Seguidors

dimecres, 5 de desembre del 2018

MONUMENT A L'INDUSTRIAL JOSEP SERRA SIÓ
Manlleu - Osona

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Enllaç amb informació:

que diu:
Industrial nascut a Roda de Ter l’any 1877 i mort l’any 1959. D’extracció modesta, als deu anys entra a treballar en una fàbrica de teixits però la seva dèria mecànica el fa treballar en diferents tallers on aprèn tots els oficis del ram. Als 25 anys arriba a Manlleu on, amb una aportació de mil pessetes, s’associa amb l’Andreu Costa i Pagès per fundar la societat “Costa i Serra” de reparació de maquinària. Amb l’entrada de Josep Sanglas, a l’eixamplar el capital, es converteix l’any 1913 en “Sociedad Anònima Serra” i la indústria es decanta a la fabricació de maquinaria tèxtil, exportant a tots els racons del món. L’any 1932 l’Ajuntament acorda nomenar-lo fill adoptiu de la Vila per haver fet conèixer arreu el nom de Manlleu. L’any 1945 el Foment de Treball Nacional li concedí el premi “Déu i Mata” en atenció a les millores introduïdes a la maquinària per a la filatura. El 1953 li fou concedida pel Cap d’Estat la “Encomienda del Mérito Civil”. I, al mateix any, l’Ajuntament l'any 1953 l’honorà amb la Medalla d’Or de la Vila, coincidint amb la inauguració d’un monument a la seva memòria, , obra de Josep Viladomat i anomenat la Manlleuenca.

Josep Serra Sió (Roda de Ter 24 de juny de 1877 - ?)

Altre enllaç amb informació:

que diu:
JOSEP SERRA i SIÓ el posem aquí, tot i que nasqué a Roda de Ter el 24 de juny del 1877, per la mateixa raó que hi hem posat abans al Germà Enric Delaris i Baretjà o sia per haver assolit el títol de fill adoptiu de Manlleu per la seva qualitat de pròcer industrial.
D’extracció modesta, als deu anys entra a treballar en una fàbrica de teixits, però la seva dèria és la mecànica i això fa que rodi per diferents tallers on aprèn diverses professions, com són les de modelista, emmotllador, torner, ajustador i muntador.
Als vint-i-cinc anys arriba a Manlleu on, amb una aportació de mil pessetes, s’associa amb l’Andreu Costa i Pagès per fundar la societat Costa i Serra que en un principi es dedica a la reparació de maquinària. El negoci prospera d’allò més i als dos anys ja disposa d’una foneria pròpia.
L’entrada d’en Josep Sanglas i Alsina, en l’eixamplar el capital, es decisiva i la societat pren nom de Sociedad Costa y Serra, S. en C. primer i, el 1913, la de <<Sociedad Anònima Serra>>. Amb aquest nom la construcció de maquinària tèxtil oferí al nostre biografiat un ample camp que ell recorregué augmentant i perfeccionant la producció fins a aconseguir que les màquines fetes a Manlleu arribessin als racons més llunyans del món.
Serra i Sió, fou, demés, fundador d’altres societats com són les de Conductores Eléctricos Roqué S.A., dedicada a la fabricació de cables i fils de conducció elèctrica, Vic Industrial, C.A. per a filatura i cotó, Constructora Española de Maquinaria, de màquines per filar l’estam, etc.
El 1932 fou objecte d’un homenatge per part de la Cambra de Directors, Majordoms i Contramestres de l’Art Tèxtil i, el mateix any, l’Ajuntament, en sessió del 2 d’abril, acorda nomenar-lo Fill Adoptiu de la Vila <<com a prova d’agraïment per haver fet conèixer arreu el nom de Manlleu per mitjà de la indústria, única en la nostra terra, i que tan encertadament dirigeix>> segons diu el diploma de nomenament.
El 1945 el Foment del Treball Nacional li concedí el premi Deu i Mata en atenció a les millores i als perfeccionaments introduïts en la maquinària de filatura.
El 16 de maig del 1953 li fou concedida pel cap d’estat, l'<<Encomienda del Mérito Civil>>.

Altre enllaç amb informació:

que diu:
Josep Serra i Sió va néixer a Roda de Ter el 24 de juny de 1877. Als deu anys va entrar com a aprenent de teixidor en una fàbrica del seu poble. Interessat per la mecànica féu aquest aprenentatge en un taller de Terrassa. Després treballà en diferents empreses com a muntador, torner i ajustador.
El 1902, es constituí a Manlleu Costa i Serra, Societat en Comandita, que es proposava de construir maquinària tèxtil, però que es dedicà sobretot a les reparacions. L’ordre dels noms significava, en aquest cas, que Josep Serra era el soci tècnic, mentre que Costa era el capitalista. La societat va crear la seva pròpia foneria, el fonament de qualsevulla empresa constructora de maquinària.
El creixement de l’empresa i el seu servei als fabricants de la comarca provocaren l’interès en els projectes de Serra per part de Josep Sanglas i Alsina, un filador de Manlleu. Comptant amb el seu suport, el 1913 es constituí a Manlleu la SA Serra, amb un capital de 250 000 pessetes.
El primer consell d’administració estava format per:
Josep Sanglas i Alsina
Josep Serra i Sió
Pere Busquets i Masferrer
Pere Planas i Planas
Josep Ferrer i Bracons.
El taller mecànic es dedicà principalment a la fabricació de maquinària destinada a la filatura de cotó: contínues de filar, contínues de torcer, dobladores, obridores de bales. Secundàriament, a la fabricació de toms i màquines de trepar.
Pel que fa a la maquinària tèxtil, SA Serra va ser la primera empresa catalana a construir aquells models. Durant la dècada dels anys 1920, el catàleg de productes s’amplià extraordinàriament. Aquesta empresa tenia aleshores uns tres-cents obrers treballant a la fàbrica.
En començar els anys setanta, la SA Serra passà sota el control de l’empresa americana Sacco Lowell i s’anomenà Serra Sacco Lowell. Anys més tard es convertí en Pratt Sacco Lowell.
Bibliografia
SA. Serra. Maquinària, Manlleu 1932.
Text: 
Francesc Cabana i Vancells


Josep Serra i Sió creà a Manlleu una important fàbrica de maquinària tèxtil, especialment destinada a la filatura de cotó. Publicitat de la Societat Anònima Serra, amb fotografies de la fàbrica (“Barcelona Artística e Industrial”, 1907).






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada