Seguidors

dimecres, 6 d’abril del 2022

ESGLÉSIA DEL MONESTIR DE SANT FELIU DE CADINS

CABANES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 
















**********************************************

Enllaç amb informació:

Època: segle XII – XIII

Descripció:

Situada al sud-oest del nucli urbà de la població de Cabanes. S'hi arriba pel camí de Sant Feliu des del veïnat de les Masies de Dalt.
Església de notables dimensions i planta de creu llatina, formada per una sola nau amb creuer i capçalera rectangular. La nau és coberta amb volta apuntada, mentre que el creuer i l'absis presenten volta de creueria. La porta d'accés principal està ubicada al mur de migdia, adossada al costat del creuer. És de doble arc de mig punt en gradació i adovellat, amb dues motllures que recorren l'intradós. La resta del parament presenta cinc contraforts adossats amb petites finestres de mig punt adovellades i doble esqueixada, entre mig. Aquests contraforts es repeteixen al parament de tramuntana. El mur de ponent presenta un allargat finestral d'arc de mig punt adovellat, amb una motllura semicircular amb impostes que recorre la seva part superior. Actualment l'obertura està tapiada. Tant l'absis com els braços del creuer presenten contraforts reforçant les cantonades i estretes finestres allargades d'arc apuntat i doble biaix. En tot l'edifici només hi ha dues obertures circulars a mode de rosetons, decorades amb una flor central. Una està ubicada a l'extrem superior de la nau i l'altra forma part de la banda sud del creuer. Aquesta última part de la construcció presenta tres cossos adossats en posterioritat, amb les cobertes de dues vessants. A l'extrem de llevant de l'absis hi ha un altre edifici rectangular adossat. És probable que aquestes estructures formin part del mas Sant Feliu ja que responen a magatzems i espais destinats a ús agrícola. De fet, el propi temple també ho està.
La construcció és bastida amb carreus de pedra ben desbastats, disposats en filades perfectament regulars.

Notícies històriques:

L'ordre del Císter fou creada l'any 1098 encara que la casa monàstica femenina de Sant Feliu de Cadins, de la que solament es conserva l'església, es documentada per primera vegada l'any 1169 en una butlla papal d'Alexandre III, en la que convertia l'església ja existent en abadia i cap de l'antiga matriu de l'ordre de Catalunya. En aquest mateix any, una part de la comunitat de Valldemaria (prop d'Hostalric) s'instal·la a Cadins i el priorat de Valldemaria queda sota la direcció de Cadins. D'aquesta manera el monestir de Cadins passa a ser el principal de l'ordre.
Com anècdota s'ha de mencionar que a Sant Feliu de Cadins, el rei Carles II de Nàpols i la seva filla, Blanca d'Anjou, hi passaren una nit de finals d'octubre de l'any 1295. L'endemà, Blanca s'havia de casar a Santa Maria de Vilabertran amb el rei Jaume II.
L'any 1492 les monges bernardes abandonen Cadins per traslladar-se al convent del Mercadal de Girona, avui desaparegut; per més endavant, l'any 1944, traslladar-se a Salt. Tot i abandonar Cadins, les monges varen mantenir el domini directe de tot el patrimoni que tenien a la zona: cases, terres, pastures, etc. a les poblacions de Cabanes, Llers, Pont de Molins, Vilamalla i Vilasacra, fins a la desamortització de 1836. Pel que fa al monestir, les dependències de l'abadia foren venudes el 1517, el cementiri resta sepultat sota les terres arrossegades per les contínues riuades i l'església és l'únic vestigi que queda del conjunt.
Actualment l'església serveix de paller al mas de Sant Feliu.
El conjunt és la mostra més notable d'arquitectura cistercenca de la comarca, coetània amb Santes Creus i Poblet.

**********************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.monestirs.cat/monst/aemp/ae10cadi.htm

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/01/in-memoriam-esglesia-del-monestir-de.html?fbclid=IwAR1IcX-qpTAx0a2dszTApp5bPuoWKwouvZZVaojdGP7M2aInJa8Il_75dtg

https://elromanic.wordpress.com/2017/07/06/sant-feliu-de-cadins-cabanes/

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/4890

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=CABANES&page=1&pos=5

https://cabanesemporda.com/2013/07/07/cadins/

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=6923

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/4890

Imatges de Biblioteca de Catalunya

**********************************************







 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada