Seguidors

dissabte, 30 d’abril del 2022

 ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DEL CÓS DEL CASTELL DE MONTAGUT

MONTAGUT i OIX - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


L’església de Mare de Déu del Cós correspon a una antiga capella del castell de Montagut, del qual es conserven una torre circular i alguns panys de la muralla de la qual hi ha notícies des del 1105. L’edifici es de una sola nau rectangular amb volta de canó, absis semicircular i campanar d’espadanya d’un sol ull. Mirant al nord, des d’aquí es pot observar la vall del riu Llierca; al nord-est, el santuari del Mont; al sud, la vall del riu Fluvià, la serralada del Puigsacalm i el santuari de Cabrera, i al sud-oest, el santuari del Far.




















Torre i muralla de l'antic castell de Montagut













Enllaç amb informació:

L’església del Cós és l’antiga capella del castell de Montagut, que tenia com a patrona la Mare de Déu i com a copatrons St.Marc i St.Bartomeu. La imatge de la Mare de Déu actual és una rèplica de l’original del segle XII que es va destruir a l’any 1936.

L’antiga capella del castell és l’actual santuari de la Mare de Déu del Cós, esplèndid mirador del muntanyam de l’Alta Garrotxa i de la plana fluvial. Esmentada ja el 1105 (Santa Maria de Montagut), és un petit edifici amb campanar on era venerada una imatge mariana de la fi del segle XII, la Mare de Déu del Cós amb el Fill als genolls, que fou destruïda el 1936 (l’actual n’és una reproducció feta per l’escultor Salgueda, d’Olot). És una petita edificació romànica, d’una sola nau rectangular amb absis semicircular situat a llevant, mentre que a ponent hi ha el campanar d’espadanya on es troba una campana. És precisament en aquesta banda que l’edifici es va allargar amb un porxo i on, a la part superior d’aquest, s’hi troba l’habitatge de l’ermità.

*************************************************************************
















*************************************************************************
Altres enllaços amb informació:





*************************************************************************