Seguidors

divendres, 17 de novembre del 2023

CA L'ANGLADA o CAN RAFEL BUXÓ

SANT JULIÀ DE VILATORTA - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/














*************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIX any 1897

Autor: Miquel Pallàs

Descripció:

Edifici historicista d'influència clarament neogòtica. És de planta rectangular, i consta de planta baixa i un pis. La coberta és plana, i forma una terrassa amb barana d'obra. L'arrebossat de façana marca els junts dels carreus, a manera de decoració.
Al centre de la terrassa, al seu extrem posterior, sobresurt una petita torre de planta quadrada, que és la continuació de la caixa d'escala.
L'accés a l'interior de la casa es produeix mitjançant un portal d'entrada d'arc deprimit amb motllures d'estil gòtic. Ambdós costats del portal, hi ha una finestra amb trencaaigües d'estil gòtic i creus gregues al centre de l'arc.
Al primer pis s'hi obren tres finestrals; el del centre amb una balconada i els dels costats amb baranes, totes elles d'obra i decorades amb traceria d'inspiració gòtica.
Entremig dels finestrals hi ha uns elements decoratius d'estuc, amb la data "1897".

Sota el balcó hi ha una fita de carteles decorades.
A la façana posterior, situada a migdia, hi sobresurten a la planta baixa i al primer pis uns porxos.
En destaca la fornícula sense imatge; en Miquel Pallàs, el seu constructor, tenia prevista la col·locació de la imatge de Sant Miquel.

Història:

Va ser residència del metge Manel Anglada.

Aquesta casa fou bastida a finals del segle XIX (1897) i destinada com a segona residència. En Miquel Pallàs va projectar i construir l'edifici.
A finals del segle XIX, el poble de Sant Julià de Vilatorta es va convertir en un centre d'estiueig, fet propiciat per l'arribada del tren a la ciutat de Vic l'any 1875.




*************************************************
Altre enllaç amb informació:

*************************************************



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada