Seguidors

dilluns, 9 d’abril del 2018

CAN JAUME DE LA PUNTA o CAN CRISTÒFOL
Carrer de l'Abat Deàs,3 - Sant Pol de Mar - El Maresme

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa










Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XIX
Estil: romanticisme
Descripció:
Casa d'indians que representa l'exponent més ric de l'arquitectura romàntica de Sant Pol.

Situada en un carrer cèntric de la vila, entre dues cases, amb entrada pel carrer i una eixida posterior. És de planta baixa i dos pisos, i coberta plana de rajola on hi ha una torreta acabada en sostre de volta. La façana s'organitza segons els manuals neoclàssics, aleshores vigents. Es superposen ordres diferents a base de columnes (pilars) en relleu d'ordre jònic (capitells amb volutes al segon pis) i dòric (primer pis). Els murs de color blanc són ricament ornamentats mitjançant estucs i encoixinats, marcs de pedra a les finestres, elements decoratius de terrissa i forjats en reixes i baranes dels balcons. El capcer de la façana està rematat per una balustrada que descansa sobre una cornisa. A l'interior es conserven pintures murals i vitralls d'una gran qualitat. Can Cristòfol està mig abandonat.
 

Notícies històriques:
S'anomena casa d'indians a l'habitatge construït per l'home que havia fet fortuna a Amèrica. Generalment, per tal de demostrat la seva posició econòmica, se les feien fer d'una gran qualitat i d'estils barrejats, de tot el que havien vist i desitjat.

Altre enllaç amb informació i descripció:

que a la pàgina 51 diu:

Època: finals segle XIX
Estil: Arquitectura vuitcentista d’estil neoclàssic simplificat de mestre d’obres.
Característiques: Casa d’indians entre mitgeres, de planta baixa i dos plantes pis, amb una torreta vuitcentista al terrat coronada per una cúpula al nivell del c/ Manzanillo. La façana és arrebossada i lliscada. Possiblement la coberta no és l’original, i la balustrada és de ceràmica de traça geomètrica. Les obertures de façana tenen recercats de pedra natural refonsada, i les llosanes i les llindes són de pedra natural. Destaca el balcó amb tres finestres a la primera planta. La fusteria és de fusta i les persianes de llibret (algunes substituïdes). Les baranes i reixes són de ferro forjat. A l’interior es conserven pintures i vitralls de gran qualitat.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada