Seguidors

dissabte, 9 d’abril del 2022

CASTELL DE NAVATA

NAVATA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


















Capella de Sant Joan

Capella de Sant Joan
























*******************************************************

Enllaç amb informació:

Època: segle XIII

Descripció:

Les ruïnes del castell de Navata es troben a uns dos quilòmetres al sud-oest de la vila. Es trobava en un planell que ocupava completament. El seu recinte murat era de planta quadrangular, i el llenç que es conserva millor és el de ponent. En l'angle sud-oest s'alça una torre cilíndrica, lleugerament atalussada a la seva base. Es conserva en uns deu metres d'altura. El seu mur és de gran amplada. A l'interior hi podem veure una volta semiesfèrica de petites pedres que formen filades circulars concèntriques. En el parament s'observa que la torre ha estat objecte d'algunes reformes. Més ben conservat és l'aparell del llenç de muralla de ponent que s'afegeix a la torre. És de còdols escapçats de manera que tendeixen a formar filades seguides, hi ha espitlleres rectangulars i, a la part superior, restes dels merlets. En el tram de llevant del recinte els murs són gairebé del tot enderrocats, només alguns fragments sobresurten molt poc del sòl. Els valls, força ben conservats, assenyalen el traçat de la fortificació.
La capella del castell de Navata ocupava l'angle nord-oest del recinte. Es tracta d'una petita construcció de planta rectangular, emplaçada en la base d'una torre angular de la muralla. Es troba en estat ruïnós, però bona part dels seus elements arquitectònics resten dempeus. Del frontis no en resta pràcticament res, els murs laterals presenten un parament de còdols escapçats molt semblant la del llenç occidental del recinte murat: en canvi tot l'interior es construí amb carreus grans de pedra arenosa perfectament escairats. La volta és apuntada i seguida, hi ha dues finestres d'un sol biaix. En el mur de llevant hi ha un ull de bou. En els murs de llevant i de migdia s'obren tres espitlleres rectangulars.

Notícies històriques:

Entre 1072 i 1093 Bernat Adalbert prestà homenatge al bisbe Berenguer pel castell i l'església de Navata.
El 1190 el rei Alfons donà en feu la vila de Peralada a Bernat de Navata i la seva muller Ermessenda.
El 1249 Ermessenda, filla d'Arnau de Navata, es casa amb Dalmau Rocabertí, fill de Jofre. Així fou com la baronia de Navata passà a mans de la família vescomtal .
El 1390 les companyies d'armanyaguesos que havien envaït el país, perderen molta gent en l'anomenada "batalla de Navata".
El 1968 Navata era cap d'una batllia que incloïa els llocs d'Ordis, Espinavessa i la Palma; continuava en possessió dels Rocabertí.

*******************************************************

Enllaç del jaciment del Castell de Navata:

http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=0&consulta=MCU2KzE3MTExNyU=&codi=5512

Es tracta del castell medieval de Navata. Les primeres notícies del castell corresponen a l'any 1051, quan va ser cedit al comte Bernat de Besalú, que establí la baronia de Navata, malgrat que les restes més antigues visibles daten del segle XII-XIII. El seu recinte murat, que ocupava una ampla esplanada, era de planta quadrangular. Pels costats oest, sud i est era protegit per valls artificials; el cingle de la part septentrional feia de protecció natural i els feia innecessaris en aquella banda. El fossat, en bona part encara conservat, està excavat a la terra i, en alguns indrets, a la roca natural de conglomerat, fa uns 3 m de fondària. Hi ha restes de parets de còdols en els contravalls, a mena d'espones. El pany de muralla que es conserva millor és de ponent, de 24 m de llarg i 6 m d'alt, amb espitlleres i merlets. A l'angle sud-oest hi ha una torre de planta circular, d'uns 9 m d'altura, lleugerament atalussada a la seva base. En el parament s'observa que la torre ha estat objecte de diverses reformes. La capella dedicada a Sant Joan es troba dins del recinte, al seu angle nord-est. És una petita construcció de planta rectangular, sense absis destacat, emplaçada en la base d'una torre angular de la muralla. Només conserva les restes d'alguns murs, que podrien datar-se als segles XII-XIII.
Miquel Oliva (1967-69) va donar, per primera vegada, la notícia de troballes d'època romana, en el camp de conreu que queda en l'espai encerclat antigament per la muralla del castell, el lloc on devia haver-hi la plaça d'armes i els edificis interiors de la fortalesa. La tipologia d'aquests materials consistia en: contenidors (àmfora), vaixella fina de taula (terra sigil·lada sudgàl·lica), ceràmica comú a torn. També localitzà la presència de ceràmica medieval (terrissa grisa alt-medieval), i vidrada i decorada moderna. Aquestes notícies les van publicar, primer, l'any 1978, Joan Badia i, l'any 1984, Josep Mª Nolla i Josep Casas. Però la visita al lloc de l'equip de revisió i actualització de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de la comarca de l'Alt Empordà, no permeté documentar material ceràmic d'època romana.
Si hi havia un establiment d'època romana en aquest punt, de moment i a l'espera de noves recerques, no es pot confirmar. Com tampoc es pot definir la seva tipologia ni funcionalitat. Per tant, no es pot precisar la seva cronologia més enllà de la classificació de romà. Pel que fa al període medieval, abasta un llarg període des del segle XI fins les darreres reformes del segle XVII, tot i que no es pugui precisar amb més detall el moment final del castell.
Pel que fa al seu estat de conservació és en general bo perquè la seva planta és reconstruïble i conserva algunes estructures com la capella, la torre, la vall i el pany de muralla del sector de ponent.

*******************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://navata.cat/destinacio/castell-de-navata-2/

https://elromanic.wordpress.com/2020/01/23/castell-de-navata-navata/

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6787

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=NAVATA&page=1&pos=1

*******************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada