Seguidors

diumenge, 3 d’abril del 2022

ANTIC HOSPITAL i CASA DE LES BOMBES

PERALADA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Situat originalment a l’entrada de la vila, l’antic hospital medieval de Peralada s’ocupava de donar almoina als pobres i d’evitar l’entrada d’epidèmies a la població. Les excavacions arqueològiques de l’any 2003 van revelar que aquest hospital tenia una capella i un cementiri, d’on es van exhumar 16 cossos, amb la sorpresa que un d’ells guardava un petit tresor amagat: 25 monedes d’or del segle XV, actualment exposades al Centre de Turisme Cultural Sant Domènec. El 1835, arran de la desamortització, l’edifici passà a mans del Sindicat Agrícola de Peralada, que hi guardava les bombes de reg dels associats; d’aquí el nom popular de Casa de les Bombes.








Carrer de l'Hospital on hi ha la casa de les bombes

*********************************************************************
Enllaç amb informació:

Descripció:

Casal de planta rectangular i allargada, que es troba a darrere de l'església de Sant Martí. Aquest edifici havia estat l'antic hospital, més tard va servir per guardar els carros dels bombers, d'aquí li ve el nom de casa de les Bombes, i finalment com a escola, i després com a habitatges. Aquest edifici està en ruïnes, però estava compost per sis crugies paral·leles al carrer i comunicades per cinc arcs apuntats de pedres escairades, dels quals es conserven dos. El sostre és de cairats de fusta. La planta del pis segueix la mateixa estructura de crugies i estava cobert per una teulada a dues aigües. La façana, tot i estar molt malmesa, conserva un pou, tapat actualment, i l'arrebossat que ha desaparegut en la seva major part, tenia uns esgrafiats que imitaven els carreus.

Notícies històriques:

Antic Hospital dels segles XIV i XV, el tram final destinat a cementiri. La casa després es va conèixer com de Les Bombes, perquè s'hi guardaven els carros per apagar el foc.
Construcció enderrocada i el solar excavat durant el 2003. Durant aquestes excavacions arqueològiques, que han precedit la construcció d'uns habitatges, varen troben junt a un dels 115 esquelets que han desenterrat al cementiri de l'hospital hi han aparegut 25 monedes d'or. Les peces van ser encunyades entre el 1743 i el 1788 a Madrid, Sevilla i Colòmbia i s'hi reprodueixen les efígies de Felip V, Ferran VI i Carles III.

*********************************************************************

Altres enllaços amb informació:

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=peralada&page=1&pos=5

http://ca.visitperalada.cat/per-visitar/ruta-historica/antic-hospital-i-casa-de-les-bombes-31/

*********************************************************************





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada