Seguidors

dijous, 30 de novembre del 2023

EL PONT TRENCAT 

SANT CELONI - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/































****************************************************
Enllaç amb informació:

Estil: gòtic

Època: segle XIV – XV

Descripció:

Es tracta d'un bell pont gòtic construït entre els segles XIV i XV que permet travessar el riu Tordera tot seguint l'antiga Via Augusta o Camí Ral.

Al 1811, durant la Guerra del Francès, va ser destruïda una de les seves arcades amb la finalitat de dificultar el pas de les tropes napoleòniques invasores.

No va ser fins l'any 2003 quan el pont gòtic es va restaurar i completar amb una estructura metàl·lica d'acer que evoca la forma original. La nova estructura del pont va ser dissenyada per l'enginyer Xavier Font, la qual ha estat objecte de prestigiosos premis nacionals i internacionals. Les obres han servit també per tornar a comunicar  les dues ribes de la Tordera, així com els pobles de Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni.






****************************************************
Altre enllaç amb informació:

Pont situat en una zona urbana delimitada al sud per l'autopista A-7, a l'est per indústries i al nord-oest pel barri del Pont Trencat. Es troba en el límit entre els termes municipals de Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni, i travessa el riu Tordera. El conjunt d'estructures del Pont Trencat que s'han conservat fins a l'actualitat corresponen a una obra arquitectònica d'època medieval. L'any 1996 una agrupació de veïns va crear la Fundació Pont Romà 2000 amb l'objectiu d'assegurar la seva preservació i millorar-ne l'estat de conservació. La Fundació encarregà l'elaboració d'un avantprojecte de reconstrucció del Pont Trencat, que contemplava la realització d'excavacions arqueològiques i la restauració i reconstrucció de la part inexistent del pont, amb l'objectiu de millorar la comunicació entre els dos barris, situats a banda i banda de la Tordera. Les parts millor conservades eren les del sector sud, l'arcada, l'estrep, el cappont i la caixa. Del sector nord, les excavacions realitzades van posar al descobert part de l'estrep, del cappont i d'un paviment de còdols. Segons estudis realitzats (Font, 1997) el pont tenia una longitud de 67 metres dels que es conserven 30'1 metres. L'amplada total, entre les cares exteriors de paraments, era de 4'3 metres amb ampits a cada costat de 50 cm de gruix, restant una calçada útil de 3'30 metres. De l'antic pont amb dues arcades ogivals en resta la del costat dret d'una llum de 19'2 metres i una fletxa de 7'6 metres. Tradicionalment se li atribuïa un origen romà que no havia pogut ser demostrat. Els resultats de les dues campanyes d'excavació no han proporcionat cap element que permeti afirmar el seu origen romà, però van aportar nous elements per a interpretar el pont i les estructures annexes, que permetien constatar una estimació cronològica dels diferents moments d'ús. El paviment inferior va aparèixer amortitzat per un estrat de sauló amb materials ceràmics de finals del segle XVI i inicis del XVII. Per damunt del paviment aparegué el nivell de circulació format per terres compactades, amb materials ceràmics d'època moderna. L'excavació efectuada a la part inferior de l'ull del pont va permetre documentar l'existència d'una banqueta de fonamentació que tenia per finalitat protegir l'estructura de l'estrep. El material ceràmic associat que hi aparegué correspon a mitjans del segle XVIII. Pel que fa als materials arqueològics recuperats durant la intervenció, les restes de materials mobles foren especialment rellevants en els nivells d'excavació associats a la caixa del pont. Destaca el conjunt de materials associats a la reforma realitzada en el segle XVIII, una gran quantitat de fragments de produccions de ceràmica grisa reduïda que es correspon, majoritàriament, a càntirs d'aigua. També es localitzaren tres monedes (dues encunyades en el segle XVII i una del XVIII).

****************************************************

Altres enllaçois amb informació:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/05/el-pont-trencat-de-sant-celoni-la-seva.html?fbclid=IwAR0ATXsFG3u676y1jYp2ejpOCNQE1wTitv1sW7nPGCYLFu-vgI7tx_Mmyak

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=16888

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=16889

https://naturalocal.net/ca/rutes-senderisme-catalunya/rutes-senderisme-barcelona/rutes-senderisme-santa-maria-de-palautordera/de-palau-al-pont-trencat/pont-trencat

https://vallaltadelatordera.cat/article/aproximacio-a-la-historia-del-pont-trencat/

****************************************************







CAN PAULETA

SANT JULIÀ DE VILATORTA - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



Sant Roc

Ave maria + sin pecad 1766
Can Pauleta - 2005

*****************************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVIII, any 1766

Descripció:

Es tracta del portal i la fornícula situades a l'edifici del carrer de Sant Roc núm. 30, realitzades amb pedra sorrenca d'origen local. L'edifici és una construcció entre mitgeres, de planta rectangular, que consta de planta baixa i dos pisos, amb la façana repicada, amb pedra vista.
El portal d'entrada a la casa està format per brancals quadrangulars, sobre els que es recolza una llinda monolítica, amb l'antiga inscripció "AVE MARIA SIN + PECAD 1766", i a la part central hi ha la inscripció de factura contemporània "CAN PAULETA 2005".
La fornícula es troba al primer pis, enmig de dues finestres. Té la forma típica, plana als peus i arrodonida a la part de dalt, i conté una imatge de Sant Roc protegida amb un vidre.

*****************************************************************

 



dimecres, 29 de novembre del 2023

DOLMEN DE L'OLLIC o OLLICH 

CENTELLES - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/
































**************************************************
Enllaç amb informació:

Coordenades: 41º 46' 57"N - 2º 14' 20"E - 588 m.
UTM: 31 N - 436766 - 4625913.
Tipus: Edats dels Metalls, Antic.
Període: Dolmen simple, tipus cambra pirinenca.
Descobridor: Trobat per Sidro Garriga de Centelles.
Excavacions: Centre Excursionista de Vic el 1925.
Materials: Dos fragments ceràmics, informes i llisos de pasta grollera, 10 peces de rodelles de collaret discoïdals, perforades, de pecten. Un disc de pedra, en gres, circular, dos ascles de sílex i una falç/ganivet de sílex blanc, amb retoc, de 7,20 cm. No es va trobar cap element ossi humà.
Orientació: 1 x 0.80 m, alçada 1,10 m.
Dimensions: Aproximadament cap a l'est.
Túmul: 9 m.
Lloses: Nom
és dues lloses en posició original (1,5x0,35m, lateral i una de 0,80x1,2 frontal). Possible cobertora de 1,35x1,40 i 0,30 de gruix i una possible lateral reposades. Al costat altres lloses possiblement pertanyents al dolmen.
Accés: Des del Barri de Sant Antoni a Centelles anar a agafar el camí que va al Mas Ollic. Passat aquest, al trobar uns grans prats a l'esquerra creuar-los, mantenint-nos se
mpre a l'esquerra. A l'acabar l'últim prat el dolmen està entrant dins del bosc, a tocar de cingle.

**************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarque.cultura.gencat.cat/card/2586

https://patrimonicultural.diba.cat/element/la-tomba-de-lollich

https://dolmensmenhirs.blogspot.com/2014/04/dolmen-de-lollic-osona.html

**************************************************