Seguidors

dissabte, 4 de gener del 2020

ANTIC MOLÍ DE VENT A LA PLAÇA DE LA TORRE DE LLANÇÀ
LLANÇÀ - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Molí de vent del Puig del Pinyers, la construcció del qual es va autoritzar l’any 1643, amb l’obligació de dotar-lo de tota una sèrie d’elements defensius, condicions que es van imposar per aconseguir una millor defensa de l’antiga població. L’antic Molí de vent també es coneix amb el nom de “La Torre”, degut a la doble funció que va viure en els seus inicis.
Des de 1643, la vila de Llançà va disposar d’una nova torre de defensa, en aquest cas situada a l’exterior del recinte emmurallat, símptoma del creixement i la realitat que s’estava vivint al municipi. Aquesta funció es va perdre a finals del segle XVIII, ja que passà a convertir-se única i exclusivament en habitatge.







Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVIII - XIX
Descripció:
Edifici cantoner amb jardí de planta més o menys rectangular, format per la torre i dos cossos adossats. La torre és troncocònica, distribuïda en planta baixa i dos pisos i amb la coberta plana utilitzada de terrat. Presenta dues finestres de mig punt bastides amb maons, que es troben obertes als pisos superiors i han estat reformades, com la resta d'obertures de la construcció. Els cossos són rectangulars, el davanter amb la coberta d'un sol vessant i distribuït en una sola planta, mentre que el posterior presenta la coberta plana utilitzada com a terrat i està distribuït en dues plantes. Les obertures del cos més gran estan situades a la primera planta. Són de mig punt, bastides amb maons i de les mateixes característiques que les de la torre. En el cos més petit hi ha un únic portal d'arc rebaixat fet de maons disposats a sardinell. Hi ha un altre accés a l'interior de la construcció per la banda del pati, de les mateixes característiques que l'anterior. Pel que fa a la resta d'obertures, cal destacar un petit portal de mig punt bastit en pedra, que comunica el pis superior de la torre amb el terrat del cos de dues plantes.
La construcció és bastida amb pedra sense treballar de diverses mides disposada regularment i lligada amb abundant morter de calç.
Notícies històriques:
Es traca del molí de vent que Pere Mestre Feliu va fer construir al Puig dels Pinyers al sud-oest del recinte emmurallat de Llançà l'any 1643. La seva construcció quedava supeditada a dotar un seguit de mesures defensives contra la pirateria establertes pel consell del poble.
A finals del segle XVII va passar a mans de Samuel Dauin, que el va transformar en habitatge.
Aquest elements constructius actualment no s´han conservat degut a l'estat ruïnós en que es trobaven i a les recents obres de restauració que s'hi han portat a terme.

Altres enllaços amb informació:














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada