Seguidors

dimecres, 22 de novembre del 2023

CASA MASIP o CAL JUNCOSA

 VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/














**************************************************

A l’inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú diu: 

Data de construcció: Època contemporània. Any 1915. Arquitectura modernista.

Autors: Gaietà Miret i Raventós, mestre d’obres any 1994: Salvador Bernadó Vidal, arquitecte tècnic.

Promotor: Pau Oliver

Descripció:

Edifici d’habitatge plurifamiliar entre mitgeres amb pati posterior. Edifici de planta rectangular compost de planta baixa i dues plant pis sota coberta plana de la que sobresurt la caixa d’escala i una petita dependència. Tres crugies amb l’escala central adossada a la mitgera. Galeries posteriors actualment tancades. Ascensor situat a l’ull d’escala. Ampliació important en planta baixa ocupant part de l’antic jardí i que constitueix una terrassa de la planta primera.

Sistema constructiu:

Parets de càrrega de paredat comú i totxo. Forjats de biguetes de formigó i ceràmica. Forjats de bigues de fusta i revoltó. Jàsseres i pilars metàl·lics.

Façanes:

Façana de composició simètrica modificada totalment en planta baixa. Planta principal amb tribuna central i balcons laterals. Planta segona amb balcó central sobre tribuna i finestres coronelles laterals de columnes fines de fust llis, capitells i arc lobulat. Llindes ornamentals, trencaaigües i pinacles. Coronament amb cornisa i barana de terrat de gelosia. Façana posterior transformada i sense interès.

Interiors:

Planta Baixa modificada i transformada en local comercial. Planta principal destinada a habitatge. Planta segona conservant distribució interior original. Escala amb sòcol estucat al foc i barana de ferro colat. 

Dades històriques:

Pau Oliver, propietari d’un solar a la rambla Principal i d’una casa contigua al mateix solar, que va ser enderrocada, va sol·licitar obres per aixecar un edifici de planta baixa i dues plantes, l’any 1915, segons projecte del mestre d’obres Gaietà Miret i Raventós. L’any 1934, el seu propietari Ramon Masip va sol·licitar reformes a la planta baixa per modificar la finestra en portal, les quals van ser realitzades pel paleta Joan Garí. L’any 1979, la propietat va sol·licitar reformes a la planta baixa condemnant finestres per a la ubicació d’una entitat bancària.

El 12 d'abril de 1994, Josep Ropero Giménez, en representació d'una marca comercial, va sol·licitar reformes a la planta baixa per a la ubicació d’un establiment comercial i restauració de la façana. En la memòria de la sol·licitud que signa l'arquitecte tècnic Salvador Bernadó i Vidal indica que en la reforma del local ... s'enderrocaran totes les divisòries existents ... i es construiran noves compartimentacions... La façana es va restaurar seguint el plànol original.

La façana principal participa de l’estil neogòtic que caracteritza part del modernisme historicista d’inicis del segle XX, del qual el mestre d’obres Gaietà Miret i Raventós va ser un dels principals difusors a la nostra ciutat, exemples del qual són l’Orfeó al carrer de l’Església, la casa Antoni Pascual al carrer de la Llibertat i la casa Joan Olivella a la plaça de les Cols.

**************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/32853

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=752

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/vilanova-i-la-geltru/tots/casa-masip

https://www.arquitecturamodernista.cat/autors/gaieta-miret-raventos

**************************************************

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada