Seguidors

dimarts, 29 de juliol del 2025

GORGS DE VALVERALLA - LLAC DE VALVERALLA

VALVERALLA - VENTALLÓ - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa realitzades el 3 de març del 2013 i el 16 de juliol del 2025.

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

ANY 2013














ANY 2025






































************************************************************


Només un emprenedor visionari com Xavi Mill, a qui molts titllaven de guillat, es podia imaginar que la degradació ambiental d’una pedrera podria girar-se com un mitjó. On tothom veia un forat de basses marronoses plenes de porqueries ell hi veia un paradís per al seu esport. Fa 20 anys l’empresa extractora tenia el compromís de tapar l’enorme esvoranc, però els treballs resultaven cars i ningú va poder evitar que es convertís en un abocador il·legal. L’enorme cràter que va deixar l’extracció de grava a Ventalló (Alt Empordà) s’ha reconvertit en un llac idíl·lic (i gairebé secret) envoltat de vegetació que atrau els millors especialistes mundials de l’esquí nàutic. L’aigua prové del nivell freàtic del riu Fluvià, a poc menys de 100 metres. El projecte de l’excampió i professor d’esquí nàutic Xavi Mill, que llavors practicava el seu esport a la desembocadura del Fluvià, a Sant Pere Pescador, va convèncer l’Ajuntament i va superar tots els requisits mediambientals. El consistori de Ventalló és actualment el propietari del llac i ha atorgat al Club Nàutic una concessió per 30 anys.

L’edificació del Club Esquí Nàutic Ventalló, perfectament integrada a l’entorn, es va aixecar fa uns 10 anys. La seva terrassa és una talaia privilegiada per contemplar l’enorme làmina d’aigua d’un paratge conegut tradicionalment com els gorgs de Valveralla. El llac és un indret perfecte per practicar les modalitats competitives de l’esquí nàutic: eslàlom, figures i salts. Però també és idoni per tenir un primer contacte amb un esport que enganxa. “Alguns pilots de motocicleta em diuen que és la primera vegada que tenen una sensació de velocitat i una descàrrega d’adrenalina semblant a la que experimenten a la pista”, diu Mill. Per gaudir a fons d’aquest esport cal tenir una bona forma física. “És un dels més explosius i durs que existeixen. En 15 minuts intensos quedes tan planxat com amb dues hores al gimnàs”. El llac atrau des d’equips nacionals i campions mundials fins a principiants o neòfits que volen provar un esport que en els 15 minuts d’una sortida d’iniciació (45 euros) ja et permet mantenir-te sobre els esquís i gaudir de la sensació gratificant de cavalcar damunt de l’aigua. Els principiants comencen agafant-se a una barra lateral, i al cap de tres o quatre passades, quan ja tenen prou confiança i equilibri sobre els esquís, es deixen arrossegar darrere de la barca.

Les embarcacions, tot i ser molt potents, funcionen amb gas per evitar la contaminació de l’aigua. Es poden controlar per GPS, amb un grau de precisió que els permet repetir les mateixes rutes i velocitats que a les competicions i no influir en el rendiment dels esquiadors. La velocitat oficial de l’esquí competitiu és de 58 quilòmetres per hora.

Xavi Mill i Ester Botella, la parella que gestiona el Club, volen mantenir el vessant esportiu del llac en primer terme i divulgar l’activitat entre els joves, per això organitzen cursos d’iniciació i estades per a nens i joves. El Consell Comarcal de l’Alt Empordà també utilitza el llac per a activitats d’aventura amb caiacs (Llac de l’Aventura), que poden conviure perfectament amb l’esquí nàutic. Els fills de Mill i Botella, el Pau i la Pia, també són esquiadors d’alt nivell. La noia, amb 19 anys, és una de les grans promeses europees d’aquest esport, que ja l’ha fet campiona de Catalunya i d’Espanya. “Aquest esport ha sabut despertar en mi alguna cosa molt especial. És veritat que encara és molt desconegut, però res ni ningú em pot fer més feliç que la sensació de flotar damunt l’aigua o la de volar durant els salts”, assegura l’esquiadora Pia Mill.

************************************************************

 












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada