Seguidors

dimarts, 26 d’abril del 2022

ANTIC ESCORXADOR DE MONTBLANC

MONTBLANC - LA CONCA DE BARBERÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/



**********************************************************
Enllaç amb informació:

Època: inici segle XX

Autor: Joan Anglès Farriol – entre 1928 i 1931

Descripció:

L'antic escorxador de Montblanc, construït en un eixample de la població fora muralles, es va situar dins un recinte tancat amb muret de paredat de capserrat i reixa de barrots de ferro en espiral, amb un portal d'accés emmarcat per dos pilars de maó amb coronament piramidal. Es va transformar, un cop caigut en desús, en biblioteca pública, la Biblioteca Comarcal Conangla i Fontanilles, inaugurada el 24 d'abril de 2010. Per ubicar-la en aquell lloc va caldre reformar l'interior i ampliar l'edifici, cosa que forçosament va afectar l'obra original de l'escorxador. Resten, però, elements prou evidents de la seva construcció que l'afilien a l'estètica noucentista, especialment a aquella que deriva de les formes sinuoses del barroc. Abans de l'ampliació, l'escorxador estava format per una nau rectangular de 8,5 m d'alçada màxima (la que actualment s'utilitza com a sala principal de la biblioteca), coberta a dos vessants, i amb dues façanes testeres on es concentren els elements compositius més treballats i de major valor arquitectònic. El portal d'accés a la nau, en arc adovellat i voluminós, i cornisa sinuosa, s'obre entre dos cossos avançats de la façana principal, per sota del capcer i a manera de barri. Abans de les reformes giraven en angle recte cap a les façanes laterals, sent acabats en terrasses de baranes calades d'obra vista. Unes finestres tripartides i amb llinda plana, que evoquen les serlianes simplificades, se situen als frontis de cada cos. Al darrere, s'alça el capcer de la nau, amb un gran finestral de maó que dibuixa la forma dels dos pendents de la coberta a base d'un conjunt de nou finestres altes i estretes, com espitlleres disposades simètricament i escalonadament, separades amb mainells i acabades en uns requadres cecs per damunt de l'escletxa vidrada o paredada, ben remarcats els contorns, en un exercici de composició i artisticitat que dona singularitat i modernitat al conjunt. La línia de cornisa del capcer és mixta, barreja la corba amb la recta i utilitza com a coronament dels extrems i del centre les boles ornamentals; està feta amb dues línies de diverses motllures en paral·lel que intercalen una altra línia de permòdols força treballats amb maó. Les façanes laterals també presenten el joc de finestres múltiples d'obra vista, disposades linealment sota el ràfec de la coberta. Els paraments de l'edifici, estucat llis i blanc, contrasta amb el color vermell de l'obra vista.

Notícies històriques:

Edifici construït en els inicis del segle XX, conseqüència d'un procés d'eixamplament de la ciutat més enllà de les muralles.
Al 2010, l'edifici es va transformar en biblioteca. L'autor del projecte i director de la primera fase de les obres de la Biblioteca Comarcal va ser Francesc Albín i Collet; la segona fase de l'obra va ser dirigida per l'arquitecte municipal Carles Brull i Casado.

**********************************************************




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada