Seguidors

dimarts, 6 de juny del 2023

CASA JOAN OLIVELLA

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




**************************************************
Al catàleg de l'inventari del patrimoni artístic, arquitectònic i ambiental publicat per l'Ajuntament diu:

Època: Època contemporània, any 1910, arquitectura modernista

Autor: Gaietà Miret i Raventós, mestre d’obres

Promotor: Joan Olivella

Descripció: Edifici entre mitgeres de planta rectangular, composat de planta baixa i dues plantes pis i golfes, amb coberta a dues vessants i terrat a la part posterior. Caixa d’escala lateral i celobert.  

Sistema constructiu: Parets mitgeres de càrrega. Forjat amb bigues prefabricades de formigó amb revoltó ceràmic a la planta baixa. Bigues de fusta i revoltó a les plantes superiors.

Façanes: Façana de composició simètrica en la que destaca especialment el gran finestral de la golfa que es composa juntament amb el coronament amb motllures corbes. Portal allindat reformat a la planta baixa, balcó corregut de dues obertures a la planta primera i dos balcons a la planta segona.

Interiors: Dependències sense interès. Celobert posterior. Accés a plantes superiors amb escala de cargol de planta el·líptica.

Elements Singulars: Façana a la plaça.

Material: Arrebossat i lliscat de la façana. Balcons de ferro forjat. Mosaics hidràulics en plantes superiors.

Dades històriques: Joan Olivella, el 17 de febrer de 1910, s'adreçava a l'Ajuntament ...que posee una casa en la plaza de la Verdura nº12, con puerta de planta baja primero y segundo piso y deseando verificar obras de reforma y tal como esta señalado en la plano que acompaña... signat pel mestre d’obres Gaieta Miret i Raventós. Les reformes van consistir en aixecar una tercera planta i obres de reforma a la façana. El 21 de febrer de 1910, l'arquitecte municipal Bonaventura Pollés i Vivó, en el seu informe de conformitat sobre la sol·licitud d'obres, indica que ... para los efectos de la concesión puede entrar en la categoria de Reforma puesto que solo de su fachada se pide reedificación y se conservan los pisos interiores del edificio modificandose la cubierta con la adición de un nuevo piso... La casa Joan Olivella ocupa una parcel·la estreta de la plaça de les Cols, però l’edifici destaca de la resta de les edificacions per l'estil modernista de la façana. Gaieta Miret i Raventós va projectar la majoria de les seves obres a la nostra ciutat a partir de l’any 1895, incorporant el modernisme a les poques obres en aquest estil a la vila; exemples dels seus projectes són l’Orfeó Vilanoví, la casa Antoni Pascual i la casa Masip.

**************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/12046

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=10523

**************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada