Seguidors

dimecres, 22 d’agost del 2018

PIA ALMOINA
Banyoles - el Pla de l'Estany

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


























Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Descripció:

És una masia de planta rectangular amb algun petit cos afegit. El parament és de pedra de Banyoles de treball molt diferenciat. Pràcticament només hi trobem carreus ben escairats a les cantonades, a la resta dels murs l'aparell és molt desigual. Els murs tenen, en part, restes d'un arrebossat. La coberta és de teula àrab i a dues vessants. Carener perpendicular a la façana. Incipient ràfec, format per dues fileres de teules sobre cabirons. Les obertures, portes i finestres, hi són practicades de manera bastant arbitrària: unes es troben emmarcades i altres tenen llinda una mica treballada i en forma d'arc. Malgrat que tot el conjunt resulta força normal i senzill, la façana de la masia ens presenta unes solucions molt interessants. És una composició simètrica i compensada quant a la distribució dels elements que la conformen. D'una banda, a la part inferior, hi tenim una arcada, a mode de porxo, formada per un arc apuntat de carreus ben escairats. A l'interior del porxo, s'hi troba una escala, de pocs esgraons, que dóna accés a la vivenda, i, a ma dreta hi queda l'espai d'aixopluc per a les eines del camp, carros, etc. A la part superior, sobre l'arcada, s'hi obren dues obertures rectangulars separades per un pilar. És a dir, s'hi ha practicat un element badiu on emmagatzemar els farratges. La combinació porxo-paller és molt típica de la zona de Banyoles. 

Notícies històriques:

És una masia que pertanyia a Guèmol, petit nucli de població ja existent a l'època medieval, a més a més de la vila Vella i Nova.


Altre enllaç amb informació:

que diu:

La Pia Almoina és un palau gòtic que albergava originalment una institució benèfica laica dedicada a repartir pa i roba a les famílies pobres de la vila.
Seu de la Universitat
A principi del segle XIV s’hi va instal·lar la seu de la Univeristat o Consell de la Vila (el que és ara l’Ajuntament), format per prohoms de Banyoles. Hi va romandre fins a l'any 1928 que es va traslladar a l'emplaçament actual del Passeig de la Indústria.
Aquest edifici es va construir a partir d’un conjunt de cases urbanes medievals dels segles IX al XII, d’estil preromànic i romànic. Tal com podreu comprovar, la construcció presenta elements arquitectònics del gòtic civil català molt interessants.
L’edifici consta de tres plantes i està format per l’antiga Pia Almoina i per Can Fornells. L’entrada es fa a través d’un arc de mig punt amb grans dovelles i la inscripció commemorativa que hi ha a prop de la porta és del segle XVII.
La façana que dóna al pati posterior està reforçada amb contraforts i hi veureu dues finestres geminades amb arquets de mig punt.
Un cop a l’interior de l’edifici, al vestíbul hi veureu objectes d’història medieval del Monestir i de la comarca. Més endins, trobareu un pati central quadrangular amb una destacable galeria gòtica d’arcs ogivals amb capitells vegetals de pedra nummulítica de Girona.
Fixeu-vos en el pou i també en l’escala. Al primer pis, a la Sala sala Josep M.Corominas, encara es conserven dos arcs apuntats que tenen restes de pintures murals medievals, però no és accessible al públic.
Actualment, l’edifici acull el Museu Arqueològic Comarcal i el Centre d’Estudis Comarcals.
  



























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada