular compost de planta baixa, dues plantes pis i golfes. Coberta plana perimetral en U i central a dues vessants sobresortint una torratxa.

Sistema constructiu : Parets de paredat comú i totxo. Forjats de bigues de fusta i revoltó ceràmic.

Façanes: Façanes de composició simètrica dominades per interessants esgrafiats. Planta baixa reformada amb portals i finestrals allindats. Planta primera amb balcons d’un sol portal allindat i fanals de llautó. Planta segona amb balcó central i dos laterals enrasat a façana, tots allindats. Petits ulls de bou a les golfes. Coronament amb cornisa i barana de balustres superada per metxons llisos. Cantonera de pedra.

Interiors: Planta primera conservant la distribució de les sales centrals i dependències laterals amb cornises de sostres i rosasses de guixeries i fusteria artesanal. Planta segona reformada.

Elements Singulars: Façana amb esgrafiats. Encoixinat a la planta baixa. Escuts de Barcelona i Vilanova a la planta primera. Sanefes i motius florals. Columnes toscanes de pedra artificial a la sala de la planta primera.

Material: Esgrafiats. Guixeries. Mosaics hidràulics a planta primera i algun a planta segona. Materials moderns a la planta baixa.

Dades històriques: Andreu Milà i Mestres (1825-1884), americano, als catorze anys es va instal·lar a l’Havana, on es va dedicar al comerç. Va retornar a la vila enriquit cap a l’any 1857. L'any 1863 va sol·licitar construir una casa sita en la plazuela de Capuchinos esquiná á la de Cervantes, segons projecte del mestre d'obres Josep Fabrés. L'any 1865 es van acabar les obres. L'edifici d'estil neoclàssic, en el que destaquen els esgrafiats de la façana, es va aixecar sobre part de la parcel·la que ocupava l’església dels caputxins de 1653, que van ser exclaustrats i les seves propietats desamortitzades, l’any 1836. Albert Virella va considerar que la situació del convent dels caputxins que impedia el desenvolupament urbanístic de la ciutat va propiciar la desaparició del convent i de l’església. En aquesta casa, a la qual li dona nom, va viure Francesc de Sales i Vidal (1819-1878), fill de l'hisendat del Piular, Francesc Vidal i Ballester. Francesc Vidal va ser regidor de l'Ajuntament en diverses legislatures, alcalde de 1875 a 1878 de la vila, i dramaturg que hom l'ha considerat entre els millors renovadors de l'escena catalana del seu temps. A l’any 1945, es van sol·licitar reformes planta baixa, construcció de soterrani i modificacions d’obertures a la façana per a la instal·lació del Banc Hispano Americano, que li va donar popularment nom al casal, sol·licitades pel director regional de l'entitat, Antoni Mut Baró, segons projecte de l’arquitecte Francesc Berenguer Bellvehí, fill de l’ajudant d’Antoni Gaudí, Francesc Berenguer Mestres. L'octubre de 1968, Alfredo Estrada Manso, directiu del Banco Hispano Americano, va sol·licitar reformes interior dels locals ocupats per l'entitat i eixamplar el portal d'entrada, segons projecte de José Pellicer Gambús, arquitecte. En els plànols de reforma de la façana, apareixen els esgrafiats que la caracteritzen. Actualment, la planta baixa és ocupada per una entitat bancària, i les dues plantes sense ús.

********************************************************

Enllaços amb informació:

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2020/03/viatges-la-carta-els-esgrafiats-de-la.html?fbclid=IwAR1x_zwd0ZzuTbKd-cyA-rH_scff4IASTg_oeHBX7BGRdax0M3hod3Dq9VU

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/12019

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=782

********************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada