Seguidors

divendres, 26 d’abril del 2024

ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE LA BLEDA 

SANTA MARGARIDA i ELS MONJOS - L'ALT PENEDÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/














***********************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XII

Descripció:

Capella d'una sola nau quadrangular, ampliada al nord per una segona i capgirada en enderrocar-ne l'absis. S'allargà una nau a ponent per a la construcció d'un nou santuari. A una finestra de la cara sud hi ha gravada la data 1683 i hi ha adossats dos contraforts. A l'angle sud est sembla haver-hi hagut un presbiteri. Al mur sud hi ha vestigis de fonaments, segurament de l'edifici alt medieval. Presenta un campanar d'espadanya de dos arcs simètrics i un de petit per sobre que sosté una petita campana. La paret nord està compartida amb el cementiri que se li adossa. Davant de la porta hi ha un porxo en forma de glorieta amb tres arcs de mig punt. El principal és més gran que els dos laterals. Aquest porxo està coronat per una teulada a dos vessants i s'hi accedeix per tres petites escales de quatre graons, una per cada obertura. Les parets estan arrebossades amb ciment modern. A l'interior hi ha una pica baptismal i un sarcòfag medievals. La pica té forma troncocònica irregular, de parets llises sense motius ornamentals. Està feta sobre pedra calcària i té una alçada de 60 cm i un diàmetre de boca de 83 cm. El sarcòfag té una forma de paral·lelepípede de 105 x 50 cm de base i 48 cm d'alçada, amb una tapa de dos vessants. És llisa, amb unes motllures. El sarcòfag és un bloc calcari buit.

Observacions:

Als voltants de l'església hi ha restes òssies humanes, segurament provinents de remodelacions del cementiri. L'entorn està descuidat i amb deixalles. Proposat com a BCIL al Catàleg d'immobles de l'avanç del Pla General d'Ordenació Urbanística de Santa Margarida i els Monjos. La pica baptismal i el sarcòfag de l'interior de la capella estan fitxats pel Servei Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya amb els números: 15947 (pica) i 15948 (sarcòfag).

Història:

L'ermita és esmentada per primera vegada l'any 1032. Al segle XII era parròquia. Al 1247 estava unida al monestir de Sant Pere de Casserres del bisbat de Vic. A finals del segle XVI el papa Sixt V uneix l'església a la comunitat de Vilafranca. Es realitzà una reforma molt important el 1683, i al 1825 fou feta sufragània de Sant Genis de Pacs a la qual encara pertany.

***********************************************

Enllaç del jaciment de la Bleda:

https://patrimonicultural.diba.cat/element/castell-i-ermita-de-la-bleda 

Estil, època: Antic Ibèric Romà

Descripció:

Camps de conreu amb ceràmica dispersa. Tres sectors formen el jaciment. Sector A: a una vinya al marge dret, nord, del camí terrer. Sector B: concentració al voltant d'un pi al costat sud - oest de la vinya del marge sud del camí, a tocar amb el llit del riu Foix. El sector C: a uns 240 metres de l'entrada del camí. S'identifiquen restes d'estructures conservades i visibles des del marge nord.

Observacions: 

Hi ha materials al Museu de Vilafranca, que van ser recollits durant l'elaboració de la Carta Arqueològica. La resta de materials no se sap on són.

Història:

Als anys 30 del segle XX es documenten les primeres troballes de material ceràmic ibèric i romà. Al 4 de novembre de 1961 va ser notificat a Pere Giró i Romeu una nova troballa pel propietari de la finca: Agapito Elias. Es localitzaren pedres corresponents a fonamentacions, tègules, ímbrex, un paviment de signinum, dòlia, un molí de pedra volcànica i un peu d'ara. Giró i altres autors la dataren del s.IV dC. Per la manca d'aparició de ceràmica sigillata. S'hi localitzà també un moneda, un As de Baetulo.

***********************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/2779

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-la-bleda-santa-margarida-i-els-monjos

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1000/1396_SMBleda/SMBleda.htm

***********************************************




 




dijous, 25 d’abril del 2024

REFUGI ANTIAERI DEL SERRAL

SANTA MARGARIDA i ELS MONJOS - L'ALT PENEDÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 





Lloret de Mar 1913 - Tordera 1992
Major d'aviació cap del grup 24 de caces I-15 Xatos a la guerra d'Espanya
Primer alcalde democràtic de Tordera 1979 - 1983







1938 - 1939
En memòria de l'aviació republicana, defensora de la llibertat
El vesper de la gloriosa



Ruta del Vesper de la Gloriosa
Refugi del Serral

La construcció del refugi antiaeri del Serral fou paral·lela als treballs d'aplanament del camp d'aviació. L'interior del refugi es va bastir amb maó i el sostre amb volta de canó unint tres estances. Té dos accessos i un recorregut interior de 107 metres de boca a boca. Està protegit amb maó i ciment, i disposava d'instal·lació elèctrica, amb una capacitat pera 120 persones que era la quantitat aproximada de persones que es movien al voltant d'un camp d'aviació. Aquest refugi formava part del conjunt d'elements de defensa i de protecció del personal de l'aviació. Juntament amb el refugi del Serral se'n van construir prop d'una desena i un nombre de rases, la utilització de les quals només era efectiva en cas de metrallament.


Croquis del refugi del Serral

Extret del llibre La petita història. Crònica de la Guerra Civil a Vilafranca del Penedès d'Ernesto González.


Els bombardeigs

L'aeròdrom va ser bombardejat en dues ocasions, causant un total de 12 víctimes civils. El primer bombardeig fou el matí del 6 d'agost de 1938, i el segon es produí el 5 de novembre de 1938. Pocs dies abans de la marxa definitiva de l'aviació republicana del municipi, el 12 de gener de 1939, a primera hora del matí, l'aeròdrom va patir un metrallament protoganitjat per aparells de la Legió Còndor alemanya. L'atac agafà per sorpresa el personal de l'aviació i causà la mort del cap de mecànics de la 3ª esquadrilla de Mosques, tinent Manuel Castro.   


Fotografia aeria del bombardeig del 6 d'agost de 1938 (US-ETRP)

A dos quarts de nou del matí, cins aparells de l'Aviació Legionària de les Balears, Savoies S-79 que volaven a una alçada de 4.500 metres, deixaren caure 40 bombes de 100 Kg i 20 de 20 Kg incendiàriesen el camp d'aviació, els seus voltants i sobre la població provocant la mort a quatre civils i ferides de mort al pilot republicà Agustín Domínguez.


Fotografia aèria del bombardeig del 5 de novembre de 1938 (ETRP - Archivo Histórico del Ejército del Aire)

L'aviació franquista realitzà una gran operaciócontra els aeròdroms republicans al Penedès i els de Valls, Reus i Pla de Cabra, amb l'objectiu d'eliminar les esquadrilles de Mosques i Xatos emplaçades als seus camps d'aviació. El bombardeig dels Monjos es va produir a dos quarts de dues del migdia i va ser protagonitzat per una desena d'avions Savoia S-79 de la 2ª brigada aèria (2ª esquadra Grups 3G28 i 4G28), provocant la mort de vuit civils i la baixa definitiva del cap de Grup 26 de Xatos, el capità Joan Comas Borràs, que va perdre una cama.












En record de les víctimes dels bombardeigs de la Guerra Civil (1936 - 1939)

El 6 d'agost de 1938, a dos quarts de deu del matí, el municipi de Santa Margarida i els Monjos patí un bombardeig de l'aviació franquista. Esclatà una bomba darrera Mas Catarro, hi moriren:

Josep Cusiné Montaner, 60 anys
Margarida Cusiné Mestres, 18 anys
Miquel Tutusaus Coral, 73 anys
Jaume Solé Moleres, 55 anys

El 5 de novembre de 1938, entre dotze i una del migdia, el municipi era de nou bombardejat per l'aviació franquista. Les bombes enfonsaren cases proepres a la Societat Margaridola i el Xiringuito, hi moriren:

Josep Mora Guasch, 55 anys
Palmira Castellví Figueres, 52 anys
Pere Quer Rabassa, 6 anys
Francesca Rabassa Pubill
Dolors Arnau Castany
Assumpció Palau Güell, 21 anys
Josepa Antolín Bernat, 7 anys
Cecilio Gómez Isidro, 10 anys

Festa de l'Aviació Republicana Santa Margarida i els Monjos, 16 de juliol de 2006
70è aniversari de l'inici de la Guerra Civil
75è aniversari de la proclamació de la República Espanyola


Espais de l’aviació republicana

Instal·lacions annexes

L’arribada d’una esquadrilla de caça a un aeròdrom comportava la presència d’un grup nombrós proper a les 100 persones, entre pilots, mecànics, armers, conductors, soldats, etc., a més de diversos vehicles: camions, cotxes, furgonetes, camionetes d’arrencament, etc. També s’hi afegia gent del poble que feia tasques de manteniment del camp, ajudants i cuineres.

Als voltants del camp hi havia tot un conjunt d’edificis que acomplien diverses funcions. Els únics que vivien al camp eren els soldats de vigilància que residien al Mas del Serral emprat com a caserna i el Mas Granell com a cos de guàrdia. Els pilots i mecànics s’allotjaven fora del municipi en masies properes com a la Giralda de l’Arboç i el Mas Queralt de Pacs.

Fotografia del camp, gener de 1939

Vista aèria del camp d’aviació dels Monjos realitzada per l’aviació alemanya poques hores després del darrer atac que va patir aquest camp i tres dies abans del seu abandonament el 15 de gener de 1939. La fotografia està realitzada a una altitud de 4.500 m., i s’hi observen unes anotacions indicant la situació d’avions, edificis i trinxeres de protecció. Es reprodueix el dors de la fotografia, amb les anotacions i la seva traducció.

Cada esquadrilla disposava de diverses camionetes emprades per engegar els motors dels avions, dels que s’havia eliminat la bateria elèctrica d’arrencament per tal d’alleugerar-los el pes.

Avió Tupolev SB-2 Katiuska

Fabricat per la Unió Soviètica, era el bombarder bimotor més ràpid del moment quan, a finals del mes d’octubre de 1936, debutava a Espanya. L’aparell estava construït amb estructura i revestiments metàl·lics i amb tren retràctil. Podia carregar uns 650 quilograms de bombes. La seva velocitat era de més de 400 km/h, el seu sostre d’altitud 8.500 metres i l’autonomia de 1.200 quilòmetres. Constava d’una tripulació de tres homes: pilot, observador i metrallador bombarder.

Avió Polikarpov I-15 Xato

Avió biplà amb un motor de 712 CV que li proporcionava una velocitat màxima de 360 km/h i una autonomia d’1h i 40 m. La seva envergadura era de 9,15 m. I la longitud de 6,30 m. Portava quatre metralladores que disparaven a través del motor. Les ales eren en forma de gavina i el seu gran motor radial li va valer el sobrenom de Xato. Els primers que arribaren a l’exèrcit de la República eren de fabricació soviètica, i posteriorment es van puntar i fabricar en diverses fàbriques catalanes, entre elles als Monjos. El Xato va ser l’avió més àgil i maniobrable de tota la guerra.

Avió Polikarpov I-16 Mosca

Va ser el primer monoplà modern que entrà en combat al món. Tenia un motor M-25 de 750 CV que li proporcionava una velocitat de més de 450 km/h, amb un sostre d’altitud als 5.000 m. Va ser l’aparell més nombrós de l’aviació republicana rebut de la URSS amb més de 270 avions al llarg de tota la guerra. Els primers models, tipus 5 i 6 portaven dues metralladores instal·lades a les ales, mentre que els tipus 10, arribats el 1938 en duien quatre, amb un motor més potent, motiu pel qual van ser coneguts com a Supermosques.

Aeròdrom dels Monjos

L’esdevenir de la guerra civil espanyola (1936 – 1939) va fer que al tombat de la primavera de 1938 el front de guerra s’apropés a Catalunya amb la progressiva ocupació franquista de l’Aragó.

L’aviació republicana concentrada en terres aragoneses va fer el salt cap a Catalunya, establint-se en els aeròdroms lleidatans. A inicis del mes d’abril de 1938 algunes esquadrilles de caça es desplaçaren als aeròdroms que es construïren a l’Alt Camp, el Penedès i l’Anoia. Des d’aquests camps van poder intervenir als fronts de l’Ebre i el Segre.


Plànol de l'aeròdrom dels Monjos

Silueta de l'antic camp d'aviació i la seva situació respecte els actuals terrenys, amb indicacions de les Masies del Serral i Mas Granell, caserna i centre comandament respectivament. Situació dels refugis i tallers de muntatge d'avions.


3ª esquadrilladel Grup 26 als Monjos, durant la batalla de l'Ebre.

De dreta a esquerre: Miguel Zambudio, Antonio Nieto Sandoval, Manuel Quirós, Álvaro Muñoz, Joaquim Tremosa Arnavat, X, Carreras, José Maria Hurtado, Diego Sánchez López, Tortajada, Esteban Corbalán, Briz. Assegut, Mario Cuesta.


Pilots de la 4ª esquadrilla del Grup 26 als Monjos, octubre de 1938

D'esquerra a dreta, drets: Emílio Ramírez (cap), Ramon Roldán, Alberto Martínez, Manuel López, Ernesto Marimón, Laureano Sapiña, Nicolás Pérez Buj i Josep Brufau. Acotxats Francisco del Amo, Riestra i Vicente Castillo.


Pilots de la 2ª i 3ª esquadrilles del Grup 26 al camp dels Monjos o a Sabanell

Drets i d'esquerra a dreta: Francesc Viñals, el tinent metge, Álvaro Muñoz, Joaquin Calvo, rafael Belda, el practicant de l'esquadrilla i Josep Brufau.
Ajaguts: Francisco Sagasti i Gómez. a més de dos no identificats.






**********************************************

Enllaç amb informació:

Època: segle XX – any 1937

Descripció:

Refugi antiaeri excavat al subsòl en forma de galeria en baixada. Es bifurca en vàries galeries a uns 100 m de l'entrada, és feta amb maó manual i amb volta de canó i coberta de terra. La part més externa de la boca del refugi està semienrunada i tancada amb una reixa de ferro amb forrellat. A uns 300 m, en un camp adjacent, hi ha tres pous de ventilació amb xemeneies aèries amb brocal de mamposteria lligada amb morter de calç.

Història:

Construït durant la Guerra Civil Espanyola per a refugiar-se dels atacs aeris soferts per la proximitat del camp d'aviació dels Monjos i l'ús de la masia com a caserna, tallers i hangars per a l'aviació republicana, l'any 1937.

**********************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=8213

https://refugisantiaerisdebarcelona.blogspot.com/2011/08/refugi-antiaeri-del-serral-als-monjos.html

https://danielsanchoparis.blogspot.com/2009/09/el-refugi-antiaeri-del-serral-de-santa.html

https://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-3096-cat-ruta_dels_refugis_antiaeris_i_dels_avions_a_santa_margarida_i_els_monjos_.htm

https://radiotordera.cat/radio/114322/

**********************************************



**********************************************