Seguidors

dijous, 9 de novembre del 2023

FONT DE CANTILLEPA

GELIDA - L'ALT PENEDÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Em plau tot cant, fontana, amb plors d’argent, de música preuada, recites suaument encantada un conte de fades.

Ramón Pallejà i Camaló (1913-1973)









**************************************************

Al enllaç següent i en un article del senyor Ramon Rovira i Tobella es diu d'on procedeix possiblement el nom de Cantillepa:


Sobre el topònim Cantillepa és difícil esbrinar d'on ve el nom, la deformació  del mot durant el segle passat i aquest segle ens ha arribat com a "Cantillepa" potser per la influència de Can Tillepa: del mas o maset dit de Cantillepa, o d'un suposat compost de càntir i llepa: llepar el càntir. 

Les primeres cites del nom les trobem en un capbreu de l'any 1513 que entre les limitacions al sud d'un mas de Joan Terme (can Terme de la Parra que era la masia gòtica desapareguda sota els Tarongers) ens diu:

"...fontem de gat y lepa, a occidente cum torrentem vocatum de gat y lepa..." Traducció: per la font de Gat hi llepa i a ponent amb el torrent anomenat de Gat hi llepa.

En una altra confessió que fa el Senyor de Gelida, Francesc Bertran, pel mas Barceló, avui cal Folch dels Tarongers, possiblement, ens diu que limita a ponent amb el torrent de "... in torrentem de gat y lepa..." (pel torrent de Gat hi llepa).

En una altra capbrevació feta l'any 1736 trobem el torrent i la font de "Gatillepa" segons una confessió que fa un Jaume Arrufat que era qui regentava la carnisseria del poble prop de la plaça (Aquesta plaça del castell era molt probablement la plaça del Pedró que estava situada darrera cal Vador on ara aparquem els vehicles) del castell de Gelida que li havien llogat els Romagosa descendents dels Terme de la Parra.

Havent trobat aquestes cites prou clares ens sembla que no hi cal cap comentari d'on prové l'esmentat topònim: El gat hi llepa. 

Ramon Rovira-Tobella, abril de 1993.

**************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.encos.cat/fonts/MostraFonts.php?IDprovi=1242

https://moli1fonting.blogspot.com/p/fonts-de-gelida-fge-01.html

https://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-3211-cat-fonts_naturals_de_gelida_.htm

**************************************************


 





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada