Seguidors

dissabte, 28 de juliol del 2018

MAS PUCAMS
Corçà - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Es troba situat a la carretera GIV6701 que va de Corçà a Monells.

S'hauria de fer un esforç de documentar tot el magnífic patrimoni de Corçà.

No he trobat cap informació d'aquest mas, si algú en té pot deixar els seus comentaris a aquesta pàgina, moltes gràcies.


































divendres, 27 de juliol del 2018

PASSEIG MARIMON ASPRER
La Bisbal d'Empordà - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa












Enllaç amb informació:


que diu:

L'any 1879 la família Marimon cedeix els terrenys per fer un passeig públic sempre i quan portés el nom de Marimon Asprer. El 1880 s'allarga el recorregut amb noves cessions de terrenys. El mes de maig d'aquell mateix any es planten els primers cinquanta plataners.













ANTIC HOSPITAL
La Bisbal d'Empordà - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Actualment es la Residencia Geriátrica Municipal Zoilo Feliú.






Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: segle XVIII
Descripció:
L'hospital de la Bisbal és un edifici de planta baixa, un pis i golfes, amb coberta de teula. Presenta una interessant portada barroca, amb una obertura d'accés d'arc escarser i brancals amb blocs de pedra regulars motllurats. L'arc de la llinda té una gran voluta motllurada que ocupa tot l'ample de la porta. Al damunt hi ha un cercle amb una creu inscrita i relleus ornamentals al voltant. El conjunt es completa amb tres petits pinacles acabats en esferes. L'hospital es troba molt modificat a la part posterior, ja que ha experimentat diverses obres d'ampliació cap a aquesta banda.
Notícies històriques:
L'edifici de l'hospital va ser bastit el 1779 en estil barroc.

Altre enllaç amb informació:


que diu:

DESCRIPCIÓ
Edifici de planta baixa, pis i golfes. L'obra major està construïda amb pedra, que actualment apareix parcialment coberta per un arrebossat. L'edifici està cobert amb teula àrab. El conjunt es troba molt modificat a la part posterior, ja que ha experimentat diverses obres d'ampliació.
Presenta una interessant portada barroca, amb una obertura d'arc escarser i brancals amb blocs de pedra regulars motllurats. La llinda està feta per una gran voluta motllurada que ocupa tot l'ample de la porta. Al damunt hi ha un cercle amb una creu inscrita i relleus ornamentals al voltant. El conjunt es completa amb tres petits pinacles coronats per esferes,
La capella de la Pietat forma part del conjunt de l'hospital, la qual es comunica amb aquest a través d'un pont cobert que travessa el carrer.






CASA AL CARRER AMPLE,34
cantonada amb carrer Sant Jaume
La Bisbal d'Empordà - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Sant Jaume a la capella de paret que hi ha a la cantonada del primer pis.



Enllaç amb informació:


que diu:

Estil neoclàssic del segle XIX
DESCRIPCIÓ
Edifici de grans dimensions, que consta de planta baixa i tres pisos amb golfes i terrat. Tipologia semblant a la de Can Vehí. A la planta baixa les obertures són per arc escarser, mentre que a la resta són allindades; en tots els casos emmarcades en pedra. La porta d'accès es troba situada a la façana del carrer Ample.
Un dels elements més remarcables és el treball de forja de les baranes dels balcons, diferents a cada pis. L'edifici esta coronat amb una cornisa motllurada i terrat.
CRONOLOGIA
Edifici probablement coetani a Can Vehí (1845).



EL PONT VELL
La Bisbal d'Empordà - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Fou construït l'any 1606 pel bisbe Francisco Arévalo de Zuazo, en un lloc on sembla que n'havia existit un altre. És de dues arcades i donava entrada a les muralles de la vila medieval pel camí de Girona.

Altre enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: segle XVII
Descripció:
El pont es troba situat sobre el riu Daró, entre el carrer del Pont i el carrer Cavallers. Consta de dos grans arcs escarsers que s'uneixen en un gran pilar central de base poligonal irregular. Aquests arcs són de carreus ben escairats als paraments exteriors i interiors i de paredat a la volta. També hi ha carreus de pedra a les bases dels pilars laterals i a les cantonades sobresortints del pilar central. El pas de vianants és pavimentat.

El pont conserva una placa amb un relleu on apareix l'escut de la Bisbal i la data del 1605.

Notícies històriques:
El Pont Vell va ser construït a la sortida de la muralla pel portal del carrer de la Riera, amb la finalitat de comunicar la vila medieval de la Bisbal amb el camí de Girona. El pont era fortificat; posseïa una torre amb portal al centre. La data de construcció és el 1605, segons consta a la placa conservada al pont, encara que l'origen del pont és molt més antic. Des de la fundació de la Bisbal consta l'existència de dues vies: una cap a Cruïlles travessant el riu i una altra que, per la seva riba dreta, arribava als pobles de la muntanya. El Pont Vell de la Bisbal va ser escenari del fet d'armes esdevingut el 14.9.1810, quan les tropes del general O'Donnell van atacar la vila i empresonaren tota la guarnició francesa. O'Donnell fou lleugerament ferit damunt el pont, cosa que li valgué el títol de comte de la Bisbal, concedit per les Corts de Cadis. 

Escut de la Bisbal amb la data any 1605.

Altre enllaç amb informació:


que diu:


DESCRIPCIÓ
Pont sobre el riu Daró construït en dos grans arcs escarsers que s'uneixen en un gran pilar central de base poligonal irregular. Aquests arcs són de carreus ben escairats als paraments exteriors i interiors, i de paredat a la volta. Originàriament el pont era fortificat i tenia una torre amb portal al centre. El pas per vianants originàriament empedrat i en pujada, actualment està enrajolat i té graons.

Es coneix un projecte de reforma de l'arquitecte Masó, en el qual es feia desaparèixer pràcticament del tot la rampa existent i contemplava la urbanització de la plaça. Malgrat que el projecte va agradar al consistori, va ser rebutjat per raons econòmiques.

CRONOLOGIA
El Pont Vell va ser construït a la sortida de la muralla pel portal del carrer de la Riera, amb la finalitat de comunicar la vila medieval de La Bisbal amb el camí de Girona.
Segons consta en un relleu, l'actual pont data de 1605, però el seu orígen és més antic.
A principis del s. XX es fa necessaria una reforma en el seu accés des del Portal de la Riera, demanant-se a Rafael Masó el projecte de la reforma. Malauradament el projecte de Masó no es porta a terme.








LES VOLTES D'EN GALÍ
La Bisbal d'Empordà - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



Porticus hic Josephi Gali patris et Joachim Gali filii sumptibus erectus  privatus sed pervius dum ipsis e suis  placeat anno MDCCCXXXV - 1835




Enllaç amb informació i descripció:


que diu:

Època: segle XIX

Descripció:
Les Voltes d'en Galí formen part d'un edifici situat al carrer de les Mesures, davant l'Ajuntament Vell. Són uns porxos constituïts per vuit arcs de mig punt (sis al carrer de les Mesures i un a cadascun dels extrems), tots ells sostinguts per columnes de pedra que imiten l'estil dòric. A la part baixa de les columnes hi ha, a la banda exterior, elements de protecció de forma arrodonida. L'enteixinat és de ceràmica i les bigues de ferro.

Notícies històriques:
Els porxos de Can Galí van ser construïts al mateix temps que l'edifici del qual formen part, d'estil neoclàssic, bastit l'any 1835 per al comerciant de teixits J.Galí com a habitatge, magatzem i botiga.

En l'actualitat la casa Galí hostatja a la planta baixa una entitat bancària, a més dels habitatges dels pisos superiors.



Altre enllaç amb informació i descripciño:


que diu:


DESCRIPCIÓ
Les voltes d'en Galí formen part d'un edifici del carrer de les Mesures, situat just davant de l'Ajuntament Vell. Són uns proxos constituits per vuit arcs de mig punt (sis al c. Mesures i un a cadascun dels extrems) sostinguts per columnes de pedra que imiten l'ordre dòric. El teginat és de ceràmica i bigues de ferro.
Es tracta d'un edifici fet construir pel comerciant de teixits Joaquim Galí. A sobre les voltes hi ha tres pisos més, cobert tot el conjunt amb teula àrab. La senzillesa de la façana, malgrat les seves dimensions, contrasta amb l'interior.
CRONOLOGIA
Porxos construïts al mateix temps que l'edifici del qual formen part, l'any 1835.


Altre enllaç amb informació:


que diu:

Construïdes l'any 1835 per Joaquim Galí, un comerciant que va instal·lar-hi el seu magatzem i botiga de robes. És un exponent de l'arquitectura neoclàssica, format per un gran porxo de sis arcs sostinguts per columnes de pedra coronades per capitells dòrics.