Seguidors

dimarts, 17 d’abril del 2018

CAN LLOVET
Carrer dels Bous,9 a Verges - el Baix Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

No he trobat molta informació sobre aquesta casa, si algú en té pot aportar-la a aquesta pàgina, moltes gràcies.

Afageixo comentari fet amablement per 'Lupetus' a aquesta pàgina:
 Aquesta casa va pertànyer als germans Sagué (també dits Sagués), un dels quals, mossèn Narcís, va ser el que va protagonitzar l'afer "Galinsoga", arran del seu sermó en llengua catalana a l'església de Sant Ildefons, de Barcelona.
I el número que llegeixes com a "2" , a la llinda de la finestra amb la Mare de Déu (molt posterior, sens dubte; possiblement una finestra condemnada) deu ser un "5" en grafia renaixentista. És una finestra afegida a la casa, suposo, perquè és anterior a la data del llindar, que és clarament 1602. 




Imatge de la Verge de Montserrat.

Sobre la llinda de la finestra any 1262.



Sobre la llinda de la porta Joan Prats any 1602.





Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVI-XVII i reformes posteriors
Descripció:
L’eixample dels segles XVII i XVIII es deu a la relativa tranquil•litat que va viure l’Empordà en aquests temps, sobretot a la primera meitat del segle XVIII, la qual va permetre un important creixement del poble. Com que dins del recinte murallat ja no hi quedava espai, les cases foren construïdes fora, seguint els camins que portaven a les portes de sortida o, fins i tot, adossant-se a la muralla com passa en el carrer dels Valls. Els carrers Major, dels Bous, Ample, dels Valls, de Fora etc. es formaren en aquesta època.

D'aquest moment és Can Llovet, casa entre mitgeres de dues crugies i tres plantes. En façana presenta obertures allindades emmarcades per grans carreus.

Cronologia:
Casa construïda en els segles XVI-XVII amb reformes posteriors.















3 comentaris:

  1. Que ets amable, Joan! El que no saps és que aquesta casa va pertànyer als germans Sagué (també dits Sagués), un dels quals, mossèn Narcís, va ser el que va protagonitzar l'afer "Galinsoga", arran del seu sermó en llengua catalana a l'església de Sant Ildefons, de Barcelona.
    I el número que llegeixes com a "2" , a la llinda de la finestra amb la Mare de Déu (molt posterior, sens dubte; possiblement una finestra condemnada) deu ser un "5" en grafia renaixentista. És una finestra afegida a la casa, suposo, perquè és posterior a la data del llindar, que és clarament 1602. Una abraçada cordial.

    ResponElimina
  2. On diu "posterior", a l'última línia del meu comentari, ha de dir-hi "anterior". Gràcies, Joan.

    ResponElimina