Seguidors

divendres, 1 d’abril del 2022

CASA MAS BAGÀ

LLINARS DEL VALLÈS - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 











*******************************************************

Masoveria del Mas Bagà




*******************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIX – inici segle XX

Descripció:

Conjunt format per un gran casal, una masoveria i una capella, tots ells bastits entre finals del segle XIX i principis del segle XX, en d'estil historicista (neogòtic) i dedicat a casa d'estiueig d'una família benestant.
L'edifici principal, actualment (any 2020) ocupat per dependències de l'ajuntament del municipi, és un gran casal de planta rectangular format per planta baixa, un pis i golfes, amb la part central més elevada i coberta a quatre vessants que talla la coberta general a dues aigües i carener paral·lel a la façana principal, que està orientada a llevant i és de composició simètrica com la resta de façanes, a excepció de la de migdia, on s'hi ha construït un cos annex.
S'estructura a partir d'un gran portal adovellat situat al centre amb un escut de Catalunya a la clau emmarcat en un pergamí amb decoracions de fulles. Està flanquejat per dues finestres a banda i banda amb decoració a la llinda i les impostes.
Al primer pis hi ha tres obertures amb llinda decorada amb arc fistonat amb motius florals als vèrtex i ampit motllurat, mentre que a la segona planta s'hi obren finestres quadrangulars simples.
Davant del casal s'hi localitza l'antiga masoveria, ara casal de joves, que presenta una arquitectura més senzilla. És de planta rectangular amb el carener perpendicular a la façana, on se situa un plafó de rajoles ceràmiques que representa el mite de Sant Jordi i el Drac. Té adossat a migdia un cos addicional de dos pisos amb la coberta plana a mode de terrassa. Davant la porta se situa un porxo suportat per tres columnes de secció quadrada.
El conjunt es completa amb una capella neoromànica dedicada a la Santa Trinitat. Es tracta d'un edifici d'una sola nau i coberta a doble vessant amb dues capelles laterals i absis semicircular. Adossat a la façana es troba la torre-campanar, de secció quadrada. La porta d'accés és precedida per un petit atri de dues arcades suportades sobre columnes llises amb base i capitells decorats. Al damunt un ull de bou, i per sobre arcuacions cegues seguint la pendent de la teulada.

Notícies històriques:

L'arribada del ferrocarril l'any 1855 va comportar el naixement del primer eixample, que unia l'estació amb el nucli urbà ja consolidat. La facilitat d'accés del ferrocarril va generar algunes construccions burgeses de segona residència, que seguiran més de prop la introducció de nous llenguatges formals, com succeeix en aquesta construcció neogòtica.





*******************************************************

Capella de la Santíssima Trinitat del Mas Bagà



Enllaç amb informació de la capella:

*******************************************************






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada