CAN FONTCOBERTA - DESTILLERIA LA VALLESANA J.FONCOBERTA ROGÉS
CALDES DE MONTBUI - EL VALLÈS ORIENTAL
Fotos de Joan Dalmau Juscafresa
Enllaç sobre Flors del Remey:
que diu:
Descripció:
Licor
fruit d'un delicat procés d'elaboració basat en la destil·lació ,en uns
alambins especials ,d'una varietat de productes vegetals, fulles, arrels,
llavors; alguns de Catalunya, d'altres de països diversos, que han de ser
recol·lectades i seleccionades perquè és indispensable que siguin collides en
els períodes més adequats i conservades de la manera més adient.
És un licor de 34º alcohòlics, graduació que permet
aconseguir un gust intens que omple la boca de sensacions. És per això que una
de les maneres més usuals per assaborir-lo és barrejat amb glaçons.
Història:
Amb
aquest nom es coneix un licor creat el 1919 per Josep Fontcuberta i Rogés i que
ha esdevingut amb el temps tot un referent per al poble de Caldes de Montbui i
les comarques veïnes.
L'afegit de " licor de Caldes " ha estat introduït
a través dels anys per la gent de la vila , que l'ofereix als amics. Josep
Fontcuberta i Rogés, era pagès i fabricant de licors. Fill d'una família
pagesa, l'any 1919 establí una destil·leria de licors (La Vallesana) i començà
a elaborar-ne artesanalment i també a vendre'n en una botiga de la qual
s'ocupava la seva dona. El primer licor elaborat amb una recepta específicament
pròpia fou l'Anís de Taronja, amb el qual inicià la tasca de sortir a vendre
per la rodalia de Caldes i anà eixamplant els seus recorreguts per moltes
comarques de Catalunya; però la recepta més emblemàtica de la casa és el licor
Flors del Remei, una combinació de 31 plantes diferents que encara avui
comercialitzen els seus descendents. El contacte amb el món agrícola local el
portà a ser un dels fundadors, i secretari durant 22 anys, del Sindicat
Agrícola de Caldes, i va ser considerat per alguns com la veritable "ànima
del Sindicat". Molt afeccionat a l'escriptura, la qual va practicar amb
caràcter particular i en publicacions locals, fou membre de la societat
L'Avenç, d'esperit catalanista, i més tard del Círcol Instructiu i Recreatiu,
entitat que promovia activitats culturals i, molt especialment el teatre. Va
posar en marxa un grup d'afeccionats que portaren a Caldes les millors obres
teatrals dels escriptors catalans. Membre del Centre Democràtic i Progressista,
que amb l'adveniment de la Segona República va presentar una candidatura d'esquerres,
fou regidor de Cultura i després alcalde del 14 de febrer fins al 16 d'octubre
de 1934 (va ser suspès del càrrec, juntament amb tots els regidors, per ordre
militar després dels fets d'octubre) i del 18 de febrer fins al 13 d'octubre de
1936 (l'esclat de la Guerra Civil el va sorprendre en el càrrec). Amb
l'arribada de l'exèrcit franquista fou processat amb confiscació de béns, però
ell i el seu fill ja havien passat la frontera i s'havien instal·lat a
Perpinyà, on feren de pagès. Va tornar a Caldes l'any 1946 i va reprendre la
feina a la fàbrica de licors, la qual havia pogut tornar a l'activitat l'any
1940. Del seu pas pel consistori cal destacar l'organització de l'Escola de
Segona Ensenyança, el 1932, quan era regidor de Cultura, i de la Fira de Mostres
de Caldes, que s'instituí l'any 1933 i de la qual fou president de la comissió
i màxim promotor. Actualment, una avinguda de Caldes porta el seu nom. Els
licors són begudes alcohòliques aromatitzades que s'obtenen per maceració,
infusió o destil·lació de diverses substàncies vegetals naturals, amb alcohols
aromatitzats o bé per addició en aquests alcohols d'extractes aromàtics,
essències o aromes autoritzats, acolorits o no, i amb un contingut alcohòlic
superior als 30º. La principal diferència amb els aiguardents és que els licors
contenen una quantitat proporcional de sucre, i segons la proporció d'alcohol i
sucre podem diferenciar els licors en: SUPERFINS......... 35º-40º
D'ALCOHOL....... 40-60% DE SUCRE FINS..................... 30º-35º D'ALCOHOL.......
40-60% DE SUCRE SEMIFINS............ 25º-30º D'ALCOHOL....... 22-30% DE SUCRE
ORDINARIS........ 20º-25º D'ALCOHOL....... 12-20% DE SUCRE També podem
classificar els licors segons el nombre de substàncies que intervenen en la
seva elaboració: simples, és a dir, fets base d'una sola substància principal i
mixtos, és a dir, que porten diversos ingredients en diferents proporcions.
Enllaç sobre Anís Naranja:
que diu:
Descripció:
Licor,
obtingut de la destil·lació de la pell de la taronja amb la grana de matafaluga
com a elements bàsics. D'un sabor molt especial es pot beure sol, amb glaçons o
combinat amb el cafè.
Història:
L'anís
de taronja s'elabora a la Destil·leria la Vallesana , i és comercialitzat
especialment pel celler "La Vallesana vins i licors". La petita
empresa que Josep Fontcuberta i Rogés va fundar l'any 1918 amb el nom de
Destil·leria La Vallesana segueix avui en la seva tercera generació treballant
amb la mateixa il·lusió. El celler La Vallesana vins i licors, segueix un camí
paral·lel a la Destil·leria però com a celler especialitzat.
Josep Fontcuberta i Rogés, era pagès i fabricant de licors.
Fill d'una família pagesa, l'any 1919 establí una destil·leria de licors (La
Vallesana) i començà a elaborar-ne artesanalment i també a vendre'n en una
botiga de la qual s'ocupava la seva dona. El primer licor elaborat amb una
recepta específicament pròpia fou l'Anís de Taronja, amb el qual inicià la
tasca de sortir a vendre per la rodalia de Caldes i anà eixamplant els seus
recorreguts per moltes comarques de Catalunya; però la recepta més emblemàtica de
la casa és el licor Flors del Remei, una combinació de 31 plantes diferents que
encara avui comercialitzen els seus descendents. El contacte amb el món
agrícola local el portà a ser un dels fundadors, i secretari durant 22 anys,
del Sindicat Agrícola de Caldes, i va ser considerat per alguns com la
veritable "ànima del Sindicat". Molt afeccionat a l'escriptura, la
qual va practicar amb caràcter particular i en publicacions locals, fou membre
de la societat L'Avenç, d'esperit catalanista, i més tard del Círcol Instructiu
i Recreatiu, entitat que promovia activitats culturals i, molt especialment el
teatre. Va posar en marxa un grup d'afeccionats que portaren a Caldes les
millors obres teatrals dels escriptors catalans. Membre del Centre Democràtic i
Progressista, que amb l'adveniment de la Segona República va presentar una
candidatura d'esquerres, fou regidor de Cultura i després alcalde del 14 de
febrer fins al 16 d'octubre de 1934 (va ser suspès del càrrec, juntament amb
tots els regidors, per ordre militar després dels fets d'octubre) i del 18 de
febrer fins al 13 d'octubre de 1936 (l'esclat de la Guerra Civil el va
sorprendre en el càrrec). Amb l'arribada de l'exèrcit franquista fou processat
amb confiscació de béns, però ell i el seu fill ja havien passat la frontera i
s'havien instal·lat a Perpinyà, on feren de pagès. Va tornar a Caldes l'any
1946 i va reprendre la feina a la fàbrica de licors, la qual havia pogut tornar
a l'activitat l'any 1940. Del seu pas pel consistori cal destacar
l'organització de l'Escola de Segona Ensenyança, el 1932, quan era regidor de
Cultura, i de la Fira de Mostres de Caldes, que s'instituí l'any 1933 i de la
qual fou president de la comissió i màxim promotor. Actualment, una avinguda de
Caldes porta el seu nom. Els licors són begudes alcohòliques aromatitzades que
s'obtenen per maceració, infusió o destil·lació de diverses substàncies
vegetals naturals, amb alcohols aromatitzats o bé per addició en aquests
alcohols d'extractes aromàtics, essències o aromes autoritzats, acolorits o no,
i amb un contingut alcohòlic superior als 30º. La principal diferència amb els
aiguardents és que els licors contenen una quantitat proporcional de sucre, i
segons la proporció d'alcohol i sucre podem diferenciar els licors en:
SUPERFINS......... 35º-40º D'ALCOHOL....... 40-60% DE SUCRE
FINS..................... 30º-35º D'ALCOHOL....... 40-60% DE SUCRE
SEMIFINS............ 25º-30º D'ALCOHOL....... 22-30% DE SUCRE ORDINARIS........
20º-25º D'ALCOHOL....... 12-20% DE SUCRE També podem classificar els licors
segons el nombre de substàncies que intervenen en la seva elaboració: simples,
és a dir, fets base d'una sola substància principal i mixtos, és a dir, que
porten diversos ingredients en diferents proporcions.
Enllaç amb informació:
que diu:
Època: segle
XX
Descripció:
Es tractava d'una casa
unifamiliar amb una botiga i una destil·leria en planta baixa. És un edifici
entre mitgeres, situat en cantonada, donant façana a tres carrers alhora. Entre
el carrer Major i el carrer Corredossos hi ha un desnivell, el que fa que en
aquest últim edifici tingui un pis més. La façana principal del carrer Major té
una alçada de planta baixa i dos pisos. L'estructura és la tradicional de
parets de càrrega, amb els forjats unidireccionals de biguetes. La coberta és
inclinada de teula àrab, a dues vessants perpendiculars als carrers Major i Corredossos.
La coberta vola uns 30 centímetres de la façana amb una cornisa motllurada que
fa de remat.
La façana és fonamentalment simètrica respecte un eix de
simetria central. Sols la incorporació d'una segona porta en la planta baixa fa
trencar aquesta simetria. Es composa mitjançant tres eixos verticals que
ordenen els diferents forats, amb una distribució tant en vertical com en
horitzontal d'aquests. Les diverses plantes es distingeixen per la incorporació
d'elements arquitectònics diferents en cadascuna d'elles. Hi ha una clara
disminució dels forats segons l'alçada. En el centre de la façana, en la segona
planta, enlloc d'una finestra hi ha un escut heràldic en relleu. La façana té
un acabat arrebossat.
Cal destacar l'escut que hi ha a l'eix central de la façana i
els dos mosaics ceràmics d'antics anuncis de licors de fabricació local.
Notícies
històriques:
Aquesta casa era Can
Fontcoberta. Originàriament hi vivia aquesta família. Tenien una destil·leria
que realitzava licors molt casolans, venent-los a la botiga que també tenien.
Actualment la casa està en desús ja que els amos han anat a
una botiga quasi al davant de la plaça de l'Àngel.
L'edifici es situa en el carrer Major. A mitjans del segle
XIX s'emprengué l'engrandiment del recinte urbà i s'ultrapassà l'àmbit de
l'antiga població encerclada. Havent eliminat la muralla, l'antiga carretera
esdevé carrer interior de la ciutat, resseguint-la per l'exterior. Possiblement
l'edifici tingui l'origen a finals del segle passat i principis d'aquest.
El nom del carrer Major ja el tenia abans de la Guerra Civil,
degut a que era el més gran i més important del poble. L'Ajuntament, l'any
1939-1940 el canvià pel de José Primo de Rivera. L'any 1979 recuperà la seva
denominació original. L'entorn presenta una arquitectura de vivendes i
habitatges entre mitgeres normalment de tres plantes, amb una imatge cada
vegada menys homogènia degut a un gran deteriorament al llarg dels darrers anys.
Altre enllaç amb informació:
http://patrimonicultural.diba.cat/
que diu:
Descripció:
Edifici
de planta rectangular que consta de planta baixa, pis i golfes amb la coberta a
dues aigües, construïda amb teula àrab. La planta baixa estava destinada a
destil·leria i botiga, com encara es pot llegir per damunt de la persiana:
"LA VALLESANA".La coberta té un voladís d'uns 30 cm aproximadament de
la façana amb una cornisa motllurada. Actualment, està taponada per vegetació,
les arrels de la qual, acceleren molt més ràpidament el procés de degradació de
l'estructura.
La façana es composa de tres eixos verticals, tot i que la
distribució de les obertures de la planta baixa per a fer-hi un establiment fa
que la uniformitat quedi trencada. En el centre de la façana, concretament a la
segona planta s'observa un escut heràldic en relleu, amb dos ramells de raïm a
cada costat i la inscripció "MARCA DE FABRICA". L'acabat de la façana
és d'arrebossat senzill, sense esgrafiats ni pintura. No obstant això,
destaquen els dos mosaics ceràmics d'antics anuncis de licors de fabricació
local, situats a banda i banda i banda d'una de les finestres de l'antiga
botiga, fetes en rajola ceràmica, de 15 cm x 15 cm cadascuna, amb una
superfície total de 11 rajoles d'alçada per 4 d'amplada amb un fons groguenc i
un fris que les emmarca de color blau. A la publicitat del costat esquerra es
llegeix acompanyat de la imatge de l'ampolla "FLORS DEL REMEY - EL LICOR
CLASICO". Al costat dret, seguint el mateix estil amb la imatge de
l'ampolla i etiqueta que recorda l'Anís del Mono, destil·lat a Badalona, es
llegeix "ANIS NARANJA, LA BEBIDA IDEAL".
Història:
Antigament
era coneguda com a Can Fontcuberta. Els propietaris tenien una destil·leria de
licors casolans a la part del darrera de la botiga. En canviar de lloc, aquesta
casa va quedar en desús.
*****************************************************************************
Feien el típic licor estomacal, Flors del Remei i Anis taronja