Seguidors

dilluns, 4 d’abril del 2022

CAPELLA DE SANT AMANÇ

VEÏNAT DE MORASSAC - PERALADA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 








*******************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVI - XVII

Descripció:

Situada al nord del nucli urbà de la població de Peralada, al veïnat de Morassac i al peu de la carretera GIP-6021.
Església d'una sola nau amb absis semicircular, capçat al nord-est. De fet, l'absis està construït sobre un fonament anterior bastit amb còdols i pedra sense treballar, cosa que provoca que estigui lleugerament desplaçat cap al nord. La nau està coberta exteriorment per una volta de maó pla. El temple s'il·lumina mitjançant tres petites finestres rectangulars, amb els emmarcaments exteriors arrebossats, situades a l'absis i una a la nau. La façana disposa d'una portalada d'arc de mig punt, amb els brancals fets de carreus ben desbastats. Damunt seu hi ha un òcul arrebossat. A l'extrem superior de migdia queden restes d'un campanar de cadireta bastit amb carreus de pedra escairats. El coronament és ondulat. Un banc corregut de pedra s'adossa a la part inferior del parament. Els murs laterals de la nau estan apuntalats mitjançant dos contraforts per banda, bastits amb carreus desbastats, pedra sense treballar i fragments de maons.
De fet, tota la construcció és bastida en pedra sense treballar i còdols lligats amb morter de calç, amb fragments de maons disposats per regularitzar les filades. A la façana es conserven restes de carreus desbastats, probablement de la construcció original.

Notícies històriques:

Està situada al costat de la masia coneguda com el Morasach.
Sembla ser que a l'interior de la capella s'hi va bastir una paret que separava la nau de l'absis.
El temple fou molt reformat entre els segles XIX-XX.

*******************************************************

Enllaç sobre el jaciment:

http://invarque.cultura.gencat.cat/Fitxa?index=4&consulta=MCU2KzE3MTMyOCU=&codi=5718 

El jaciment es troba al marge dret de la carretera GiV-6021 de Vilamaniscle a Garriguella, a uns 360 metres del punt quilomètric 3 en una zona de relleu pla envoltat de camps de conreu de cereals.
Es tracta de les restes d'una antiga església que es poden observar a la part de l'absis i per sota de l'estructura de l'actual església de Sant Amanç del Morassac. Joan Badia (1985) publica algunes referències històriques d'aquesta capella. L'actual església de Sant Amanç del Morassac és un edifici molt modificat en èpoques recents. La porta adovellada del frontis i la cantonada de carreus indiquen un origen dels segles XVI o XVII; però, segons el mateix autor, els fonaments de la base de l'absis actual poden ser força antics, potser medievals. Malgrat tot les restes són massa minses per fer-ne una aproximació cronològica més precisa. No s'ha realitzat mai cap tipus d'intervenció arqueològica, ni s'ha documentat materials arqueològics antics que permetin confirmar aquestes dades.
El seu estat de conservació és desconegut, ja que només es tracta de referències visuals, sense dades d'intervencions.

*******************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2014/03/sant-amanc-de-morassac-peralada.html

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7713

*******************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada