SANT CRISTÒFOL DE VESPELLA
GURB - OSONA
GURB - OSONA
Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
enllaç que diu textualment:
Església de nau única amb capelles laterals i absis. La façana es orientada a migdia , és de gran alçada i presenta un portal d'arc rebaixat de pedra amb un òcul al damunt i a la part superior hi ha un frontó amb un petit òcul.
A ponent de l'església hi ha el campanar adossat a la nau, el qual és de torre i cobert a a quatre vessants amb un penell al damunt.A la part dreta de la façana hi ha la rectoria adossada, l'interior es pintat.
La construcció es de pedra arrebossada i pintada, l'estat de conservació es força bo.
Notícies històriques:
Aquesta església fou construïda el 1752 amb unes línies pròpies del barroc neoclàssic.
L'església de Sant Cristòfol venia a substituir-ne una altra situada en un serrat que es troba al davant de l'actual temple. Es traslladà de la muntanya al pla, de l'antiga no en queda més rastre que alguns carreus dels fonaments que es deixen entreveure al mig de l'herba. La rectoria es convertida en casa de colònies.
enllaç que diu textualment:
L'església llueis la data de 1759 a la llinda de la porta principal, però sembla que no fou acabada completament fins el 1784. Consta d'una sola nau ampla i espaiosa remaytada per un presbiteri i flaquejada per dues capelles laterals. El campanar és esvelt i consta d'una torre quadrada i un teular agut de quatre vessants.
A la banda de llevant de l'esglesia hi ha adossada una espaiosa casa rectoral construïda a la mateixa època.
Vespella apareix ja des d'abans de la reconquesta amb territori amb demarcació fixa i dotada d'església pròpia ubicada dalt d'un serrat situat davant mateix de l'església actual. En aquest serrat hi habia una fortalesa o castell, que tenia al costat, desde el 986, una basílica dedicada a Sant Cristòfol, és a dir, una construcció de tres naus coberta amb fusta que en segle XI fou substituïda per uan església de pedra.
Aquesta església de pedra va fer de temple parroquial durant molts segles fins que s'aixecà l'església actual en el pla. L'altre quedà abandonada i de mica en mica s'anà ensorrant de manera que la en la actualitat no és posible dibuixar-ne l'estructura.
La parròquia està formada per cases diseminades La rectoria, cedida en ús al moviment Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi, s'està restaurant com a lloc de trobada de caps o responsables dels grups, i per acollir els caps de setmana grups de nois i noies d'aquest moviment.
Altres enllaços amb descripció i informació:
Masia La Vila
Masia La Vila i al fons Sant Bartomeu del Grau.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada