Seguidors

dimarts, 29 d’abril del 2025

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE LLERONA

LES FRANQUESES DEL VALLÈS - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



Església del segle XX documentada des del 990.
Planta d'una nau de creu laltina. Coberta de pedra, apuntada, capçada per un àbsis rectangular i dos àbsis laterals. Sobre els àbsis laterals hi han sengles torres del segle XV.
Porta romànica de mig punt, amb brancal i arc interior decorats amb acanalats i arquivolta sustentada per dues columnes amb capitells.


L'església parroquial de Santa Maria de Llerona es troba documentada des de fiXnals de lsegle X, per bé que l'actual temples és una construcció romànica situada entre els segles XII-XIII i molt reformada posteriorment. D'estil romànic, destaca la porta principal lleugerament esculturada.
Fortificada en el segle XV, fou refugi, el 1485, dels pagesos de remença revoltats. Entre els segles XVI-XVIII es va reformar l'interior, es va construir el campanar de cadireta i s'afegiren les capelles laterals, completades el 1900 amb la del Santíssim.
















*******************************************

Enllaç amb informació:

Època: segle XII – XIII

Descripció:

L'església de Santa Maria de Llerona està situada dalt d'un turonet vora la carretera de Barcelona a Puigcerdà, amb una escalinata que precedeix l'entrada i un entorn enjardinat. L'edifici és de planta de creu llatina, d'una nau coberta amb volta apuntada i capçada pel transsepte i l'absis. Aquest és rectangular cobert també amb volta apuntada, més baixa que la de la nau, i té dues finestres centrals de doble esqueixada, una sobre l'altra. La façana de ponent conserva el portal romànic de mig punt del segle XII. A la banda interior els brancals presenten decoració estriada que continua a l'arc que suporta. Seguidament, hi ha dues columnes llises amb capitells figurats amb una arquivolta de secció circular del mateix gruix que les columnes, amb ornamentació en entreteixits. L'arquivolta exterior és d'aresta bisellada. Al capitell de l'esquerra es representa un mascaró entre fulles d'acant i, en el capitell de la dreta, es representa a la Verge damunt un coixí entre dos àngels. La construcció va ser objecte de modificacions successives. A l'angle que hi ha entre la nau i el transsepte es van obrir dues capelles laterals, a les quals s'accedeix des dels braços del transsepte que fan de base a les dues torres de fortificació del segle XV d'alçada desigual. Al segle XVI es construí el cor i la sagristia i un segle més tard les capelles laterals. El 1900 fou construïda com a prolongació del braç esquerre del transsepte, la capella del Santíssim. Culmina la façana un campanar d'espadanya reconvertit en torre de planta rectangular de quatre obertures frontals el 1762. Pica baptismal Peça de marbre que s'utilitza com a pica baptismal. Sembla ser, però, que es tracta de la meitat de la coberta d'un sepulcre romà. Té forma cilíndrica, el seu interior està buit i l'exterior està decorat amb relleus que representen fulles de llorer.

Notícies històriques:

L'església de Santa Maria de Llerona, situada dalt d'un turonet vora la carretera de Barcelona a Puigcerdà, és una construcció medieval, fortificada amb dues torres de defensa situades a ambdós costats de la capçalera. El lloc és esmentat ja l'any 926, però l'edifici actual fou refet abans del 1226 i fortificat posteriorment al segle XV. El 1485 s'hi feren forts els remences, que foren vençuts. El seu capitost Joan Sala hi fou detingut i executat poc després. L'església fou edificada al lloc d'una antiga vil·la romana, de la qual s'han trobat algunes restes, com ara una làpida que està encastada en un mur interior de l'església. La pica baptismal aprofita part d'un sepulcre romà, amb decoració de fulles de llorer. Entre els anys 2014 i 2015, es va rehabilitar i restaurar diferents àmbits de l'església en el marc del programa Romànic Obert de la Fundació "la Caixa" i el Departament de Cultura. Dins d'aquest projecte es van portar a terme les següents obres: - Rehabilitació de la coberta de la nau central i absis. - Rehabilitació i neteja de la coberta de la torre nord, així com restauració i neteja dels paraments. - Rehabilitació i neteja de la torre sud. - Reconstrucció dels ampits de les finestres de la torre nord, nau central i campanar. - Restauració del rellotge de sol de la rectoria. - Restauració de la façana de tramuntana de l'església.

*******************************************

Altres enllaços amb informació:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/12/santa-maria-de-llerona.html

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/327_SMariaLlerona/SMariaLlerona.htm

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=17574

https://elromanic.wordpress.com/2018/10/27/santa-maria-de-llerona-les-franqueses-del-valles/


*******************************************








divendres, 25 d’abril del 2025

ES ROURE DEL BON RETIR

TOSSA DE MAR - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


















**************************************
Enllaç amb informació:

Roure del Bon Retir (Quercus pubescens)

Dades

Perímetre del tronc a 1,30 m: 4,40 m.

Perímetre de la base del tronc: 6,52 m.

Alçada: 22 m.

Amplada de la capçada: 30,70 m.

Altitud sobre el nivell del mar: 12 m.

Entorn

L'expansió urbanística del municipi de Tossa ha integrat aquest vell roure al pati d'un sistema d'habitatges amb una zona enjardinada amb coronil·la i xiprer, on hi ha, com a flora silvestre, carabassina, margall, morella de paret, pensament, , avellanetes, esbarzer, arítjol i rebrots de robínia i lledoner. Molt a prop hi ha l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Tossa de Mar, amb un interessant aprofitament de les aigües residuals tractades, en forma d'estanyol, on és fàcil veure ànecs collverds,, cueretes blanques i bernats pescaires.

Aspecte general

Té bon aspecte: presenta densitat generosa de capçada i cap símptoma de feblesa. Presenta dos grans braços tallats, a uns 4 metres d'alçada, al mateix tronc principal, a causa d'un llamp que els va fer caure l'any 2006. Mostra melassa a l'anvers de les fulles, segurament a causa de l'atac d'algun àfid.

Observacions

Constitueix una curiositat biogeogràfica, ja que és una espècie vinculada al clima atlàntic i que, en aquest cas, es troba al seu límit meridional en una zona litoral típicament mediterrània força seca. Va éser declarat arbre d'interès local l'any 1987.

**************************************

Altres enllaços amb informació:

https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/arbres-monumentals/am_arbres_monumentals_fitxes/selva-17/es-roure-de-bon-retir/

https://selene-blogduna.blogspot.com/2013/08/es-roure-de-bon-retir-tossa-de-mar.html








**************************************



**************************************


 

 

 

 





FONT CAN SAMADA

TOSSA DE MAR - LA SELVA 

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

No he trobat cap informació d'aquesta font, si algú en té està convidat@ a deixar els seus comentaris en aquesta pàgina, moltes gràcies.












**********************************************