Seguidors

dissabte, 7 d’abril del 2018

ESGLÉSIA DE SANT PERE DE SAVASSONA
Savassona - Tavérnoles -  Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


L'edifici d'una sola nau, construït cap al 1060, ha previscut pràcticament senser fins ara. Exteriorment l'església presenta les seves façanes ornamentades amb els clàssics morius llombards d'arcuacions cegues entre lesenes.







Enllaç amb informació, descripció i fotos:

que diu:

Època: Segle XI // XVII
Descripció:
L'església de Sant Pere de Savasssona es troba situada als peus del castell de mateix nom formant conjunt amb el clos de l'antic cementiri.
És un edifici de planta de nau única coberta amb volta de canó reforçada per dos arcs torals. L'absis és semicircular i decorat amb cinc nínxols semicirculars, oberts al gruix del mur, en tres de les quals s'obren finestres de doble esqueixada. Al mur de tramuntana s'obre una petita absidiola llisa i, a banda i banda de la nau, hi ha dues capelles de planta quadrada. Exteriorment presenta decoració d'arcuacions entre lesenes en tot el volt. Inicialment es trobaven a sota el voladís però d'ençà de l'alçament de la nau (segle XVII) queden a mig mur. La façana de ponent també presenta decoració d'arcuacions seguint el pendent de la teulada, té un òcul central i un portal dovellat d'època posterior que substituí el de migdia actualment cegat. El capcer és decorat per un campanar d'espadanya amb dues obertures d'arc de mig punt. L'absis també té decoracions llombardes amb arquets en sèries de quatre. És construïda amb maçoneria, pedra vista i coberta amb lloses de pedra.
 
Notícies històriques:
Es troba construïda al peu del Castell de Savassona a uns 611 m d'altitud i té una estètica semblant a les de les rodalies, que devien ser construïdes pels mateixos mestres, com Sant Feliuet, Sant Esteve de Tavèrnoles, Santa Margarida d'Ardola, Casserres, etc.
L'obra devia estar enllestida vers el 1069, en rebre un llegat destinat a la seva dedicació que s'efectuà el 1078. El bisbe de Vic cedí la capella a R. Folc, el qual la va posseir fins el 1086, quan morí en mans dels sarraïns. Aleshores l'església passà a mans de la canònica vigatana.
L'església de Sant Pere és sufragània de Sant Esteve de Tavèrnoles.
La història de la pica baptismal, va lligada a la de l'església, la qual fou construïda vers l'any 1069.
 


Altre enllaç amb informació, descripció i fotos:

que diu:

Té una sola nau, acabada amb un absis decorat a l'interior amb cinc fornícules i a l'exterior amb arcuacions cegues i lesenes, té també una petita absidiola a la part N i manca el de la part contrària o de migdia, ja que sembla que s'hi volia fer un campanar o un cos d'edificació que no s'arribà a acabar.
Al segle XVII se sobrealçà la teulada, respectant la primitiva volta, i es construí un portal nou a la banda de ponent en substitució del de la part de migdia, que donava al cementiri actual.



Altre enllaç amb informació i descripció:

que diu:

És un edifici romànic d'una sola nau, sobrealçada posteriorment, amb un absis semicircular a l'est. Prop de l'absis, al mur nord, hi ha una absidiola semicircular. Al costat simètric no hi ha una altra absidiola, com caldria esperar, sinó un espai de planta quadrada. Les capelles laterals es veuen a totes dues bandes de la nau que van ser afegides posteriormentLa façana principal, modificada al S.SVII, hi ha la porta, coronada per un òscul i un campanar de cadireta de dos ulls.
Altre enllaç amb informació i descripció:
que diu:
La iglesia de Sant Pere de Savassona se encuentra situada en el municipio de Tavèrnoles en la comarca de Osona provincia de Barcelona. Su relieve es accidentado por la sierra de Savassona y su población se encuentra diseminada en masías dispersas.
La iglesia de Sant Pere fue construida en el siglo XI en estilo románico lombardo. Se trata de una pequeña iglesia que presenta  una sola nave con bóveda de cañón y un ábside semicircular al este,  con 5 hornacinas interiores. Tiene además una absidiola lateral en el muro norte y en el lado opuesto una apertura que fue el acceso a la torre campanario hoy desaparecida y un espacio de planta cuadrada también construida posteriormente. En la fachada principal está la puerta de acceso construida en el siglo XVII, sobre la cual se observa un óculo. Por encima está el campanario de espadaña de un solo ojo.
La nave como se aprecia en las imágenes, fue sobrealzada en tiempo posterior a su construcción original, quedando por debajo la decoración típica lombarda de arquillos y lesenas que es visible en todo el exterior del templo.
En documento escrito se dice que en 1069 esta iglesia recibió un legado para su dedicación y consagración.
En las inmediaciones puede verse el recinto del castillo de Savassona que fue residencia de los vizcondes de Ausona, señores de Cardona.
Altre enllaç amb informació i descripció:






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada