Seguidors

diumenge, 8 d’abril del 2018

CA L'ADROHER
Carrer de l'Abat Deàs,25 - Sant Pol de Mar - El Maresme

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Els números 17 i 25 del carrer Abat Deàs, coneguts com El Pla i Ca l'Adroher, es construïren per a les famílies que arribaren de fer les Amèriques, entre el 1870 i el 1880. Son edificis d'estil neoclàssic, que contrasta amb l'excés decoratiu de l'estil barroc precedent, i amb aparença solemne. Es tracta de cases entre mitgeres, orientades a ma, amb jardins particulars tancats amb reixes a l'altra vorera.
Aquests jardins eren popularment coneguts com a "els horts", característics del Maresme, que tenien funció d'evitar la construcció de nous edificis davant de les cases perquè no els tapessin la vista de mar. La vegetació d'aquests jardins acostumava a combinar plantes autòctones amb plantes que recordaven asl propietaris la seva estada a les colònies, com son les palmeres.








Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XIX

Descripció:
Casa situada en un punt elevat de Sant Pol, al c/ Manzanillo, format per una sola façana de cases nobles que separa aquestes dels jardins davanters respectius. Cal Adroher té quatre façanes, les dos laterals voltades de cases sense estar adossades. És de planta baixa aproximadament quadrada, dos pisos i coberta plana de rajola sobre la qual hi ha una torreta. Els angles de les façanes són perfilats amb carreus de pedra igual que els marcs i ampits de les finestres i balcons. A la llinda de pedra del portal de la façana principal hi ha la data inscrita de 1875. Sobre aquest portal hi ha un gran balcó llarg de tres obertures que domina el conjunt de la façana, d'inspiració neoclàssica per l'ordre, les proporcions i la moderació ornamental. La façana posterior, que dóna a una eixida, té una curiosa torreta de guaita en un angle del segon pis. El jardí davanter es caracteritza per dues grans palmeres. 

Altre enllaç amb informació i descripció:
https://santpol.cat/sites/default/files/adjunts/santpol_d1_cataleg-bens_ai.pdf

que a la pàgina 35 diu:


Característiques:

Casa de planta baixa i dos plantes pis i coberta plana de rajola, amb un afegit posterior de planta baixa al lateral esquerra. La façana és arrebossada i lliscada, i destaca el gran balcó amb tres finestres. El sòcol, les llosanes, els ampits i els recercats de les obertures són de pedra natural. Els brancals cantoners són de carreus aparellats de pedra granítica procedent del palau dels Marquesos d’Alfarràs. A la façana posterior hi ha una torreta de guaita circular cupulada amb penell. Les persianes són de llibret i la porta principal és de fusta massissa tallada, i a la llinda hi ha la inscripció de l’any de construcció. Davant de la casa hi ha els Jardins del Pla, d’aire colonial.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada