Seguidors

dilluns, 11 d’abril del 2022

ESGLÉSIA VELLA DE SANT PERE DEL VEÏNAT DE CAN MIRÓ

NAVATA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


 

L'església de Sant Pere és l'antiga parroquial del municipi de Navata, situada al petit veïnat de Can Miró, al sud-est de la vila.

La primera notícia documental de l'església data de l'any 1019, que el bisbe Pere de Carcassona donà la parròquia de Sancti Petri de Navata  a la canònica de la seu de Girona.

L'església vella de Sant Pere de Navata (segle XII) és un edifici romànic d'una sola nau amb absis semicircular a llevant. Al frontis de ponent hi ha una notable portalada amb guardapols i quatre arquivoltes de mig punt en gradació que reposen sobre impostes i un parell de columnes a cada banda, llinda i timpà. Pel que fa a l'estructura, hi ha una accentuada similitud amb les portades veïnes de Lladó i Cistella, com també amb la Costoja. La porta conserva en molt bon estat la ferramenta de tipus romànic,  amb el forrellat en forma de serpent, l'atepeïda composició que dibuixa la ferramenta és simètrica,  fora del costat dret que presenta una variant condicionada pel forrellat.

L'església de Sant Pere conserva també vestigis d'unes pintures murals, molt malmeses que decoraven l'absis.















***************************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XII

Descripció:

L'església vella de Sant Pere de Navata es troba situada al sud- est de la vila, al veïnat de Can Miró. És un temple romànic d'una sola nau amb volta apuntada, absis semicircular i coberta de teula a dues vessants. La porta d'accés, situada a ponent, és allindada, amb timpà semicircular i cinc arquivoltes d'arc de mig punt decorades i amb motllura guardapols exterior. Les quatre columnes situades a banda i banda de la porta tenen també decoració, les dues immediates a l'entrada són de tipus salomònic i als capitells hi ha relleus amb temes vegetals i animals. Al timpà hi ha esculpit l'"Agnus Dei". La porta d'accés conserva l'antiga ferramenta romànica. A la part central de la façana hi ha una obertura d'arc de mig punt, i a la part superior, un petit campanar de cadireta d'un sol arc. L'absis té una finestra d'arc de mig punt, i al parament lateral de migdia hi ha tres finestres, també d'arc de mig punt.

Notícies històriques:

L'església de Sant Pere, antiga parròquia de Navata, és un edifici romànic dels segles XII-XIII.
Al paviment hi ha una inscripció funerària del 1629 dedicada a Pere Puig últim rector de Navata abans que es construís l'església nova.


***************************************************************
Altres enllaços amb informació:




***************************************************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada