Seguidors

dimecres, 6 d’abril del 2022

PLAÇA GRAN DE PERALADA

PERALADA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 












Ha estat des de temps medievals el cor de la vila. El gran incendi del 1285 provocat pels almogàvers durant l’assetjament de les tropes croades comandades pel rei de França, marca un abans i un després a la vila. Fins aleshores, la Plaça Gran era només un espai obert dins el recinte emmurallat, però amb la reconstrucció de Peralada, al segle XIV, la plaça adquireix un major caràcter d’espai públic. S’hi construeixen edificis amb porxades al costat oest, com l’actual Ajuntament, que tot i haver estat modificat conserva encara vestigis de l’època gòtica.



















******************************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIV – XVII

Descripció:

Situada al bell mig del nucli històric de la població de Peralada i delimitada per les places de la Creu, de l'Església, de la Peixateria i Sant Domènec.
Plaça de planta irregular assimilada a un trapezi, que destaca per la unitat tipològica dels seus habitatges, tot i que molts d'aquests edificis han experimentat noves intervencions al llarg del temps. En general són habitatges entre mitgeres, de planta baixa i dos pisos, i amb les cobertes de teula de dos vessants. Aquests habitatges presenten porxos oberts a la plaça mitjançant arcs de mig punt, rebaixats i ogivals, majoritàriament adovellats i bastits amb carreus de pedra ben desbastats. Aquests porxos estan coberts amb voltes d'aresta sostingudes als murs, fetes amb maó pla o bé arrebossades i pintades. De fet, la plaça es caracteritza per estar porticada en tres dels seus quatre costats, en concret les façanes nord, sud i oest del conjunt. La banda de llevant no està porxada i és la que presenta els habitatges més senzills, els quals presenten balcons exempts als pisos superiors i algunes obertures emmarcades en carreus de pedra escairats. En general, determinats edificis presenten llindes planes gravades amb dates adscrites al segle XVII. A la plaça també hi ha alguns edificis remarcables d'època gòtica situats principalment a la banda de ponent, com són la casa de la vila, la casa de Ramon Muntaner.
Les construccions presenten els paraments arrebossats i pintats, tot i que hi ha diversos habitatges que deixen l'aparell vist de pedra a la planta baixa.

Notícies històriques:

La plaça Major de Peralada es troba situada al centre de l'antic recinte fortificat medieval. No se sap amb certesa el procés de formació d'aquest espai urbà. Ramon Muntaner a la seva Crònica (1325-28) l'esmenta en relació a l'estada del rei Jaume I a la casa que els seus pares tenien "al cap de la plaça". Tanmateix, és probable que la plaça a què fa referència Ramon Muntaner no correspongui a l'actual, ja que el 1285 la vila de Peralada resultà destruïda en la lluita entre Felip l'Ardit i el rei Pere II el Gran. L'actual plaça s'hauria configurat en el procés de reconstrucció general de la vila empresa pels Rocabertí a inicis del segle XIV.

******************************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://ca.visitperalada.cat/per-visitar/ruta-historica/placa-gran-26/

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7708

https://www.inspai.cat/Inspai/es/imatge/756638/Placa+Gran+de+Peralada



******************************************************************






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada