Seguidors

diumenge, 24 d’abril del 2022

PALAU DEL CASTLÀ

MONTBLANC - LA CONCA DE BARBERÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 







******************************************************

Enllaços amb informació:

Època: segle XV

Descripció: Gran palau construït com a residència del castlà, el representant del rei a la vila. L'edifici, fet de carreus i amb cantonades arrodonides, té estructura cúbica i tres pisos. En destaca la portalada de la façana principal amb un arc de mig punt adovellat. En aquesta façana es conserven dues gàrgoles de gran grandària.

Notícies històriques: Es va començar bastir quan es van acabar les muralles (s. XIV-XV). Originàriament era un edifici aïllat amb garites de vigilància als angles, pati porticat i un ampli jardí que arribava fins al portal del mateix nom. A la planta baixa hi havia les presons.

******************************************************

https://www.montblancmedieval.cat/que-fer/monuments-1/militars/palau-fortalesa-del-castla

Aquest gran edifici és de forma cúbica, amb els angles arrodonits per qüestions defensives , amb un pati interior porticat, un jardí  i un hort que arribava fins a la muralla on s’obrí un portal particular. En el procés de restauració de la façana realitzat en el segle XX van aparèixer unes finestres renaixentistes que, sembla ser, tenen un gran valor artístic. Actualment una de les cares té edificis adossats.

Construït després de la Guerra Civil Catalana fou la seu del castlà, representant militar del rei. Durant les guerres carlines la part baixa de l’edifici es convertí en una presó que deixà l’estructura de l’edifici molt malmesa. Actualment és de propietat privada.

******************************************************

http://patrimoni.concadebarbera.cat/Palau-del-Castla-Montblanc-1563

Edifici de construcció cúbica, inicialment aïllada, amb jardí i hort.
Façana amb una gran porta adovellada, on s'entreveuen finestrals renaixentistes, i rematada amb gàrgoles de pedra. Als angles de la façana antigament hi havia unes garites. Originàriament al mig de l'edifici hi havia un pati obert i porticat amb la corresponent escala noble. Temps enrere, el Palau tenia adossat un ampli jardí i hort que arribava fins la muralla, amb sortida per un portal que és el del Castlà.

El Palau del Castlà va ser construït el segle XV, després de la Guerra Civil Catalana.
Durant la Guerra del Francès sofrí un incendi i alguns assalts amb motiu de les posteriors guerres carlines. En aquest moment es van instal·lar les presons de la vila a la planta baixa.

******************************************************

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5085

******************************************************



 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada