Seguidors

dimarts, 14 de novembre del 2023

FONT MONUMENTAL A JOAQUIM SOLER i GUSTEMS

dita també Font de la Plaça dels Carros

VILANOVA I LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/











*****************************************************

A l’inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú diu: 

Època: any 1893

Autor: Josep Font i Gumà, arquitecte

Promotor: Joaquim Soler i Gustems

Descripció:

La Font monumental és de fust triangular amb arestes bisellades esculpides amb un cargol. La base esta formada per una peanya circular composta amb dos graons fins a la base del monument. Pedestal triangular separats amb tres brancals fent de contrafort. A cada cara s’hi ubiquen tres piques circulars amb un suport d’un petit pilaret amb capitell, fust i base. El coronament està realitzat amb un casc alat amb plomalls, sota del casc s’hi ubiquen els escuts de Vilanova i Catalunya Material

Material: Pedra natural sorrenca en el fust i remat de coronament, base del primer graó fet de pedra del Garraf amb cantells arrodonits,el segon refet amb formigó lliscat. Aixetes de llautó d’accionament de palanca.

Inscripcions i plaques commemoratives: Inaugurada a 17 de Gener 1893, dedicat a Joaquim Soler i Gustems 1810-1891, Els seus compatricis.

Dades històriques:

La font monumental a Joaquim Soler i Gustems, també coneguda com la font de la plaça dels Carros, rep el nom del seu donant. Joaquim Soler i Gustems (1815-1891) va residir uns anys a Cuba on dedicat al comerç va aconseguir una considerable fortuna. En el seu testament va disposar diferents donacions a la ciutat – cementiri, l’Hospital, casa d’Empara – entre les quals la quantitat de 7.500 pessetes per construir un monument a la seva memòria. L’Ajuntament va decidir construir en homenatge del donant una font a la plaça dels Carros, que des de 1902 va anomenar-se de Soler i Gustems. La font va ser projectada per l’arquitecte Josep Font i Gumà i va ser inaugurada el 17 de gener de 1893. Va ser la primera obra modernista, amb influències medievalistes, feta a la nostra ciutat. Font i Gumà va fer coincidir cadascun dels pilars de la font amb la planta triangular de la plaça. Soler i Gustems era conegut amb el renom de Cargol; probablement per aquest motiu Font i Gumà ho recordés amb els petits cargols esculpits a les arestes de sota el coronament de la font. L’any 2001, va ser restaurada dins el projecte de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Restauració del Patrimoni I.

Josep Font i Gumà, arquitecte (Vilanova i la Geltrú 23 de gener de 1859 - 4 de juliol de 1922)




*****************************************************
Enllaços amb informació:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada