Seguidors

diumenge, 11 de març del 2018

SAFAREIGS PÚBLICS DE CUBELLES
El Garraf

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Al rètol diu:
Este edificio fué reparado por dádiva del difunto don Lorenzo Pedro y Brunet año 1858.




Enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Època: segle XIX
Descripció:
Els safareigs són al carrer Raval i ocupen una parcel·la de 158m2 de superfície. S'hi pot accedir per dues portes i tenen una copberta de fibrociment suportada per pilars d'obra i bigues de fusta.
Els safareigs principals, fets de rajola o maons fets a mà, que daten de finals del segle XIX foren pagats pel senyor Joan Pedro i Roig. Es creu que van substituir uns safareigs anterior més antics. Entrant a mà dreta trobem el safareig dels malalts. La roba dels quals es rentava a part per tal de no contaminar la roba d'altres persones.
Hi ha un pati gran per estendre la roba, una part del qual està coberta per poder estendre els dies de pluja.
L'aigua era un bé escàs a la població de Cubelles i fou l'"americano" Joan Pedro i Roig al 1882 qui va fer donació de l'aigua de procedent de diferents surgències del municipi de Santa Oliva. Una d'elles situada a la partida de "La Canya", el mas Perdut i la finca de la partida del molí de la Canya.
Les aigües brutes es feien servir per regar els horts.
L'any 1931 es construeix la coberta.
 

Altre enllaç amb informació i descripció:
que diu:
Donat al poble de Cubelles per l’americano Joan Pedro i Roig el 1882, tot i que a la façana hi consta la seva reparació per Llorenç Pedro el 1858. En un principi, els safareigs no tenien cobertes i les dones havien de rentar la roba fes sol, vent, pogués o fes fred, sense recer. Al 1931 es van construir les cobertes, amb espai suficient per estendre-hi la roba. 

Altre enllaç amb informació:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada