Seguidors

dimecres, 14 de maig del 2025

CAN GRAPES

SANTA PAU - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




*********************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIX

Descripció:

Casa de planta baixa i pis, construïda amb pedra volcànica i carreus ben escairats a les obertures i en els angles de la casa. Inscripció: BATISTA PACES MA FETA + ANY 17 IHS 63

Notícies històriques:

La vila de Santa Pau va créixer per la part nord, fora del recinte fortificat. L'any 1466 la reina, donya Joana, cedeix uns terrenys situats prop de la porta de la Vila Nova per construir una plaça: la Plaça del Baix. Construïts els grans casals que l0'envoltaren es va passar, al segle XVIII a la construcció dels edificis del carrer del Pont. Posteriorment, al segle XIX es bastiren les cases del carrer Major.

*********************************************************



ESGLÉSIA DE SANTA MARIA 

SANTA PAU - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




Bastida a la banda de llevant de la Plaça Major, és posterior a la resta del conjunt. Els terratrèmols dels anys 1427 i 1428 van afectar l'antic temple de Santa Maria dels Arcs (situat als afores de la vila), fins llavors temple parroquial de la vall de Santa Pau. Aquest fet va motivar el trasllat de la seu parroquial a una nova església que en aquell moment estava en procés de construcció dins el nucli emmurallat, gràcies a les donacions i la pressió exercida pels barons. Tot i que té una base original de mitjan sele XV, el temple actual es pot adscriure globalment al segle XVI. És una construcció elegant, d'un gòtic auster i amab un campanar imponent que li dóna una gran personalitat.





*******************************************
Enllaç amb informació:.

Època: segle XVI - XVII

Descripció:

Les obres de construcció de l'església varen ser començades el segle XVI i continuades posteriorment. Es va seguir l'estil gòtic encara que tota la part última de l'església es devia decantar cap al barroc. El temple és d'una sola nau, amb quatre capelles laterals i una sagristia. Amb voltes d'aresta rematades amb unes claus molt boniques i interessants per la datació cronològica de l'edifici. Adossada al costat esquerre dels peus de la nau, s'aixeca l'esvelta torre del campanar. Antigament va tenir un retaule barroc i l'actual, que intenta ser gòtic, està molt lluny d'aquell pel qual el baró arribà a pagar deu mil sous. Portada

Portalada afegida amb posterioritat (1929), neogòtica. Flanquejant la porta hi ha dos pilars quadrats, decorats per la part davantera i acabats amb decoració típicament gòtica. La porta té un arc ogival acabat amb una creu. Sobre aquesta porta hi ha unes decoracions vegetals molt riques.

Claus de volta

Heràldiques: els escuts esculpits a l'església no són del Santa Pau sinó dels Oms. L'escut de la casa dels Oms presenta tres faixes sobre el camp. Dues claus de volta pròximes a l'entrada del temple presenten el blasó dividit, representant l'aliança familiar entre els Oms i els Parapertusa.

Iconogràfiques:

Santa Maria: és la clau de l'altar principal, més gran i anterior a les claus laterals. Representa la Verge abillada amb mantell i coronada amb el Nen al braç esquerre. L'Infant aguanta el llibre amb les dues mans i la Mare porta a la dreta l'esfera. Està sostinguda per dos àngels.

Mare de Déu del Roser: La data marcada a l'entrada de la capella i que coincideix exactament amb la mencionada en una de les visites pastorals, dona l'any 1594 com el de la construcció. La capella presenta petits escuts de la família Oms a cada costat de l'entrada. La imatge de la Verge respon a la típica iconografia de l'època: la Verge dempeus sostenint el Nen als braços i encerclada d'un rosari.

Sant Isidre: datada el 1634, data que es repeteix a l'entrada de la capella, acompanyada d'escuts de la família Oms. La primera visita pastoral que esmenta l'altar de Sant Isidre és la de 1637. La clau té forma troncocònica. El sant duu barba, jaqueta i calça curta i porta la pala entre les mans. Al terra de la capella hi ha la llosa sepulcral de la família Bohigues, amb l'escut familiar. Mènsules

Situades a l'acabament dels nervis de la volta. Són esculturades en forma de lleons, un personatge grotesc semblant a un putti i d'altres tapades per l'actual retaule del segle XX. A les capelles de la Mare de Déu del Roser i a la de Sant Isidre també hi ha mènsules molt interessants amb la data d'edificació esculpida (1934, 1594) i els escuts de la família Oms.

Torre-campanar

Construcció de planta quadrada que denota l'època d'edificació (cap al 1400). Està rematada per un coronament de merlets. Les cantonades són obrades amb carreus alternats. El conjunt demostra un caire defensiu.

Pica baptismal

Situada a la capella lateral (segona, esquerra). És de grans dimensions; té la forma de copa, amb vuit cares; en una d'elles hom hi pot llegir la data: MDCXII. Té unes senzilles decoracions que semblen simbolitzar fulles estilitzades. En l'actualitat encara està en ús.

A l'interior conserva la Verge de Sant Martí Vell, gòtica, de marbre; la talla barroca de la Verge del Carme, procedent d'un retaule de Santa Llúcia de Treinteres i la imatge d'una Mare de Déu, procedent de Santa Maria dels Arcs.

Notícies històriques:

Per estudiar el fet històric d'aquest edifici cal partir de dos fets, inqüestionables, referits al segle XV. El primer és el testament del baró Hug Ademar I, redactat l'any 1391, que preveu la construcció d'una nova església dins el reducte fortificat. El segon serien els cataclismes sísmics de 1427-1428, amb el parcial enderrocament de Santa Maria dels Arcs -fins aleshores parròquia- que portaria a sol·licitar oficialment el trasllat de la parròquia. No fou l'hereu d'Hug Ademar I qui compliria la clàusula testamentaria sinó Galceran, el fill menor. Així, a finals del segle XV es començarien les obres.

**************************************

Altres enllaços amb informació:

https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3380/

https://patrimoni.garrotxa.cat/puntos-de-interes/esglesia-parroquial-de-santa-maria-de-santa-pau/

**************************************









ESGLÉSIA DE SANTA LLÚCIA DE TREINTERES

SANTA PAU - LA GARROTXA

Fotos de Joan Daalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/











********************************************
Enllaç amb informació de l'església:

Descripció:

Santa Llúcia de Treinteres es troba situada a un replà, arran de la carretera comarcal d'Olot a Banyoles, per Santa Pau. És una petita capella, d'una sola nau amb sagristia i capella lateral. El seu altar major imita el neoclàssic i està presidida per la Santa -imatge de l'Escola Olotina-. Va ser bastida amb carreus molt ben escairats per als angles i grollers per a la resta. La seva façana conserva una senzilla porta del segle passat amb una llinda molt interessant. Aquesta església està coronada per un petit campanar d'espadanya.

Notícies històriques:

Cap notícia històrica s'ha conservat documentalment sobre Santa Llúcia però, és molt possible que fos aixecada arran del camí prehistòric -i després grecoromà- que anava d'Emporium a la Vall d'en Bas. Així ho confirmarien les troballes de diferents enterraments, tapats amb lloses i amb teules als punts d'unió. Hipotèticament es tractaria d'una fita pagana. Malgrat no tenir cap document que ho afirmi, sembla que al mateix lloc hi va existir una església romànica. Possiblement aquesta seria destruïda pels moviments sísmics i reconstruïda el segle passat. Com a curiositat: les grans quantitats de nummulits que es troben a aquests terrenys, han donat peu a que la gent de les rodalies parli de "dinerets de Santa Pau" o "Ulls de Santa Llúcia" quan es refereixen a aquests fòssils.

Enllaç amb informació del jaciment:

https://invarque.cultura.gencat.cat/card/14789

Cronologies: Medieval ( 800 / 1150 )

Tipus de jaciment: Lloc d'enterrament Inhumació col·lectiu necròpolis

Descripció:

En aquest indret l'any 2005 s'ha dut a terme una intervenció arqueològica d'urgència: la situació en què es trobaven les restes localitzades no permetia ni la seva protecció ni el cobriment amb terres, per tant calia documentar i excavar exhaustivament els enterraments i recuperar el material arqueològic. Les tombes estaven situades uns dos metres per sobre de l'actual camí, fet que evidencia que en el moment de construcció de la necròpolis el nivell de circulació era superior. Totes les estructures es trobaven disposades de la mateixa manera, amb orientació est-oest i, tres d'elles, de manera escalonada. La primera unitat funerària és una tomba de fossa simple excavada al sòl amb coberta de lloses, formada per cinc lloses de pedra irregulars disposades de forma plana damunt de la fossa. Té planta ovalada i secció rectangular, conservant una llargada de 1'60m. Aquesta inhumació correspon a un individu masculí adult, d'una alçada aproximada de 1'68m. Estava en connexió anatòmica i presentava un bon estat de conservació tot i que li mancaven els peus i part de les extremitats superior i inferiors esquerres. La posició era de decúbit supí amb el braç esquerre damunt el pit i el braç dret sobre la pelvis. La segona inhumació es trobava molt afectada per les tasques d'ampliació del camí i només conservava la part superior. De la coberta només es conserven dues lloses planes de mida mitjana, i de la fossa tan sols el costat nord. Aquesta inhumació contenia un individu infantil en decúbit supí molt mal del qual només s'ha conservat el crani, els dos húmers i algunes costelles. La tercera tomba es trobava situada sota la primera i li faltava la meitat inferior degut a les tasques d'ampliació del camí. Es tracta d'un enterrament en fossa simple excavada al sòl i amb coberta de lloses. La part conservada de la coberta era formada per quatre lloses planes de pedra, una d'elles caiguda. Aquesta inhumació correspon a un individu masculí jove, en connexió anatòmica, decúbit supí i seccionat a mig cos, no conservant les extremitats inferiors ni la zona pelviana ni el braç dret, per tant, en mal estat de conservació. L'ultima inhumació es trobava situada en el costat oriental del conjunt i era la que presentava un millor estat de conservació. Es tracta d'un enterrament en fossa simple excavada en el sòl i coberta de lloses de pedra, formada per sis lloses planes. En el seu interior conservava un individu adult femení en decúbit supí amb els braços creuats sobre l'abdomen i orientat cap a l'oest. El conjunt dels enterraments corresponen a fosses simples excavades en el sòl i amb coberta de lloses. Les ceràmiques localitzades associades a aquests enterraments són grises informes. Pel que fa a la cronologia i malgrat la manca de més dades, es pot establir entre els segles IX i XI. Possiblement aquestes quatre inhumacions formen part d'una necròpolis més extensa una part de la qual hauria ocupat l'actual camí d'accés a l'ermita i la zona corresponent al marge d'aquest. Pel que fa a l'estudi antropològic de les restes excavades, s'han recuperat les restes de quatre individus en dipòsit primari i correcta connexió anatòmica, dos d'ells d'edat madura (un femení i un masculí), un individu juvenil de sexe masculí i un individu infantil I de sexe indeterminat. El baix nombre d'individus no permet extreure conclusions per al conjunt de la població, únicament esmentar que els quatre individus es troben inhumats seguint uns patrons comuns d'orientació, tipologia de fossa i posició de l'esquelet. Pel que fa a les patologies, s'observen indicis de dèficits nutricionals a través de la "cribra orbitalia" present en totes dues òrbites de l'individu juvenil i alteracions com l'aneurisma de l'artèria cervical. A part, destaca la absència de lesions osteoarticulars, especialment a nivell de columna vertebral; els dos individus adults presenten un desenvolupament muscular elevat tant en extremitats superiors com inferiors, els esforços realitzats en vida no suposarien, doncs, sobrecàrregues per a l'esquena. Pel que fa a la dentadura, són observables càries i dipòsits de càlcul dental de manera molt limitada, en general s'observa un bon estat de salut de la boca d'aquests individus.

  

********************************************

Altres enllaços amb informació:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/12/esglesia-de-santa-llucia-de-treinteres.html?fbclid=IwAR2CSWmO2gGaerOuo0ydhx2cudTCxEtU8YexxGXMXeau2cywMlvqG1qRlrM

https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3377/

********************************************



 

AJUNTAMENT DE CENTELLES 

CENTELLES - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/











********************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVI

Descripció:

Edifici de planta baixa i dos pisos on s'ubica actualment l'Ajuntament de la vila i que s'uneix amb l'antic "Portal de la Ciutat" mitjançant una escala de caixa quadrada. La primera planta té un balcó i la segona té una petita porxada actualment tancada. La façana lateral està completament reformada. En el seu interior, l'escala té arrambadors de ceràmica vidrada. La coberta està feta amb teula aràbiga a dos vessants.

Història:

Tant l'edifici de l'ajuntament com el portal Nou consten construïts des del 1572 encara que es desconeix la seva data exacte, però tot sembla indicar que va ser durant el segle XVI formant part de les remodelacions que va realitzar Lluís I i el seu fill Guillem Ramon II.

********************************************





CAN ROMAGÓS - CA L'ALEMANY

CELRÀ - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



Casa de planta rectangular amb baixos, pis i golfes. Els murs portants són amb carreus ben tallats i units amb morter marcant juntes, la porta és amb arc de mig punt i 19 dovelles, i les obertures estan totes emmarcades amb carreus de pedra. Hi ha un balcó amb barana de ferro forjat, presumiblement del segle XIX. En la façana posterior hi ha dues finestres transformades en balconera i una llinda datada de 1576. La façana lateral presenta elements propis del segle XIX. La part superior està coronada amb una barana d'inspiració romàntica del segle XIX.








***********************************************

Enllaç amb informació:

***********************************************





CAN QUEL DE L'ESTANC

CELRÀ - EL GIRONÈS 

Fotos de Joan Dalmau Jusc afresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/



Edifici antoner de tres plantes, molt reformat modernament, però que conserva dos elements a destacar de la cas aantiga: una finestra cantonera i la porta de la planta baixa.
La finestra cantoneraq és d'estil renaixentista, amb alguns elements ornamentals d'influència gòtica. Presenta un guardapols amb escuts cisellats a les arrencades. Està datada de l'any 1563, i a la cantonada mostra un cap cisellat d'epressió gótica. El trencaaigües de l'ampit és emmotllurat. La pedra és polida i ben treballada. La porta de la planta baixa és amb llinda plana i de pedra polida, i està datada del 1730.






*********************************************

Enllaç amb informació:

*********************************************





CAN PRAT DE LA VILA - CAN PRAT DEL MAS GELI

CELRÀ - EL GIRONÈS 

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Edifici estructurat en diversos cossos, molt restaurat. Conserva una volta exterior que hauria funcionat com a cobert i sobre la qual hi ha una terrassa amb accés al primer pis. El parament és de pedra petita i mitjana desbastada i amb carreus ben tallats a les cantonades.

El mas té el seu origen en la segregació del capmàs Llunell del Coll: fou un dels masos donats pel senyor de Barbavella al Capítol de la Catedral de Girona a principi del segle XVIII. Originàriament era un petit edifici anomenat borda de Bufarda i més tard fou conegut com a mas Esteve de la Borda. L’edifici actual seria del segle XVII, moment en que pertanyia a la família Geli de Santa Llogai del Terri. Posteriorment, el mas fou venut en diverses ocasions fins a ser adquirit pels jesuïtes del col·legi de Sant Martí Sacosta. El 1767 els seguidors de Sant Ignasi foren expulsats d’Espanya, els seus béns van ser subhastats i el mas passà a ser compartit per dos pagesos de Celrà durant cinc anys, fins que se’l quedà la família Prat de la Vila, que la va mantenir sota el seu poder fins a la primera meitat del segle XX.









*********************************************

Enllaç amb informació:

Can Prat de la Vila o Can Prat de Mas Geli està edificat a migdia de la sagrera medieval, el mas Geli es formà a partir de la segregació soferta pel capmàs Llunell del Coll, el qual fou un dels masos que havia pertangut en les primeres centúries de la baixa edat mitjana al castel de Barbavella, i que fou donat pel seu senyor al Capítol de la seu gironina a principis del segle XIII. En concret, les quintanes que havien estat del mas Llunell ho foren després del mas Geli i, més tard, del mas Prat de la Vila, encara que la peça de terra on hi havia el casal depenia del domini senyorial del castell de Palagret, al qual pagava els censos.

L'edificació que coneixem a hores d'ara sembla datar del set-cents. L'entrada principal, abans de la darrera intervenció dels paletes, restava orientada a llevant, i s'hi accedia per una enrajolada era. En aquesta breu descripció, cal destacar l'existència d'una eixida encarada a migjorn, construïda sobre una imponent volta enlairada damunt l'antic camí de pujar a Coll Nunell.

De les primeres centúries de la baixa edat mitjana, hem de cercar-ne l'origen en un petit casalot conegut pel nom de borda Bufarda i més tard mas Esteve de la Borna (ACG. Pabordia del mes de Juny); encara en el fogatge de 1553 era conegut pel darrer nom.

La descripció concreta de la ubicació del mas Geli, en data 17 de setembre de 1674, era la següent: "Borda Bufarda o Mas Esteve de la Borna, avui mas Geli, situat dins la peça de terra d'un jornal de bous, limita: orient amb Francisco Medinyà, bracer, que fou de Francisco Veray; migdia clos de l'esmentada borda; occident camí públic que va a la cellera de Celrà i Sant Miquel; i cercs amb hort de Sebastià Palahí" (ACG. Pabordia del mes de Juny).

En començar el segle XVII la masada pertanyia a la família Geli de Santa Llogaia del Terri que li donà el nom en substitució dels de origen medieval (AHG. Fons del patrimoni Veray). L'any 1637 Joan Banyes, pagès, el comprà a Miquel Geli, juntament amb diferents peces de terra que havien pertangut al mas Valls. Nou anys després passà a mans de Joan Moler del Portal que l'adquirí per compra (AHG. Fons del patrimoni Veray).

Més tard, el 1672, els jesuïtes gironins establerts en el col·legi de Sant Martí Sacosta l'adquiriren al mateix Joan Moler del Portal, junt amb totes les sorts que hi anaven integrades. Mentre, la peça de terra on s'alçava el casal i la quintana, a l'altra banda del camí, romanien sota domini senyorial de la Pabordia del mes de Juny de la Canònica de la catedral, les altres peces de terra ho eren del comanador de la Comanda d'Aiguaviva, la Pia Almoina, l'Hospital de Santa Caterina, el col·legi de Sant Martí Sacosta i el beneficiat de les Puelles de la seu.

Després de l'expulsió d'Espanya dels seguidors de Sant Ignasi (1767), els seus béns foren confiscats i venuts en pública subhasta. Entre elles el mas Geli que fou adjudicat a mitges, l'any 1770 als pagesos celranencs Jaume Veray i Sixte Prat de la Vila per 4.851 lliures.

Durant 5 anys el compartiren, fins que Prat de la Vila es quedà la casa i la quintana -que ocupava els terrenys del seu davant fins els límits amb Can Pou- fou dividida en dues meitats d'igual superfície. El tros més proper a la masia s'integrà en el lot de Joan Prat i el més llunyà se'l quedà Jaume Veray. Aquest darrer, l'any 1797, després de parcel·lar-lo constituí establiments i en feu cessió a diversos bracers i menestrals que hi construïren la llar. Són les cases mitgeres del carrer Jacint Verdaguer, just a l'altre costat de Can Bosch, des de Can Coll fins a Can Roca.

Com hem dit, doncs, no és fins el darrer quart de segle XVIII que els Prat de la Vila es traslladen a viure al mas que avui coneixem amb aquest nom. La seva existència, però, resta documentada des de segles abans, ja que el 1414 es distingia els Prat que vivien dins la vila dels Prat que en vivien fora: Els Prta d fora, exterior, o del Puig. Més tard, en el fogatge de 1497 tornen a documentar-se.

El cognom es mantingué al llarg dels segles fins a l'extinció de la nissaga en el decurs de la primera dècada del segle XX amb Baldomer Prat de la Vila i Cortey. Les seves hereves, residents a Barcelona, es desprengueren de totes i cadascuna de les finques que integraven la pairalia. La sort primera on s'hi alçava la casa i la quintana fou adquirida per les monges dominiques, que tenien el convent just al costat.

Fou a mitjans del vuitanta del passat segle quan la congregació religiosa cedí a l'Ajuntament l'edifici conventual i el terreny annex, mentre el casal i l'hort del darrera anà a un particular. Posteriorment, la quintana situada a l'altra banda de la Pujada d'en Prat fou urbanitzada per una promotora gironina.

******************************************



******************************************