Seguidors

diumenge, 23 de març del 2025

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE BELL-LLOC 

BELL-LLOC - SANTA CRISTINA D'ARO - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


L’indret de Bell-lloc, situat a la vall d’Aro, abans del segle XIV havia tingut un nom, Filafamis o Vilafamis, que corresponia a una vil·la o entitat de poblament on vivia un conjunt de famílies pageses. Des del segle XI l’església parroquial s’havia anomenat Santa Maria de Vilafams, però abans n’hi havia hagut una altre dedicada a Sant Esteve: el 939 la trobem prop dels termes de Romanyài el 1067 s’esmenta el temple de “Sanctum Stephanum de villa Filafamis”. Aquests canvis de dedicació i nom de l’església reflecteixen les profundes transformacions dels edificis que hi ha hagut a sota el temple actual.

Un edifici complex

Uns treballs de restauració dels anys 1959 i 1960 i una primera excavació del 1962 van posar al descobert els elements romànics que conserva l’església de Bell-lloc: la nau està coberta amb volta de canó i conserva fragments d’un paviment molt antic; l’absis té planta de ferradura a l’interior i poligonal a l’exterior; a ponent es conserva un mur amb aparell romànic i a tramuntana s’observa un arc de mig punt d’una porta tapiada. Unes segones excavacions al nord de l’església, efectuades entre el 1982 i el 1986, van permetre descobrir una nau paral·lela a la central, un edifici singular de planta circular que s’assembla als baptisteris paleocristians del nord d’Àfrica, i una nau romànica del segle XI que se superposa a l’edifici anterior.

La possible evolució dels edificis descoberts a Bell-lloc és la següent. Sobre un jaciment romà dels segles II i III dC, es va instal·lar als segles V-VII un edifici cristià de culte circular, cobert amb un sostre de fusta que s’aguantava gràcies a una columna central. Al segle X es degué reaprofitar el temple visigòtic per instal·lar l’església pre-romànica de Sant Esteve, però al segle XI es va construir un nou edifici romànic, el de la parròquia de Santa Maria citada el 1064, que devia tenir un altar, potser el de Santa Cecília citat el 1332, a la nau que s’havia aixecat sobre el temple circular. Aquest últim edifici és el que ha arribat fins els nostres dies, amb algunes reformes: el 1486 els obrers i parroquians havien pensat a demolir una part del temple, el qual, després de les pèrdues demogràfiques de les pestes i les guerres, havia quedat gran; aleshores, el bisbe va autoritzar la demolició d’unes parets i la instal·lació de retaules a la resta del temple.

Una petita comunitat

Els fogatges dels segles XIV i XV recullen només 4 o 5 focs a la parròquia de Bell-lloc: els noms dels seus habitants eren n’Aymerich, en Carbó, en Riba d’Amunt, en Rexach i en Riba de Balsareny. Tots ells tenien, amb tota seguretat masos i havien de pagar drets a diversos senyors, entre els quals destacava la pabordia d’Aro de la canònica de la seu de Girona, el sagristà de la seu i senyor del castell de la Roca de Solius, el senyor de Monells i, finalment els mateixos clergues de la parròquia. A Santa Maria de Bell-lloc només hi havia un sol clergue, que tenia el càrrec de domer, curant o rector. Els noms dels rectors més antics són Berenguer de Joals, l’any 1305, Guillem Sabater entre el 1305 i el 1332 i Jaume Estraquet que encara hi era el 1338.

La migradesa de recursos dels clergues de Santa Maria va provocar llargues absències al segle XV i, l’any 1591, la unió dels càrrecs de rector de Bell-lloc i de Santa Cristina. Ara bé, al segle XVIII la població va augmentar fins a 30 cases habitades i el centenar de parroquians, que van permetre que Bell-lloc se segregués de Santa Cristina el 1787. En el grup més benestant de la comunitat, el que formaven els pagesos descendents de les cinc masies medievals, va néixer l’any 1703 mossèn Baldiri Reixac i Carbó, que va ser molts anys rector d’Ollers, prop de Banyoles. És conegut per l’autor de les Instruccions per a l’ensenyança de minyons, llibre publicat el 1749, en el qual defensava que l’educació dels infants havia de començar en la llengua moderna i assenyalava la importància de la formació moral, religiosa, intel·lectual i cultural dels joves.




El conjunt d'edificis de Santa Maria de Bell-lloc. En primer terme les restes de la capella romànica i al darrera l'edifici romànic de Santa Maria i la rectoria.


Imatge actual de la nau central de Santa Maria de Bell-lloc


Planta de l'església de Bell-lloc. Redibuixada a partir de J.A. Adell a Catalunya Romànica



Santa Maria de Bell-llloc constitueix un excel·lent exemple de la transformació d’una vil·la d’època romana en un edifici de culte cristià. En època romana (1) l’edifici configurava un espai termal que formaria part d’una vil·la, amb uns vestidors (Apodyterium) a l’extrem oest, una sala freda (Frigidarium) al centre, amb una piscina (Alveus) al nord, i una sala calenta (Caldarium) amb la seva pròpia banyera i escalfada per un forn (Praefurnium).

En època tardoantiga (2) l’edifici es va reconvertir en una capella cristiana. Es varen eliminar els vells paviments i banyeres i la gran sala circular es va reconvertir en capella, mentre que a la banda oest s’hi situava un baptisteri, que emprava probablement la mateixa pica baptismal que encara s’usa a l’església actual.

Als segles VII-VIII l’església es va ampliar (3) amb la construcció d’un nou edifici adossat a la banda sud i la conversió dels vells espais en capelles complementàries.

Finalment, als segles XI-XII es va eliminar la vella capella circular, substituïda per un nou espai absidat i l’església va adquirir la seva configuració definitiva (4). Posteriorment, tot el sector nord es va abandonar i es va reduir l’espai de culte l’edifici situat al sud.


Restitució hipotètica


Restitució de la primera capella (fase 2), dibuix D.Vivó





L’any 2009 es va realitzar una petita campanya arqueològica a l¡oest de l’església. Aquesta excavació va permetre descobrir tot un seguit de restes de la zona productiva d’una vil·la romana -relacionada amb la fase de les termes- i del cementiri de l’església.

De la vil·la romana es varen identificar 2 fases amb un total de part de 7 espais diferents. Els àmbits més antics (A) presentaven murs de pedra i morter, i estaven pavimentats amb morter hidràulic (Opus signinum).

L’edifici va ser remodelat completament al segle V dC avançat (B), potser en el mateix moment en què es va construir la primera capella sobre les velles termes, amb murs de pedra i fang i sòls de terra batuda.

Posteriorment, s’abandonen les estructures industrials i l’espai  és ocupat pel cementiri de l’església (C). A l’espai excavat es varen identificar fins a 14 tombes d’època tardoantiga i medieval.



Ubicació del sondeig












































*******************************************

Església d'una sola nau amb capçalera de planta de ferradura a l'interior i poligonal a l'exterior (la forma externa li fou donada tardanament). A ponent té una façana molt alterada, un arc triomfal de mig punt amb una arcada obrada amb dovelles i muntants de pedres escairades, i un tram de volta més baixa que la nau (s'ha pensat que inicialment era un temple amb dos absis contraposats, un a cada extrem de la nau). Aquest tipus de planta no és freqüent al país, però té precedents en esglésies paleocristianes especialment del nord d'Àfrica. La volta emprada en aquest santuari està adaptada a l'espai que cobreix i es pot considerar preromànica. Al fons de l'absis hi ha una finestra esbiaixada, als muntants de la qual foren reutilitzats elements romans. Hi ha també un campanar d'espadanya i contraforts a la façana davantera. A la banda N de l'església hi ha diverses ruïnes pertanyents a un edifici de planta circular o concèntrica que hi comunicava, potser un baptisteri. Adossada a l'església hi ha la rectoria, notable casal que amaga part de l'exterior de l'església i que fou construït al segle XVIII.

https://invarque.cultura.gencat.cat/card/1775





















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada