Seguidors

divendres, 22 de juny del 2018

TORRE CARLINA o TORRE DELS CARLINS - EL FORT FUSELLER
Castelló d'Empúries - l'Alt Empordà

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa











Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XIX
Descripció:
Situada fora del nucli emmurallat de la població, al sud-oest de la vila i molt a prop de La Muga. Actualment està delimitada pel passeig de les Oques i el carrer dels Calciners.

Torre de planta circular i base atalussada, bastida amb pedra irregular amb les juntures amb el morter vist, utilitzada com a fort fuseller. Consta de planta baixa i un pis. A la part inferior hi ha una porta d'accés a l'edifici d'arc de mig punt i està emmarcada amb pedra. L'acompanyen dues finestres més d'arc de mig punt. Al primer pis, totes les obertures eren espitlleres, en origen, amb un arc escarser fent les funcions d'un guardapols. Actualment, algunes d'aquestes espitlleres s'han convertit en finestres. Com a coronament de la torre hi ha una ampla cornissa, separada del pis inferior per unes motllures, a mode de coronament emmerletat. Entre els merlets s'ubiquen més espitlleres.
 
Notícies històriques:
La torre va ser construïda al costat del riu, a la segona meitat del segle XIX, pel "Regimiento de Toledo", destinat a renovar les fortificacions de defensa de la vila contra els carlins.

El novembre de 1874 va tenir lloc "el Foc de Castelló", cruenta batalla favorable a les forces carlines del general Francesc Savalls i Massot.

Francesc Savalls i Massot.

Altre enllaç amb informació:


pàgina 127 que diu:

Petita torre utulitzada com a fort fuseller. Ès de planta cilíndrica amb obertures d'arc rebaixat en tot el seu perímetre - algunes d'elles tapiades -. Aquestes obertures estan rematades per una petita cornisa motllurada, que encercla la torre; per sobre d'aquest element corona la torre un mur amb merlets, de considerable gruix.
Les parets de la torre són de pedres amb formes irregular amb rejuntat de morter vist.

Altre enllaç amb informació:


Altres enllaços amb informació:
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada